Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Trump rendezné a gyógyszerárakat

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2017. február 1.   08:31

Erste kommentár Trump tegnap találkozott a gyógyszergyártók képviselőivel, és elmondta, hogy a gyógyszerárak a csillagos egekben vannak, ez ellen tenni kell valamit. Elsődlegesen a piaci versenyt hívná segítségül...

Erste kommentár

Trump tegnap találkozott a gyógyszergyártók képviselőivel, és elmondta, hogy a gyógyszerárak a csillagos egekben vannak, ez ellen tenni kell valamit. Elsődlegesen a piaci versenyt hívná segítségül az árak rendezésére, és akkor határozna meg hatósági árakat a Medicare és Medicaid keretében, ha ez nem működne. Példaként az aszpirint hozta fel, amely a gyógyszertárakban tablettánként 1 centet sem kóstál, ha csak úgy simán megvesszük, viszont ha biztosítás keretein belül vesszük meg (magán vagy állami), akkor többe kerül, mint a szabadpiacon. Ez szerinte tarthatatlan állapot. Ebben úgy tűnik, hogy igaza van. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy nagy szükség van új terápiák bevezetésére, fel kell gyorsítani az ilyen folyamatokat. Ezért az FDA szervezetét karcsúsítani fogja, és azt is elmondta, hogy van egy jó jelöltje a szervezet élére. Ez egyébként kedvezhet a Richternek, illetve partnerének az Allergan-nak pl. az Esmya bevezetése kapcsán, hiszen a második negyedévben akarja beadni jóváhagyásra a gyógyszert az Egyesült Államokban.


A mai napon emelkedéssel indított a DAX és a BUX is, ugyanakkor ne feledkezzünk el arról, hogy a DAX visszaesett a bázisba, azaz „fals kitörése” van, míg a BUX-ban már csak limitált emelkedési potenciált látunk az idei évre vonatkozóan (hacsak nem történik valami fontos vállalati esemény vagy események, amelyek alapjaiban változtatják meg a fundamentumokat).

Újra csúcson az Apple

Lecsorgás jellemezte a tegnapi kereskedést a tengerentúlon, azonban az utolsó két órában megjelentek a vevők a piacon és az indexek ledolgozták a mínuszok egy részét. Az S&P500 0,09%-kal, a Dow 0,54%-kal csökkent, míg a Nasdaq 0,02%-ot emelkedett.


Megverte az elemzői várakozásokat az Apple első gazdasági negyedévében. A vállalat 78,4 milliárd dolláros árbevételen 3,36 dolláros EPS-t ért el, ami mindkét esetben új rekordot jelent a technológia óriás történetében. Az elemzők 77,4 milliárd dolláros árbevételt és 3,22 dolláros EPS-t vártak, így mindkét eredmény pozitív meglepetésnek számít. A vállalat 78 millió iPhone-t (4%-os éves növekedés), 13 millió iPad-et és 5,3 millió Mac-et értékesített a negyedévben. A következő negyedévre a vállalat 51,5 és 53,5 milliárd dollár között határozta meg az árbevételre vonatkozó várakozásait, ami kissé elmarad az elemzők 54 milliárd dolláros várakozásától. Ennek ellenére a befektetők pozitívan fogadták a híreket és a részvények 3%-kal kerültek feljebb piaczárást követően.


Januárban 50,3 pont lett a chicagói beszerzési menedzser index, ami lényegesen alulmúlta az 55 pontos elemzői várakozásokat. Az index értéke még így is épphogy a vízválasztó 50 pont felett volt, azonban már itt is látszódik, hogy a kezdeti optimizmus Trump megválasztását követően kezd alábbhagyni.


Kisebb visszaesést figyelhetünk meg a Conference Board fogyasztói bizalmi indexében is, ami januárban 111,8 pont lett a 112,8 pontos várakozásokkal szemben. Az index még decemberben 113,3 pontos értéket vett fel, ami 15 éves csúcsot jelentett, így nem meglepő a visszaesés. A kijózanodás itt is tetten érhető, ugyanis a fogyasztók hat hónapos várakozását tükröző index 106,6 pontról 99,8 pontra csökkent, ami a legnagyobb visszaesésnek számít 2015 novembere óta.

Nem változott az ázsiai üzleti hangulat

Vegyes kereskedés jellemezte az ázsiai piacokat. A Nikkei az erős jen ellenére 0,6%-ot emelkedett, a ma újra kinyitó Hang Seng index 0,4%-ot csökkent. A shanghai tőzsde továbbra is zárva tart.


A végleges januári japán termelői beszerzési menedzser index 52,7 pont lett, minimálisan alacsonyabb az előzetes 52,8 pontos értéknél.


A kínai beszerzési menedzser indexek alapvetően stabilak maradtak januárban. A szolgáltató szektorban 54,5 pontról 54,6 pontra emelkedett az index értéke, míg a termelői szektornál 51,4 pontról 51,3 pontra esett vissza az index értéke, de még így is felülmúlta az 51,2 pontos várakozást. Piaci várakozások szerint a szolgáltató szektor üzleti bizalma stabilan felül fogja teljesíteni az iparét, elsősorban a külkereskedelmi bizonytalanságok miatt.

Határidős piacok

Alapvetően pozitív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben