Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Ma kezdődik a Fed kétnapos ülése

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2017. január 31.   08:15

Erste kommentár Félidőhöz közelít az amerikai gyorsjelentési szezon. Ugyan nem mondhatók rossznak az eredmények, ennek ellenére az összesített számok egyelőre nem mutatnak kirobbanó teljesítményt. Ugyanis eddig...

Erste kommentár

Félidőhöz közelít az amerikai gyorsjelentési szezon. Ugyan nem mondhatók rossznak az eredmények, ennek ellenére az összesített számok egyelőre nem mutatnak kirobbanó teljesítményt. Ugyanis eddig az összesített „egy részvényre jutó eredmény” 2 százalékkal csökkent, ami mintegy 0,7 százalékkal haladja meg a várakozásokat. Eddig már 225 cég jelentett az 500-ból az S&P500 esetében. Ma pl. az Exxon Mobil, a Mastercard, a Pfizer és az Apple is jelent. Alapvetően enyhe profitbővülés várható, de inkább a stagnálás lehet jellemző. Az Apple kivétel ez alól, hiszen a piac kis eredmény csökkenést vár.


Ma kezdődik a Fed kamatdöntő ülése, a holnapi döntés során nagy valószínűséggel nem változtatnak a kamatrátán. Ugyanakkor a közleményt érdemes lesz figyelni. A piac jelenleg arra számít, hogy a június 14-i ülésen emel újra kamatot a Fed.


A mai napon oldalazásra számítunk mind a BUX, mind a DAX index esetében.

Trump továbbra is szorosan fogja a gyeplőt

Korrigáltak a tengerentúli részvényindexek a tegnapi nap folyamán. A kereskedés elején 1-1,5%-os mínuszt is mutattak a vezető részvényindexek, azonban a nap végére ledolgozták ennek egy részét. Az S&P500 0,6%-ot, a Dow 0,61%-ot, a Nasdaq pedig 0,83%-ot veszített értékéből.  


Tovább fokozódott tegnap a bizonytalanság Donald Trump körül. Sally Yates korábbi helyettes főállamügyész, aki január 20-tól már főállamügyészként tevékenykedett, arra utasította az igazságügy-minisztérium dolgozóit, hogy ne védjék Trump migrációval kapcsolatos rendeletét a bíróság előtt. Órákkal később arra hivatkozva, hogy Yates szembeszegült egy hivatalos rendelettel, ami az amerikai állampolgárok biztonságát védi, felmentették hivatalából. Yates helyére Trump Dana Boente-t nevezte ki, aki arra utasította a minisztérium ügyvédeit, hogy álljanak ki a beutazást tiltó rendelet mellett.


A várt 1%-kal szemben havi alapon 1,6%-kal nőtt a függőben lévő lakásértékesítések száma a tengerentúlon decemberben.


Pozitív képet fest az iparról a dallasi Fed feldolgozóipari felmérése. Az index új megrendelések komponense 10,1 pontról 15,7 pontra emelkedett januárban, ami 2014 áprilisa óta nem látott értéket jelent.


Ma veszi kezdetét a Fed Nyíltpiaci Bizottságának kétnapos ülése. A piaci szereplők nem számolnak komolyan azzal, hogy már most kamatot emelne a Fed, inkább a júniusi ülést tartják ehhez a legvalószínűbbnek. Jelenleg már csak két kamatemelést áraz a piac az idei évre, a Fed tagok által decemberben várt hárommal szemben.

Nem okozott meglepetést a japán jegybank

A shanghai és a hongkongi tőzsde ma még zárva tartott, de utóbbin holnap ismét elindul a kereskedés. A Nikkei 1,7%-ot csökkent, és a kisebb ázsiai tőzsdéken is az eladók uralkodtak.


Kamatdöntő ülést tartott ma a japán jegybank, melyen a várakozásoknak megfelelően tartották az alapkamatot és az eddigi stimuluson sem változtattak. Mióta szeptemberben bevezették a hozamgörbére vonatkozó célokat, további extra lépésre nem is számított a piac. Bár az inflációs kilátásokat lényegében változatlanul hagyta a jegybank, azonban a növekedési kilátásokat néhány százalékponttal javították. 2016-ra az eredeti 1,0% helyett 1,4%-os, 2017-re 1,3% helyett 1,5%-os, 2018-ra pedig 0,9% helyett 1,1%-os növekedést lát a jegybank.


A japán jegybank elnöke, Kuroda beszédében kitért a protekcionizmus negatív hatásaira is, hiszen a piacok bezárkózása csökkenti a GDP növekedését, ugyanakkor úgy véli, hogy a protekcionizmus nem fog globálisan elterjedni.


Decemberben a várakozásnak és a múlt havi értéknek megfelelően 3,1% lett a munkanélküliségi ráta Japánban.


Az előzetes decemberi adatok alapján hó/hó összehasonlításban enyhe felülteljesítést mutatott a japán ipari termelés. A várt 0,3% helyett 0,5%-os bővülés volt tapasztalható.

Határidős piacok

Az amerikai határidős piacok a negatív, az európaiak a pozitív tartományban voltak ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben