Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Változások a Richter menedzsmentjében - Európai nyitás

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2016. december 6.   09:14

Gyorsan erős emelkedés bontakozott ki a reggeli gyenge nyitást követően. Három negatív népszavazási eredményt láthattunk az elmúlt fél évben, s mind a háromra pozitív piaci reakció jött az átmeneti esés- bizonytalanságot követően. A...

Gyorsan erős emelkedés bontakozott ki a reggeli gyenge nyitást követően. Három negatív népszavazási eredményt láthattunk az elmúlt fél évben, s mind a háromra pozitív piaci reakció jött az átmeneti esés- bizonytalanságot követően. A különbség csak annyi volt közöttük, hogy egyre gyorsabban jött a pozitív piaci reakció. Persze ennek is megvan az oka. Az olasz referendum esetében „csak” a jelenlegi helyzet konzerválódott, legalábbis ami a politikai berendezkedést illeti. Mindeközben a jó makrogazdasági adatoknak, na meg a Trump adócsökkentési és infrastrukturális beruházási terveinek köszönhetően a Dow Jones új csúcsra futott. Egy szó, mint száz, megjött a mikulás rally.


Mindeközben fontos, rég nem látott változásokat láthatunk a Richter háza táján. Bogsch Erik , aki idén ősszel töltötte be 69-dik életévét, lett a Richter igazgatóságának új elnöke, azután, hogy William de Gelsey igazgatósági tagságának megtartása mellett lemondott erről a pozícióról. Mindeközben Orbán Gábor a vezérigazgató általános helyettese lett. Ezek a változások azt sugallják, hogy a zökkenőmenetes vezérigazgató váltás előkészítése zajlik a cégnél. Valószínűleg Bogsch Erik vezérigazgató a nem túl távoli jövőben nyugdíjba vonul, s mint igazgatósági elnök, a tanácsaival fogja támogatni a várhatóan Orbán Gábor személyében kinevezendő új vezérigazgatót. Azt gondoljuk, hogy ezek eredményeképp nem várható jelentős változás a potenciális cash flow-ban, s a cég értékére, így az árfolyamra sem lesznek hatással.


A mai napon várhatóan oldalozást látunk majd mind a DAX, mind a BUX piacán esetleg egy kis emelkedéssel. Továbbra is hiszünk abban, hogy a DAX megérett arra, hogy a közeljövőben áttörje a 10.800 pontos ellenállást, miközben a BUX-ban a további erőteljes emelkedés még messzebb van, hiszen továbbra is azt gondoljuk, hogy korrekciós fázisban van az index.

Piaci áttekintés
- Jól kezdték a hetet a technológiai cégek a tengerentúlon
- Nagyot rallyzott tegnap a DAX
- Gyengült az olaj, nem változott az arany ára
- Nagyot fordult tegnap az EUR/USD devizapár
- Nem változtatott az alapkamaton az ausztrál jegybank
- Változások a Richter menedzsmentjében
- Oldalazásra, kis emelkedésre számítunk
Nemzetközi hírek
USA
- A Nasdaq vezetésével emelkedéssel kezdték a hetet a főbb amerikai részvényindexek, az S&P500 0,58%-ot, a Dow 0,24%-ot, míg a Nasdaq 1,01%-ot emelkedett a hétfői kereskedés során. Az előző heti alulteljesítés után igen jól kezdték a hetet technológiai szektor részvényei, amik idén motorjai voltak a február közepe óta tartó részvénypiaci emelkedésnek.
- Tegnap három Fed tag is beszédet mondott, eloszlatva a maradék kétséget is afelől, hogy jön a decemberi kamatemelés. Véleményük szerint a várható fiskális stimulus Amerikában sok kérdőjelet hordoz, ami bizonytalanságot szül a Fed várható kamatpályája körül. A New York-i Fed elnöke, William Dudley szerint egy expanzív fiskális politika hatásai leginkább 2018-ban és azután érződnének a gazdaságban, így a 2017-es előrejelzések a gazdaságot illetően nem valószínű, hogy változni fognak. A tagok szerint az amerikai gazdaság közel van a Fed által követett kettős célhoz, a teljes foglalkoztatottsághoz és a 2%-os inflációhoz.
- A várt 55,5-ös érték helyett 57,2 pontra ugrott az ISM szolgáltatóipari indexe novemberben az előző havi 54,8-es értékhez képest. A szolgáltatóipari beszerzési menedzser index a várakozások közelében alakult és 54,6 pont lett novemberre a várt 54,9-hez képest. Mindkét index továbbra is 50 pont felett tartózkodik, ami bizakodó képet fest az amerikai szolgáltató-szektorról.
- A mai napon piacnyitás előtt látnak napvilágot az amerikai külkereskedelmi mérleg részletes adatai, majd délután a tartós cikkek és az ipar rendelésállományáról jönnek ki adatok.
Európa
- Az olasz népszavazás eredményének ellenére jól teljesítettek tegnap a nyugat-európai piacok. A FTSE 100 (0,24%) csak mérsékelten emelkedett, de a CAC40 (1%) már nagyobbat emelkedett, míg a DAX30 komolyabbat rallyzott (1,63%).
- Sergio Mattarella olasz államfő arra kérte Matteo Renzi miniszterelnököt, hogy a költségvetés elfogadásáig maradjon a hivatalában.
- Az eurócsoport tegnapi találkozóján a görögök adósságterheinek mérsékléséről állapodtak meg. Bár az adósságállomány csökkentéséről nem született döntés, a mostani intézkedések például a törlesztési időszak hosszabbításáról szólnak.
- A 8 órakor publikált német ipari rendelésállomány lényegesen jobb lett a várakozásoknál, a konszenzus 1,6%-os volt, 6,3%-ot publikáltak októberre. Délelőtt GDP adat érkezik az eurózónából.
Olaj, arany
- A WTI 51,4 dollárig gyengült ma reggel, ami azt jelenti, hogy 16 havi csúcsról esett vissza. A piac figyeli, hogy az OPEC próbálja szélesíteni a termeléscsökkentési megállapodást, miután a szövetség további 14 termelőt hívott meg, többek között Mexikót és Kazahsztánt, hogy támogassák a kartell termeléscsökkentését. A piac két fontos tényezőre figyel: betartja-e az OPEC a megállapodást és mekkora mértékben emelkedik a nem-konvencionális termelők aktivitása a magasabb olajárak miatt.
- Az arany 1.172 dolláron stabilizálódott. A piac szerint az arany túladott pozícióba került és a december 13-14-i Fed ülés döntése sem fogja már érdemben változtatni az árfolyamot. Más vélemények szerint a Fed nem lesz elég gyors a kamatemelésben, ami továbbra is negatív kamatokat eredményezhet, ami alapvetően kedvező helyzet az arany és az ezüst számára. A bankrendszer ugyanis túlságosan függ az olcsó kamatoktól és a likviditástól, ezért a jegybankok nem fognak sietni a kamatemeléssel.
Devizák
- Az olasz népszavazás eredményeinek napvilágra kerülése után csak néhány óráig tudott szárnyalni a dollár az euróval szemben. Már a kora délelőtti órákban megérkezett a fordulat az EUR/USD devizapárban, és intenzív emelkedés kezdődött, amelynek köszönhetően 1,076-ig emelkedett zárásra az árfolyam, de az 1,08-nál húzódó 30 napos mozgóátlagot is megérintette a kurzus napközben. Ha folytatódik a szárnyalás, akkor az 1,087-es ellenállásra érdemes figyelni.
- A dollár erejének köszönhetően az USD/HUF árfolyama 297,3-ig emelkedett, amely 15 éves csúcsot jelent a devizapárban, de gyorsan megérkezett a fordulat és délutánra 291-ig esett vissza az árfolyam. Az euróval szemben gyengült a forint a tegnapi kereskedésben a pénteki korrekciót követően. Napon belül új csúcsra is kapaszkodott az árfolyam (314,5), bár zárásra kissé visszaesett az EUR/HUF devizapár, de a napokban folytatódhat a forint gyengülése, ellenállás a már említett 316 forintnál található.
Távol-Kelet
- Emelkedésbe kapcsoltak az ázsiai piacok. A Nikkei 0,5%-ot, a Hang Seng 0,7%-ot emelkedett, míg a Shanghai index értéke nem változott.
- Az ausztrál jegybank a várakozásoknak megfelelően 1,5%-on tartotta az alapkamatot.
- Az éjszaka megjelentek olyan spekulációk, hogy a kínai jegybank csaknem 9%-kal eltolta a kínai jüan fixingjét a dollárral szemben, azonban később kiderült, hogy mindössze az egyik kereskedési platformon jegyezték félre az USDCNY árfolyamot. A Bloomberg adatai alapján mindössze 0,23%-kal változott a devizapár árfolyama, ami teljesen normális mértékű mozgásnak számít.
Határidős piacok
- Vegyes képet mutattak a határidős piacok ma reggel. A Dow és az S&P a negatív, míg a Nasdaq és a DAX a pozitív tartományban voltak.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben