Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Kilőtt az olaj az OPEC döntés után - Európai nyitás

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2016. december 1.   09:00

Végül odacsapott a piacnak az OPEC, és ehhez csatlakoztak nem OPEC országok is. Az előbbiek 1,5, míg az utóbbiak 0,6 millió hordóval csökkentik a kitermelést, amely 6 hónapig marad fenn. Május 25-én pedig újratárgyalják a megállapodást. Az oroszok 0,3, míg a szaúdiak 0,5 millió hordóval csökkentenek, azaz a világ két nagy termelője és exportőre elviszi a csökkentés...

Végül odacsapott a piacnak az OPEC, és ehhez csatlakoztak nem OPEC országok is. Az előbbiek 1,5, míg az utóbbiak 0,6 millió hordóval csökkentik a kitermelést, amely 6 hónapig marad fenn. Május 25-én pedig újratárgyalják a megállapodást. Az oroszok 0,3, míg a szaúdiak 0,5 millió hordóval csökkentenek, azaz a világ két nagy termelője és exportőre elviszi a csökkentés nagy részét. A kérdés, hogy mennyire fogják betartani a megállapodást. Mindenesetre nagyon fontos üzenete van a megállapodásnak: Véget ért az árháború a piacon, amit a szaúdiak indítottak el pár évvel ezelőtt, arra reagálva, hogy az amerikai palaolaj termelés nagyon felfutott. Ráadásul kínálatszűkítésre 8 éve nem volt példa. Így nyugodtan elmondhatjuk, hogy a tegnapi nappal új korszak indult az olajpiacon. Így nem véletlen a hatalmas emelkedés, amit tegnap láthattunk.
Piaci áttekintés
- Nagyot emelkedett az energiaszektor
- Enyhe emelkedéssel zártak a nyugat-európai börzék
- Kilőtt az olaj az OPEC döntés után, tovább süllyed az arany
- Másfél évtizedes mélyponton járt tegnap a forint
- Idei csúcson a Nikkei
- Oldalazásra számítunk ma a hazai börzén
Nemzetközi hírek
USA
- Az OPEC megállapodás ellenére nem zárták túl fényesen a tegnapi kereskedést a főbb amerikai részvényindexek, az S&P500 0,27%-ot a Nasdaq pedig 1,05%-ot veszített értékéből, míg a Dow az előző napi záróértékéhez érkezett a nap végére.
- Szárnyaltak az energiaszektor részvényei a tegnapi nap folyamán, miután az OPEC 2009 januárja után ismét visszavágta termelését, ráadásul a nem OPEC országok is kivették részüket a csökkentésből. Az energiaszektor közel 5%-ot emelkedett a tegnapi kereskedésben, több vállalat esetében kétszámjegyű volt az emelkedés mértéke. Az IT szektor ezzel szemben alulteljesítő volt a tegnapi nap folyamán, több mint 1%-ot esett a szektor értéke.
- Tegnap tette közzé a Fed a Bézs Könyvét, amiben az amerikai gazdaság állapotáról számol be a 12 hozzátartozó körzet alapján. A körzetek többsége szerint folytatódott a gazdasági növekedés, noha a választásokat kisebb bizonytalanság előzte meg, ami Trump megválasztását követően egyes körzetekben továbbra is jelen van.
- Ma piacnyitás előtt lát napvilágot az újonnan munkanélküli segélyért folyamodók száma a tengerentúlon, továbbá az ISM feldolgozóipari index. Előbbinél a várakozások továbbra is pozitívak, míg utóbbinál az előző havi 51,9-es érték kismértékű emelkedését várják 52,5 pontra, ami még mindig visszafogott kondíciókról tanúskodik a szektorban.
- A mai nap folyamán két Fed tag, Loretta Mester és Robert Kaplan mond beszédet.
Európa
- Mérsékelt emelkedéssel zárták a tegnapi kereskedést a nyugat-európai börzék (FTSE100 0,17%, DAX 0,19%, CAC40 0,59%).
- Németországból és az eurózónbából novemberi feldolgozóipari beszerzési menedzser index érkezik, illetve októberi munkanélküliségi rátát publikálnak az eurózónából.
- Az egyik populista olasz párt, az Öt Csillag Mozgalom egyik tagja tegnap arról beszélt a CNBC-nek, hogy amennyiben ők kerülnek hatalomra, újratárgyalnák az ország euróövezeti tagságát.
Olaj, arany
- A WTI 49,8 dollárra ugrott a tegnapi OPEC döntés után. A kartell ugyanis a korábbi ígéretnek megfelelően napi 32,5 millió hordóra vágta a kitermelést, és Bécsben sikerült megállapodni az egyedi kvótákról is. Ráadásul önkéntes alapon Oroszország és más nem OPEC termelők is napi 600 ezer hordós termeléscsökkentést vállaltak, ami meghaladta a piac várakozásait. A hír jelentős meglepetést okozott, mivel a piac csak 30%-os esélyt adott a megállapodás nyélbe ütésére, ráadásul az ígért sáv (32,5-33,0 millió hordó/nap) alján sikerült összehozni a termelésvágást. A megállapodás januártól lép életbe és fél évre szól. Az OPEC május végén ül ismét össze Bécsben.
- Az arany árfolyama 1.175 dollárig süllyedt, ami február óta a legalacsonyabb érték. A piac a dollár erősödése és a vártnál jobb makroadatok miatt aggódik, mivel ez megerősíti a Fed kamatemeléseit. A decemberi emelést teljesen biztosra veszi a piac, és újabb lépések lehetnek 2017-ben is. Az ETF- ekben tárolt arany mennyisége 5,4%-kal esett novemberben, ami szintén jelentős kivonás, és mutatja, hogy a piac mennyire bizonytalan a nemesfém jövőjével kapcsolatban. A jelentős esés sokak szerint viszont egy korrekcióba torkolhat, mivel ekkora esésre ilyen rövid idő alatt már régen került sor.
Devizák
- Nagyot gyengült a forint a tegnapi kereskedésben az euróval és a dollárral szemben is. Az EUR/HUF devizapár a délelőtti kereskedést még eséssel indította, de hirtelen irányt váltott az árfolyam, és a forint 313 fölé kapaszkodott, ahol négy hónapja járt utoljára. Bár zárásra 312,5-ig korrigált vissza az árfolyam, így is jelentős volt a tegnapi forintgyengülés. Már napokkal ezelőtt is ezt az irányt tartottuk valószínűnek és még mindig van tér felfelé a 316-os ellenállásig. A dollárral szemben 296 felett is járt a forint, ez pedig másfél évtizedes csúcsot jelent az USD/HUF devizapárban.
- A három napig tartó korrekció tegnap véget ért az EUR/USD párban, és 1,0587-ig esett vissza az árfolyam zárásra. A reggeli kereskedésben azonban ismét gyengül a dollár, ami arra utal, hogy oldalazás alakulhat ki rövidtávon a devizapárban. Erős támasz 1,052-nél található, ennek a szintnek a letörése esetén nyerne megerősítést a dollár erősödő trendje.
Távol-Kelet
- Jellemzően emelkedtek az ázsiai indexek. A Nikkei 1,1%-ot, a Hang Seng 0,4%-ot, a Shanghai index 0,5%-ot emelkedett. Az OPEC megállapodásának köszönhetően főként az energetikai cégek teljesítettek jól. A Nikkei az idei év legmagasabb értékén zárt.
- Japánban a harmadik negyedévben a vártnál nagyobb mértékben csökkentek a tőkeberuházások. A várt -0,4%-os éves visszaesés helyett 1,3% volt a csökkenés. Ez alátámasztja azt a képet, hogy a belső fogyasztás és beruházás továbbra is gyenge, amit a friss adatok alapján az export próbál ellensúlyozni.
- A hivatalos statisztikák alapján a kínai PMI a várt mérsékelt csökkenés helyett emelkedést mutatott. Az ipari PMI 51,2 pontról 51,7 pontra emelkedett, míg a szolgáltató szektorban 54,0 pontról 54,7 pontra nőtt a mutató.
- Váratlanul csökkent viszont a Caixin PMI, az index értéke 51,2 pontról 50,9 pontra mérséklődött.
Határidős piacok
- Alapvetően negatív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel, egyedül a Dow volt minimális pluszban.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben