Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Globális inflációs nyomást jelenthet Kína - Európai nyitás

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2017. január 10.   09:13

Meglepetésre még nagyobbat ugrott a kínai termelői árindex, mint amit a piac várt. Nevezetesen 4,6 százalék helyett 5,5 százalék lett a termelői árnyomás decemberben az előző havi 3,3 százalék után. Mindeközben az infláció a várt 2,2...

Meglepetésre még nagyobbat ugrott a kínai termelői árindex, mint amit a piac várt. Nevezetesen 4,6 százalék helyett 5,5 százalék lett a termelői árnyomás decemberben az előző havi 3,3 százalék után. Mindeközben az infláció a várt 2,2 százalékkal szemben 2,1 százalék lett, azaz a keresleti oldalon kevésbé látszik az inflációs nyomás. Ezzel az a baj, hogy ha a termelői oldalról jön a nyomás, az előbb-utóbb erodálni fogja a keresletet, azaz nem olyan túl jó ez a felállás. Mindenesetre ez a termelői ár oldali adat 2011 óta nem látott magasságokba szökött, s valószínűleg az emelkedő olajárnak köszönhető. Apropó, az OPEC tagállamok a jövő héten vizsgálják meg, hogy ki hogyan tartotta be a termelés korlátozó intézkedéseket. Úgy tudjuk, hogy Kuvait, Irak és Szaúd-Arábia tette meg ideáig a szükséges intézkedéseket, és továbbra is kérdés, hogy az amerikai termelés növekedése mennyire fogja ezt a hatást eliminálni. Azaz továbbra is bizonytalankodást látunk az olaj piacán.


A BUX index esetében kisebb csökkenésre, míg a DAX index esetében valamiféle emelkedésre számítunk a mai napon.

Piaci áttekintés
- Új alapokra helyezheti működését a Yahoo
- Mérsékelt eséssel zárt Nyugat-Európa
- A WTI 52 dolláron, emelkedik az arany ára
- A forint és a dollár is gyengült tegnap
- Globális inflációs nyomást jelenthet Kína
- Esésre számítunk ma a hazai börzén
Nemzetközi hírek
USA
- Vegyesen zárták a tegnapi kereskedést a vezető amerikai indexek. A technológiai szektor ismét felülteljesítő volt, a Nasdaq 0,19%-os pluszban zárt, ami új történelmi csúcsot jelent. Az S&P500 0,35%-ot, a Dow 0,38%-ot veszített értékéből.
- Komoly átalakuláson mehet keresztül a Yahoo, amennyiben valóban értékesíti digitális szolgáltatásait. Ma bizonyossá vált, hogy ha létrejön az üzlet, akkor lemond Marissa Meyer vezérigazgató és több igazgatósági tag is távozik. Működésüket Altaba néven folytatnák, ami az újonnan létrejövő holding vállalat részesedéseire (Alibaba, Yahoo Japan) utalna. A Verizon 4,8 milliárd dolláros felvásárlási ajánlatát (ami a Yahoo email, honlap, mobil alkalmazás és reklámeszközeire terjed ki) többen is megkérdőjelezték az elmúlt időkben, miután kiderült, hogy hackerek rengeteg felhasználó adatait ellopták a cégtől, sőt maga a Verizon is a vételár csökkentését próbálja meg elérni.
- Megosztottak a Fed tagok a kamatemelési pályát illetően. Eric Rosengren, a Boston-i Fed elnöke szerint az Egyesült Államok elérte a teljes foglalkoztatottságot és reális kockázatot jelent, hogy a munkanélküliségi ráta a Fed által kitűzött cél alá esik. Ez idővel az infláció vártnál gyorsabb megugrásához vezethet, így szigorúbb monetáris politikát sürget. Ezzel szemben az Atlanta-i Fed elnöke, Dennis Lockhart óvatosabban közelítené meg a dolgokat és csupán kétszer emelne kamatot 2017-ben a többség által preferált hárommal szemben.
Európa
- Gyengén kezdődött a hét első kereskedési napja a nyugat-európai börzéken, de a nap második fele már az emelkedésről szólt, viszont csak a londoni index tudott pluszban zárni (FTSE100 0,38%, DAX -0,3%, CAC40 -0,45%).
- A novemberi eurózónás munkaerőpiaci adat nem okozott meglepetést, a vártnak megfelelően 9,8%- os értéket publikáltak.
Olaj, arany
- A WTI 52 dollárra esett ma reggel, miután a befektetők egyre inkább azt számolják, hogy az USA nyersolaj készleteinek emelkedése mekkora mértékben ellensúlyozható az OPEC kínálat csökkenésével. Az elemzők becslése szerint a heti EIA adat 2 millió hordó nyersolaj készletnövekedést fog mutatni. A hírek szerint Kuvait, Irak és Szaúd-Arábia már lépett a kitermelés csökkentés irányába.
- Az arany 1.185 dollárra emelkedett. Az emelkedő aranyárhoz a kínai Holdújév és a gyenge dollár járult hozzá elsősorban. Úgy tűnik, a piac kezdi beárazni Trump várható politikáját, ami hirtelen dollárerősödést okozott, de a kezdeti lendület mára vesztett erejéből. A fizikai aranykereslet viszont továbbra is erős Kína felől.
Devizák
- Gyengült a forint a tegnapi kereskedésben, a 306,7-es lokális mélypontról fordult meg az árfolyam és napon belül a 309-et is megközelítette az EURHUF devizapár, majd zárásra 308 alá korrigált a kurzus. A reggeli kereskedésben azonban ismét gyengül a forint.
- Rossz napja volt a dollárnak tegnap, bár a reggeli órákban még erősödött a tengerentúli fizetőeszköz, később azonban visszapattant az árfolyam. Még a mai kereskedésben is tart a dollár gyengülése, az árfolyam 1,063-nál is járt, ami másfél hetes csúcsot jelent az EURUSD devizapárban.
- Tegnap nagyot mozgott a font Theresa May brit kormányfő vasárnapi tv-interjújának köszönhetően. A nyilatkozat után a piac arra a következtetésre jutott, hogy jön a hard-Brexit, ezért a font kéthavi mélypontra süllyedt a dollárral és az euróval szemben. A GBPHUF szintén hasonló minimumra esett, a reggeli kereskedésben már 353-nál járt a kurzus.
Távol-Kelet
- Vegyes hangulat jellemezte az ázsiai kereskedést. A Nikkei 0,8%-ot, a Shanghai 0,4%-ot esett, miközben a Hang Seng 0,6%-ot emelkedett.
- A kínai termelői árindex (PPI) 5,5%-ra emelkedett decemberben, ami 5 éves csúcsot jelent és jócskán felülmúlja a 4,6%-os elemzői várakozást és a novemberi 3,3%-os értéket is. Eközben a decemberi kínai infláció a várakozásoknál némileg enyhébb, 2,1% lett. A termelői árak emelkedése globális inflációs nyomás kialakulását is eredményezheti.
- Decemberben 17,1%-kal nőtt az előző évhez képest az újautó eladások száma Kínában, így már 2,76 millió személygépkocsit adtak el az év utolsó hónapjában. Az egész évet nézve 15,9% volt a növekedés, ami 23,9 millió autó eladását jelenti.
- Japánban a vártnál lényegesen nagyobbat emelkedett a fogyasztói bizalmi index. A decemberi érték 43,1 pont lett, szemben a novemberi 40,9 pontos és a várt 41,4 ponthoz képest.
Határidős piacok
- Az amerikai határidős piacok a negatív tartományban voltak, míg az európaiak vegyes képet mutattak. A DAX mínuszban volt.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben