Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

A gyógyszerárakat kifogásolja Trump - Európai nyitás

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2017. január 12.   09:32

A nagyon várt Trump beszéd meg is tette hatását tegnap a magyar piac zárása után. Továbbra is fontos üzenet volt a mexikói határra építendő fal, melyet a mexikóiakkal fizettetne ki. Ugyanakkor sikerült egy újabb iparágnak bevinni egy mély...

A nagyon várt Trump beszéd meg is tette hatását tegnap a magyar piac zárása után. Továbbra is fontos üzenet volt a mexikói határra építendő fal, melyet a mexikóiakkal fizettetne ki. Ugyanakkor sikerült egy újabb iparágnak bevinni egy mély ütést, mégpedig a gyógyszergyártóknak és a biotechnológiai cégeknek. Trump szerint is drágák a gyógyszerek, és egyébként is az USA-ban kellene gyártani őket. Ez hozott egy kis megingást a kerekedében, de a nap végére valamelyest szépíteni tudtak az indexek. Különben mostanában fordul a sűrűjébe az amerikai gyorsjelentési szezon, hiszen holnap jelent számos nagy befektetési bank: a JPMorgan, a Wells Fargo és a BoFA is. Az elsőnél javulást, míg a többinél inkább stagnálást vár a piac. Ma pedig a Delta Airlines eredményét tudhatjuk meg, amelynél a nyomott jegyárak miatt visszaesésre számíthatunk, s a magasabb bérek sem segítenek.


Különben ez a gyorsjelentési szezon jó lehet a Bloomberg által gyűjtött előrejelzések szerint, hiszen a negyedéves profit összességében 10 és 20 százalék között növekedhet tavalyhoz képest, sőt negyedév per negyedév alapon is mintegy 5 százalékos bővülést láthatunk majd. Eddig egyébként 97 cég jelentett, és összességében 1 százalékkal teljesítették felül a várakozásokat, de az eredmények összességében 3,6 százalékkal csökkentek. Így elvileg az elkövetkező időszakban átlagosan jobb eredményeket láthatunk majd a publikációk során.


A mai napon oldalazásra számítunk a BUX index esetében, amely kismértékű csökkenésben nyilvánulhat meg. A DAX index esetében is hasonló mozgásra számítunk, azzal a kitétellel, hogy az már korrekciós fázisban van, míg a BUX-on egyelőre nem alakult ki eladási jelzés.

Piaci áttekintés
- A gyógyszerárakat kifogásolja Trump
- Mérsékelt emelkedéssel zártak a nyugat-európai piacok
- Emelkedett a WTI ára, 1.200 dolláron az arany
- Nagyot fordult tegnap az EUR/USD devizapár
- Az erős jen húzza le a japán tőzsdét
- Oldalazásra számítunk ma a BÉT-en
Nemzetközi hírek
USA
- Kezdetben eséssel reagáltak a vezető amerikai indexek Trump sajtótájékoztatóját követően, azonban a nap végére pozitív tartományban fejezték be a kereskedést. Az S&P500 0,28%-kal, a Dow 0,5%- kal, a Nasdaq pedig 0,21%-kal került feljebb.
- A biotechnológiai és gyógyszercégek voltak Donald Trump tegnapi sajtókonferenciájának vesztesei. A választások után a szektor átmenetileg fellélegezhetett, hiszen Hillary Clinton komolyan kampányolt a gyógyszerárak csökkentése mellett, ám jelenleg úgy fest, hogy Trumppal sem jártak sokkal jobban. A magas gyógyszerárak mellett Trump azt is kifogásolta, hogy sok vállalat külföldön gyártja termékeit, majd ezután hozza vissza eladni az USA-ba. A hírek hatására az S&P500 biotechnológiai cégeket tömörítő indexe 3%-ot esett a tegnapi nap folyamán. Egyéb konkrét elképzelésekről nem beszélt a leendő elnök, mindössze azt nyilatkozta, hogy az Obamacare-t nagyon hamar kivezeti és azt egy újjal fogja helyettesíteni, azonban részleteket itt sem közölt.
- Rex Tillerson, Trump külügyminiszter-jelöltje komolyan ellenzi Kína haditevékenységét a Dél-kínai- tenger területén és határozott amerikai fellépést sürget az ügyben. Jó orosz kapcsolatai ellenére Tillerson azt is hangoztatta a Szenátus előtt, hogy Oroszország jelenleg veszélyt jelent, és mindez a határozott amerikai vezetés hiányából ered.
Európa
- Mérsékelt emelkedés volt a nyugat-európai börzéken, és bár a kereskedés végén lefordultak az indexek, így is sikerült pluszban zárniuk a kereskedést (FTSE100 0,21%, DAX 0,54%, CAC40 0,01%).
- Az eurózónából novemberi ipari termelés adatok érkeznek 11 órakor, a várakozás 1,6%, Németországból pedig GDP adat fog érkezni.
- Az olasz alkotmánybíróság tegnapi döntése értelmében nem lesz népszavazás a korábbi miniszterelnök Matteo Renzi munkaügyi reformjáról. Ezzel pedig csökkent az esélye az előrehozott választásoknak, a döntés megnyugvást hozhat a piacokra.
Olaj, arany
- A WTI 52,3 dolláron állt ma reggel annak ellenére, hogy a tegnapi EIA adat 4,1 millió hordó emelkedést mutatott az USA nyersolaj készleteiben, szemben a piaci 930 ezer hordós várakozással. A piacon egyre több hír szól arról, hogy Szaúd-Arábia csökkenti az ázsiai vevői felé is a szállításokat, ami azért is meglepő, mivel a piac elsősorban az Európa és USA felé történő szállítások leállítását várta. A hírek szerint a szaúdiak már januárban meg fognak felelni az OPEC kvótának, nem csak a félév átlagában, ami erősítette az olaj árát.
- Az arany 1.200 dollárig emelkedett. A tegnapi Trump beszéd gyengítette a dollárt, miután a leendő elnök nem foglalkozott mélyebben a gazdaságélénkítő programmal, helyette inkább a gyógyszergyárakról és a kémbotrányról szólt a sajtótájékoztató. Az aranyat továbbra is erősíti a kínai fizikai kereslet. Rövidtávon az arany erejét a dollár és az amerikai kamatvárakozások fogják még befolyásolni. A pénzügyi befektetők is abbahagyták az arany eladását, ami segítette az emelkedést.
Devizák
- A forint gyengüléssel indította a tegnapi kereskedést az euróval szemben, de a 309,5-ös ellenállás napközben megállította az árfolyamot és egy hirtelen fordulat után 307,6-ig esett a nap végére az EUR/HUF devizapár. A csökkenő trendcsatorna teteje és a 20 napos mozgóátlag is ellenállást jelentett tegnap, így a forint csak két napig tudott gyengülni. A 309,5-ös szint áttörésével várható, hogy intenzívebb forintgyengülés bontakozik ki.
- Mozgalmas volt a tegnapi kereskedés az EUR/USD devizapárban. A nap első felében még intenzíven erősödött a tengerentúli fizetőeszköz, majd 1,045-nél hirtelen megfordult az árfolyam Trump beszédének köszönhetően, és a kereskedés végéig 1,058-ig gyengült a dollár. A reggeli kereskedésben is intenzíven folytatódott ez a mozgás, és az 1,062-es ellenállást is áttörve az árfolyam 1,064-ig emelkedett.
- A török líra tegnap is tovább zuhant, a dollárral szemben 3,88-ig emelkedett az árfolyam, az euróval szemben pedig 4,12-ig. Egyelőre egyértelmű fordulós jelzések még nem láthatók a grafikonon.
Távol-Kelet
- Negatív hangulat uralkodott ma az ázsiai piacokon. A Nikkei 1,2%-ot, a Hang Seng 0,6%-ot, a Shanghai index 0,4%-ot csökkent.
- A japán tőzsdét leginkább az erős jen húzta le, ugyanis Trump sajtótájékoztatóját követően a dollár gyengült, ezzel párhuzamosan pedig erősödött a jen, és így tovább folytatódott az USDJPY korrekciója. Az erősödő jen főleg a japán export vállalatok számára negatív, így ezek a részvények húzták le ma a Nikkeit. Az USDJPY devizapár jegyzése 114-ig esett.
- A hongkongi tőzsdén leginkább a makaói kaszinók teljesítettek rosszul, ugyanis a szabályozói bizonytalanságok miatt a befektetők túl optimistának érzik az idei eredmény előrejelzéseket. Kína folyamatosan szigorítja a pénzmosási, tőkekiáramlási és korrupciós szabályokat, melyek mind a nagytétes asztalokon elért bevétel csökkenését eredményezik a kaszinóüzemeltetők számára.
- Shinzo Abe japán miniszterelnök 6 napos útra indult, melyen a kereskedelmi kapcsolatok elmélyítéséről fog tárgyalni több ázsiai országgal, köztük Vietnámmal, Indonéziával, a Fülöp- Szigetekkel és Ausztráliával is.
- Kínában több intézkedést is bejelentettek, melyek az acél és vasérc termelés csökkentését eredményezik, igaz az intézkedések egy része csak nyár közepén lép életbe. A bejelentések hatására együttesen 7%-kal fog csökkenni a kínai acéltermelés, ami segít csökkenteni a piac jelenlegi túlkínálatát. Erre a vasérc és acélárak is több hetes csúcsra emelkedtek.
- Előrejelzések szerint 2017-ben 5%-kal bővülhetnek Kínában az autóeladások, így már 29,4 millió darabot adhatnak el idén.
Határidős piacok
- Negatív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben