Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Jól kezdődött az év a tőzsdéken - Európai nyitás

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2017. január 9.   09:29

Emelkedéssel zárták az év első hetét a börzék. Az ipari átlagindex valamivel több, mint 1 százalékkal emelkedett, az S&P500 közelítette a 2 százalékos bővülést, míg a technológiai index, a Nasdaq 2,5 százalékkal...

Emelkedéssel zárták az év első hetét a börzék. Az ipari átlagindex valamivel több, mint 1 százalékkal emelkedett, az S&P500 közelítette a 2 százalékos bővülést, míg a technológiai index, a Nasdaq 2,5 százalékkal értékelődött fel. Ugyanakkor a DAX 1 százalékkal, míg a BUX 2,6 százalékkal került feljebb. Egy szó mint száz, jól kezdődött az év. Ugyanakkor nem árt az óvatosság, hiszen a profik nagy valószínűséggel a szabadságok miatt az év első hetében még nem léptek akcióba. A DAX-on eladási jelzés alakult ki, amelynek ellenére jól tartja magát az index. A BUX is túlvettnek tűnik, így az erős évkezdés ellenére sem árt az óvatosság.


A ma reggeli erős német gazdasági adatoknak köszönhetően, s a negatív kezdés ellenére kialakulhat valamiféle emelkedés a mai napon, de azért inkább az eladási jelzés determinálhatja a piacot középtávon. Az export 3,9 százalékos bővüléssel 2012 májusa óta nem látott mértékű bővülést mutatott fel, amely azért hosszabb távon optimizmussal tölthet el bennünket. A BUX esetében a negatív nyitás ellenére is összejöhet egy enyhe plusz a nap végére.

Piaci áttekintés
- Rosszul indul az amerikai-orosz barátság
- Mérsékelt emelkedéssel zártak a vezető nyugat-európai börzék
- A WTI 54 dollár alatt, nem változott az arany ára
- Erősödésnek indult a dollár
- Normalizálódnak a kínai bankközi kamatok
- Emelkedésre számítunk ma a BÉT-en
Nemzetközi hírek
USA
- Emelkedéssel zárták a pénteki kereskedést a vezető amerikai indexek, az S&P500 0,35%-kal, a Dow 0,32%-kal, míg a Nasdaq 0,6%-kal került feljebb.
- Oroszország tudatosan befolyásolta az amerikai választásokat és törekedett arra, hogy aláássa Hillary Clinton hírnevét és ezzel győzelemre segítse Donald Trumpot. Ez derült ki az FBI, a CIA és az NSA pénteken közzétett jelentéséből, ami után Trump is elismerte az orosz hackertámadások tényét. Ezek után nehéz dolga lesz a leendő amerikai elnöknek meggyőzni az amerikai népet arról, hogy országuk nyisson Oroszország felé.
- A San Francisco-i Fed elnöke, John Williams szerint az amerikai gazdaságnak nincs szüksége rövid távú fiskális stimulusra, ugyanis a magasabb bérinfláció és a foglalkoztatottak számának növekedése arra utal, hogy e nélkül is reálisan elérhetők a Fed céljai.
- A vártnak megfelelően 4,5%-kal csökkent a tartós cikkek rendelésállománya novemberben az előzetes adatok szerint, míg az ipari rendelésállomány 2,4%-os visszaesést mutatott novemberben, ami szintén megfelelt az elemzői várakozásoknak.
Európa
- Enyhe emelkedéssel telt a pénteki kereskedés a nyugat-európai börzéken, az indexek mérsékelt pluszban zárták a napot (FTSE100 0,2%, DAX 0,12%, CAC40 0,19%).
- A novemberi munkanélküliségi rátákat publikálják az eurózónában ma délelőtt 11 órakor, a piac várakozása 9,8%.
- A német ipari termelés novemberben 2,2%-kal bővült tavalyhoz képest, felülmúlva az 1,9%-os várakozást. A szintén novemberi export messze felülmúlta a piaci konszenzust, hiszen 3,9%-os bővülést publikáltak az előző hónaphoz képest, miközben a várakozás 0,5% volt. Az import adat 3,5%-os növekedést mutatott, ebben az esetben 1,1% volta a várakozás.
Olaj, arany
- A WTI 53,7 dollárra esett ma reggelre. A piac azt mérlegeli, hogy melyik az erősebb hatás: az USA termelők megnövekedett aktivitása vagy a szaúdi kitermelés csökkentése. Az USA termelői már tizedik hete növelték aktivitásukat, a Baker Hughes adatai szerint ugyanis ismét nőtt a használatban lévő fúróberendezések száma. Ezzel szemben áll, hogy a hírek szerint Kuvait, Irak és Szaúd-Arábia is tett már konkrét intézkedéseket kitermelésük visszafogására. A szaúdiak valószínűleg már heteken belül elérik a kívánt, 10 millió hordó/nap mértékű termelést, amit a novemberi OPEC megállapodás tartalmaz.
- Az arany 1.173 dolláron stagnált ma reggel. A fedezeti alapok rendkívül negatívan ítélték meg az arany helyzetét, így lemaradtak a november óta az első igazi arany áremelkedésről. A piac most már visszafogottabb lett, főleg az USA részvények kilátásaival kapcsolatban, ami segítette az aranyat. A pénteki USA munkaerőpiaci számok ugyanakkor kicsit gyengébbek voltak a vártnál, ami lassítja a kamatnövekedési várakozásokat. A piac idén legalább kétszeri Fed kamatemelésre számít.
Devizák
- Pénteken a munkaerőpiaci adatok mozgatták a dollárt. A vártnál némileg gyengébb adat ellenére a dollár erősödni kezdett az euróval szemben, így a két napja tartó intenzív dollárgyengülés megtorpant és az EUR/USD az 1,062-es lokális csúcsról 1,053-ig esett. Ez pedig egy fordulós jelzésnek mondható, így rövidtávon további dollárerősödés valószínű.
- Folytatódott pénteken a forint erősödése az euróval szemben, és kéthavi csúcsra erősödött a hazai fizetőeszköz, bár a délután érkezett amerikai munkaerőpiaci adatokat követően némileg gyengült a forint, de ez nem volt túl jelentős. Továbbra is a 307,5-ös szint alatt tartózkodik az EUR/HUF devizapár.
Távol-Kelet
- Vegyes hangulatban indult a hét az ázsiai piacokon. A Nikkei zárva volt, a Hang Seng index értéke nem változott, míg a Shanghai index 0,4%-ot emelkedett.
- Ahogy a likviditás elkezdett helyreállni a kínai bankközi piacon a kamatláb, az úgynevezett Hibor 47 százalékpontot csökkenve 14%-ra csökkent. Úgy tűnik, hogy a hatósági beavatkozás csak egy nagyon rövid ideig működött a jüannál és az év eleji erősödést követően immáron második napja folytatódik a jüan gyengülése. Az év első pár hetében jellemző az erős tőkekiáramlás Kínából és ezzel együtt a jüan gyengülése is.
- A Mc Donald’s kínai operációjának mindössze 20%-át tartja meg, a maradék 80%-ot pedig egy kínai konglomerátum számára értékesíti. A megállapodás a franchise jogok 20 éves használatát is tartalmazza.
Határidős piacok
- Pozitív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben