Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Trump politikájától függhet az amerikai kamatemelés - Európai nyitás

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2017. január 5.   09:12

Egyre inkább lendületbe jön az európai infláció, amely már 1 százalék fölött áll. Ennek egyik fontos oka a korábban vártnál magasabb kőolajár. Ezt jól mutatja az is, hogy miközben az alap mutatószám nagyot ugrott 0,6...

Egyre inkább lendületbe jön az európai infláció, amely már 1 százalék fölött áll. Ennek egyik fontos oka a korábban vártnál magasabb kőolajár. Ezt jól mutatja az is, hogy miközben az alap mutatószám nagyot ugrott 0,6 százalékról 1,1-re, addig a maginfláció csak moderált mértékben növekedett 0,8 százalékról 0,9-re. Mindeközben a Fed jegyzőkönyv azt sugallja, hogy az erős dollár elbizonytalaníthatja a nyíltpiaci bizottságot a további kamatemelési pálya tekintetében, miközben persze hangsúlyozzák, hogy az új elnök fiskális politikája és a feszített munkaerőpiac az infláció emelkedésének irányába mutat. Egy szó mint száz, kicsit elbizonytalanították a piacokat. A kettő együtt pedig erőteljes lökést idézett elő az euró-dollár keresztárfolyamon. Mindettől függetlenül továbbra is hiszünk a dollár erősödésében, hiszen az amerikai gazdaság fényévekkel (egyesek szerint 1-2 évvel) az európai előtt jár a gazdasági kilábalás tekintetében.


Bogsch Erik, a Richter vezérigazgatója lett az év embere a Figyelő szerint, s ennek alkalmából interjút adott az újságnak. Ebből kiderül, hogy a cég a női egészségügyi készítmények terén akar tovább erősíteni, miközben a latin-amerikai és kínai jelenlétét akarja fokozni. Azt is megtudhattuk, hogy a 2016. évi eredmény egy közepesen erős érték lesz. Szerintünk ezekben a kijelentésekben semmilyen meglepetés nincsen, így árfolyamhatásra sem számítunk az interjú kapcsán.


A mai napon a BUX index esetében oldalazásra számítunk, míg a DAX index esetében folytatódhat a két napja kezdődött lemorzsolódás.

Piaci áttekintés
- Trump politikájától függhet az amerikai kamatemelés
- Gyengén teljesített a kiskereskedelmi szektor Európában, továbbra is mennek a bankok
- Jelentős emelkedés a WTI piacán, nagyon veszik az aranyat is
- Nagyot emelkedett az EURUSD árfolyama
- Éves csúcsról fordult le a Nikkei
- Oldalazásra számítunk ma a BÉT-en
Nemzetközi hírek
USA
- Emelkedéssel zárták a tegnapi napot a vezető amerikai részvényindexek, az S&P500 0,57%-kal, a Dow 0,3%-kal, a Nasdaq pedig 0,88%-kal került feljebb.
- A Fed Nyíltpiaci Bizottságának majdnem minden tagja egyetértett abban, hogy a Donald Trump által beharangozott fiskális stimulus a gazdaság lényegesen gyorsabb növekedéséhez vezethet, mint ahogy azt azelőtt gondolták. Ez az alapkamat gyorsabb ütemben való emelését sürgetheti, szemben a Fed által eddig kommunikált lassú, fokozatos emelésekkel. A decemberben már 4,6%-ra csökkent munkanélküliségi ráta is aggasztja a Fed tagjait, ugyanis amennyiben ez az általuk optimálisnak vélt 4,5% alá megy és hosszabb távon ott marad, az a kialakuló bérnyomás által az infláció hirtelen megugrásához vezethet. Összességében azt mondhatjuk, hogy jelenleg a felfele mutató kockázatoktól tart a Fed, azonban nem fogja elkapkodni a kamatemelést egészen addig, amíg a bejövő makroadatok ezt alá nem támasztják. Ugyanakkor a lefelé mutató kockázatokról sem feledkezett meg a Fed, legerősebb kockázatként az erős dollárt említették a jegybankárok.
- 15%-ot esett a Kohl’s és majdnem 11%-ot a Macy’s árfolyama tegnap a piaczárás utáni kereskedésben, miután a kiskereskedelmi áruházláncok a várttól elmaradó ünnepi forgalomra hívták fel a befektetők figyelmét. Manapság egyre több ember vásárol online és nem látogat el a zsúfolt bevásárlóközpontokba, ami talán most vált először igazán nyilvánvalóvá.
- Megtörtént tegnap a Hilton három részre való darabolása. A Hilton Worldwide a cég fő profilját, a szállodák üzemeltetését viszi tovább, a Park Hotels & Resorts, mint ingatlanfejlesztési társulás (REIT) fog üzemelni, a Hilton Grand Vacations pedig üdülési jogokkal fog kereskedni és értékesíteni azokat.
- 17,55 milliós eladott darabszámmal, új csúcsra emelkedtek az amerikai autóértékesítések 2016-ban az előző évi 17,47 milliárdos rekord után. Elemzők szerint 2017-ben nehéz lesz ezt az adatot újra felülmúlni.
Európa
- Nem volt nagy mozgás tegnap az európai piacokon. A DAX és a CAC 40 tegnapelőtti záróértékeiken fejezte be a kereskedést, míg az FTSE 100 0,17%-kal került feljebb.
- A kiskereskedelmi szektor hatott leginkább negatívan tegnap a piacok teljesítményére, miután a brit Next kiskereskedelmi lánc visszavágta idei gazdasági évére vonatkozó profit előrejelzését. Az európai bankszektor folytatta az emelkedést, miután a befektetők továbbra is optimisták az olasz bankmentéssel kapcsolatban az új évben.
- A mai napon az Egyesült Királyságban a szolgáltatóipari beszerzési menedzser index lát napvilágot, az elemzők 54,7-es értéket várnak.
Olaj, arany
- A WTI 53,3 dollárig emelkedett, miután a befektetők mérlegelték, hogy mennyire képes az OPEC csökkenteni termelését, amit ellensúlyoz Líbia kihozatalának növekedése. A Bloomberg felmérése szerint decemberben napi 310 ezer hordóval csökkent főleg Nigéria miatt. Líbia viszont a napokban nyitja meg a Zawiya terminált, ami újabb termelésnövelést jelenthet a mostani napi 700 ezer hordós szinthez képest. Az amerikai készletek a becslések szerint 2 millió hordóval csökkentek. Az EIA magyar idő szerint ma délután hozza napvilágra az adatokat.
- Az arany 1.177 dollárig emelkedett. A befektetők szerint a Fed decemberi jelentése nem teljesen egyértelmű a kamatemeléssel kapcsolatban, mivel Donald Trump politikája sok bizonytalanságot tartalmaz. Az arany mindenesetre technikailag kikerült a besszpiacból és egyre inkább egy emelkedő trendre áll rá. A kínai tőkekimenekítési adatok is sokak szerint az aranyat erősítik, mivel a kínai befektetők az aranyon keresztül próbálják kihozni felhalmozott vagyonukat az országból.
Devizák
- Egy meglehetősen bizonytalan Fed képe rajzolódik ki a tegnapi FOMC jegyzőkönyv alapján, ami a korábbinál kiszámíthatatlanabb kamatpályát jelenthet. Ráadásul a lefelé mutató növekedési kockázatoknál megemlítették az erős dollárt is, aminek nem örültek a dollárba befektetők. Mindez egy olyan környezetben, mikor a piac erősen túlpozícionált volt a dollár erősödésének irányába. Ezek együttesen erőteljes dollár gyengülést eredményeztek. Míg az EURUSD árfolyama tegnap 1,04 alatt is állt, ma már 1,055-ös értéken kereskednek a devizapárral.
- A forint nagyot erősödött tegnap az euróval szemben. Az EURHUF árfolyam 308 alá esett, ahonnan ma reggel 308,5 fölé ment a kurzus. Technikailag 307,5-nél erős támaszszint látható a devizapárban, így a forint erősödő trendje hamarosan megfordulhat.
Távol-Kelet
- Jellemzően emelkedtek az ázsiai tőzsdeindexek, azonban a japán Nikkei a jen erősödése miatt lefordult az éves csúcsról és 0,4%-ot csökkent. A Hang Seng 1,5%-ot, a Shanghai index 0,3%-ot emelkedett.
- A Caixin beszerzési menedzser index decemberben a szolgáltató szektorban 53,1 pontról 53,4 pontra emelkedett. A Caixin közleménye szerint az új megrendelések növelték az üzleti bizalmat.
Határidős piacok
- Mind az amerikai, mind az európai piacokon negatív hangulat uralkodott ma reggel.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben