Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Mától lép életbe az OPEC megállapodás - Európai nyitás

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2017. január 2.   09:26

2016-ban több váratlan esemény (Brexit, Trump győzelme) is meglepte a piacokat, azonban mindegyiknek részvénypiaci emelkedés lett a vége. Emellett több vezető részvényindex, köztük az amerikai S&P500 és a brit FTSE 100 (ahol ráadásul a fent említett váratlan események bekövetkeztek) is új történelmi csúcsra emelkedett. Ez egyelőre igen jó képet fest a piacokról,...

2016-ban több váratlan esemény (Brexit, Trump győzelme) is meglepte a piacokat, azonban mindegyiknek részvénypiaci emelkedés lett a vége. Emellett több vezető részvényindex, köztük az amerikai S&P500 és a brit FTSE 100 (ahol ráadásul a fent említett váratlan események bekövetkeztek) is új történelmi csúcsra emelkedett. Ez egyelőre igen jó képet fest a piacokról, amihez ráadásul pozitív növekedési kilátások is párosulnak. 2017-ben egyelőre Donald Trump politikai manőverei tarthatják bizonytalanságban a piacokat, ami elegendő lehet ahhoz, hogy ne uralkodjon el a befektetőkön a túlzott optimizmus, tovább folytatva így az emelkedést. Az év végi rally után lehetséges, hogy kisebb profitrealizálás következik a piacokon, azonban ezekben érdemes lehet inkább a vételi lehetőségeket keresni. A magyar piac továbbra is szépen teljesít, ráadásul 2017-ben az adócsökkentések és a béremelések a gazdaságnak is új lökést adhatnak.
Piaci áttekintés
- Nyugdíjalapok eladásai tarthatták nyomás alatt az amerikai indexeket
- Emelkedéssel zárták 2016 utolsó kereskedési napját a főbb európai indexek
- Mától lép életbe az OPEC megállapodás
- Visszaerősödött a forint
- Az ázsiai piacok többsége ma még zárva tart
- Nem az OTP veszi meg a United Bulgarian Bankot
- Kis csökkenéssel indulhat az év a Budapesti Értéktőzsdén
Nemzetközi hírek
USA
- Tovább korrigáltak az amerikai indexek a 2016-os év utolsó kereskedési napján. Az S&P500 0,46%- ot, a Dow 0,29%-ot, míg a Nasdaq 0,9%-ot veszített értékéből. Piaci szereplők szerint konstans súlyokat tartó nyugdíjalapok eladásai állhattak az utóbbi napok csökkenése mögött, ami az év végi alacsony likviditási környezetben még jobban éreztette hatását a piacokon.
- Az S&P500 végül 9,7%-os emelkedéssel zárta az évet, miután egymást követő harmadik napja csökkent az index értéke, először a november eleji választások óta.
- Negatív meglepetést okozott a Chicagói beszerzési menedzser index decemberben. Az index a várt 56,8 ponttal szemben csupán 54,6-os értéket vett fel, ami továbbra is az új megrendelések növekedését jelenti, azonban kicsivel lassabb ütemben, mint azt az előző hónapban láthattuk.
- Újév miatt az Egyesült Államokban ma zárva tartanak a részvénypiacok.
Európa
- A kezdeti kisebb csökkenés után fordulat következett be az európai piacokon a pénteki kereskedés során, és végül kisebb emelkedéssel fejezték be a vezető indexek a kereskedést. A DAX 0,26%-ot, a CAC 40 0,49%-ot emelkedett, míg az FTSE 100 0,32%-al került feljebb, újabb történelmi csúcsot felállítva az év utolsó kereskedési napján. Pénteken a német és a brit tőzsdén is rövidített kereskedés volt, így alacsony érdeklődés mellett zajlott a kereskedés.
- A mai napon az európai piacok többsége már nyitva lesz, ez alól kivétel a brit tőzsde, ami csak kedden nyit ki először az idei évben.
Olaj, arany
- Ma lép hatályba az OPEC november végi termeléscsökkentésre vonatkozó megállapodása, melyhez több nem OPEC tag is csatlakozott. Így a januári termelési adatok mindenképpen kulcsfontosságúak lesznek, hiszen abból látszik majd, hogy az országok ténylegesen betartják-e a kitermelés csökkentést. A piaci szerepelők a múltbeli tapasztalatok miatt meglehetősen pesszimisták, sokan úgy vélik, hogy a feleknek ezúttal sem sikerül majd betartani a megállapodást, ebben az esetben pedig ismét eséssel reagálhatna az olaj árfolyama. A megállapodást nehezíti, hogy több OPEC kitermelőhöz hasonlóan az orosz kitermelés is rekordon állt az év végén. Oroszország decemberben napi 11,21 millió hordó olajat termelt, ami a Szovjetunió felbomlása óta új csúcsnak számít.
- A WTI típusú kőolaj árfolyama az elmúlt napokban csak minimálisan változott, péntek záráskor 53,7 dollárt kellett adni egy hordóért.
- Az arany árfolyama pénteken még megérintette a 30 napos mozgóátlagot, onnan azonban korrekció kezdődött és 1147 dollárig esett a nemesfém árfolyama. Az idei évben elsősorban az infláció és a reálkamatok alakulása lesz fontos az arany számára. Egy negatív reálkamatokat nyújtó környezetben az arany ismét a figyelem középpontjába kerülhet és visszatérhet az emelkedő pályára.
Devizák
- A péntek hajnali hirtelen mozgások után megnyugodott az EUR/USD devizakereszt és továbbra is az 1,052-es szint környékén tartózkodik az árfolyam.
- Nem bírt a 200 napos mozgóátlaggal a forint. A pénteki kereskedésben 311,5 fölé is felszúrt az EUR/HUF kurzus, azonban onnan ismét forinterősödés következett, így jelenleg 309,5 forint környékén jár az árfolyam. Az MNB év végi fixingje szerint a hivatalos év végi EURHUF árfolyam 311,02 volt.
Távol-Kelet
- Ma még a japán, a kínai és a hongkongi tőzsde, valamint a kisebb ázsiai tőzsdék is zárva tartottak az újév miatt. Ezeken a piacokon majd csak holnap fog elindulni a kereskedés.
- A kínai statisztikai hivatal tegnap publikálta a decemberre vonatkozó beszerzési menedzser indexet. Az ipari BMI a vártnál kissé nagyobb mértékben, 51,7 pontról 51,4 pontra csökkent, a szolgáltatóiparban pedig 54,7 pontról 54,5 pontra csökkent az index értéke.
Határidős piacok
- Negatív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.
Vállalati hírek
- Bár médiaértesülések szerint az OTP is pályázott a National Bank of Greece-nél a United Bulgarian Bank (UBB) megvételére, azonban a K&H belga anyabankja tette a legmagasabb vételi ajánlatot. Az akvizíció pozitív lehetett volna az OTP számára a hatékonyabb tőkefelhasználás miatt, így kissé csalódottak vagyunk, hogy lemaradt a versenyben. Ugyanakkor a hírnek nincs hatása az OTP fair értékére nézve.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben