Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Részvény-visszavásárlási programot jelentett be a Facebook - Európai nyitás

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2016. november 21.   09:17

Továbbra is oldalazás jellemzi a piacokat. Mindeközben politikai fronton zajlik az élet. Sarkozy kiesett a pártján belüli elnökjelöltségi versenyből, Angela Merkel pedig bejelentette indulását. Ugyanakkor Fed prominensnek arra hívják fel a figyelmet, hogy a Trump féle...

Továbbra is oldalazás jellemzi a piacokat. Mindeközben politikai fronton zajlik az élet. Sarkozy kiesett a pártján belüli elnökjelöltségi versenyből, Angela Merkel pedig bejelentette indulását. Ugyanakkor Fed prominensnek arra hívják fel a figyelmet, hogy a Trump féle protekcionista politika valószínűleg csak hosszú idő alatt fog megvalósulni, és most annak örüljünk, hogy a választások óta emelkedtek az inflációs várakozások. Így már igazándiból nem is a decemberi kamatemelés a kérdés, hanem az, hogy a jövő évben hogyan alakul a kamatpálya.


Mindeközben a DAX továbbra is a lokális csúcs körül oldalazik, miközben a BUX index esését megfogta a 20 napos mozgóátlag. Ez a várt adócsökkentésnek is köszönhető, de péntek este kiderült, hogy a munkáltatók inkább nagyobb járulékcsökkentést szeretnének változatlan társasági adó mellett. A tárgyalások holnap folytatónak. Kérdés, hogy a kormány megváltoztatja-e elképzelését. Úgy tűnik, hogy sok fog múlni a részleteken, s az látszik, hogy a kormánynak is célja a kedvezőbb vállalkozási környezet megteremtése.


A mai napon összességében kis emelkedést várunk mind a BUX, mind a DAX index esetében.

Piaci áttekintés
- Részvény-visszavásárlási programot jelentett be a Facebook
- Enyhe eséssel zártak a nyugat-európai börzék
- Emelkedik az olaj ára, feljebb került az arany is
- A dollár és a forint is erősödött pénteken
- Gyenge export ellenére is emelkedett Japán
- A Fitch megerősítette adósbesorolásunkat
- Kis emelkedés jöhet ma a hazai börzén
Nemzetközi hírek
USA
- Nem sikerült a csúcsdöntés az S&P500-nak a pénteki kereskedés során, miután a 2.190 pontnál levő ellenállás megállította az árfolyamot. Összességében kisebb eséssel zárták a főbb amerikai indexek a kereskedést, a Dow 0,19%-kal, a Nasdaq 0,23%-kal, míg az S&P500 0,24%-kal került lejjebb.
- Pénteken beszédet mondott a New York-i Fed elnöke, William Dudley. Szerinte a jegybank a 2%-os inflációs célját már a következő években elérheti, és ez nem feltétlenül jelenti a plafont a fogyasztói árak számára. A Fed által követett fogyasztói árindex energia- és élelmiszeráraktól tisztított mutatója 1,7%-ot emelkedett a szeptemberben zárult egy évben, továbbá az elmúlt havi inflációs adatok is egyre gyorsuló áremelkedésről tanúskodtak.
- 6 milliárd dollár értékű részvény-visszavásárlási programot hagyott jóvá a Facebook igazgatótanácsa, ami a következő negyedév elejével lép életbe. Trump megválasztása óta a nagy technológia cégek árfolyama komoly esést mutatott, ami jó alkalmat nyújthat a Facebook-nak részvényei relatíve alacsonyabb áron történő visszavásárlására.
- A többek közt védelmi szoftverek fejlesztésével foglalkozó Symantec felvásárolja a LifeLock-ot. A felvásárolt cég a személyazonosság ellopását gátló szoftvereket fejleszt, így hasznos eleme lehet a Symantec portfóliójának. A vállalat 2,3 milliárd dollárt fizet készpénzben a tranzakcióért.
Európa
- A nyugat-európai börzék eséssel kezdték a kereskedést, majd napközben volt egy kisebb emelkedő hullám, de zárásra visszaestek mínuszba (FTSE100 -0,28%, DAX -0,2%, CAC40 -0,52%).
- Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetője a tegnapi ülésen bejelentette, hogy a jövőre esedékes őszi választásokon ismét indult kancellárjelöltként. Merkel 2005 óta Németország kancellárja, jelenleg a harmadik ciklusát tölti. Az augusztusi 42% után a legfrissebb közvélemény-kutatás szerint jelenleg 55% Merkel támogatottsága.
- Sarkozy elismerte vereségét a francia előválasztásokon. A jobboldali elnökjelöltekről szóló szavazáson Francois Fillon volt miniszterelnök 44%-on, Alain Juppé 28%-on, Nicolas Sarkozy pedig 21%-on áll a közel végleges eredmények alapján. Sarkozy így nem jutott be a második fordulóba, és bejelentette, hogy visszavonul a politikától. A jobboldal először rendezett jelöltállító előválasztást.
Olaj, arany
- A WTI 46,2 dollárig erősödött ma, miután egyre erősebb a szóbeszéd, hogy az OPEC közel áll a hónap végi ülésen a megállapodáshoz. A hírek szerint Irak új javaslatot fog letenni az asztalra, míg Irán szerint nagyon valószínű, hogy lesz megállapodás a felek között. Oroszország is jelezte, hogy részt venne a termelés befagyasztásában, hogy támogassa az olajárak stabilizációját.
- Az arany 1.216 dollárig korrigált. A nemesfémet jelentősen adták a befektetők az erősödő dollár és kamatemelési várakozások miatt. A Trump-kormányzat ugyanis növelni akarja a kiadásokat, ami az eladósodottság emelkedését és többlet államkötvény kibocsátást jelenthet. Az arany ETF-ekből is erőteljes kiáramlás indult a héten: 38,6 metrikus tonnával csökkent a tárolt arany mennyisége.
Devizák
- Péntek este az utolsó kereskedési órákban alacsony likviditás mellett erősödött egy nagyobbat a forint az euróval szemben, de már a nap délutáni része is hasonló mozgásról szólt. Reggel még volt egy kisebb felszúrás 310,5-ig, de péntek estére már a 307,3-nál található 30 napos mozgóátlagig erősödött a forint. A hét korábbi napjaiban a 200 napos mozgóátlag alatt oldalazott az EUR/HUF devizapár, innen jött a korrekció.
- A múlt héten is végig erősödött a dollár az euróval szemben, összesen 10 kereskedési napon keresztül tartott egyhuzamban ez a mozgás. A reggeli kereskedésben már korrekció indult, de az 1,053-as támasztól még messzebb jár az árfolyam, ezért a korrekció után ismét erősödhet a dollár. Egyre közelebb kerül a decemberi kamatemelés, a jegybankárok továbbra is a kamatemelést támogató nyilatkozatokkal jelennek meg a sajtóban, a piac szerint 90%-os a valószínűsége az emelésnek.
Távol-Kelet
- A Nikkei 0,8%-ot, a Shanghai index 0,5%-ot emelkedett, míg a Hang Seng index 0,1%-ot csökkent.
- A jen tovább gyengült az euróval szemben, így az USDJPY jegyzés már 111-es árfolyam fölött jár, ez pedig további lendületet adott a japán tőzsdének.
- Októberben a japán export 10,3%-kal esett vissza, míg a várakozás „csak” 8,5%-os visszaesés volt. Az import sem muzsikált túlságosan szépen, ugyanis 16,5%-kal maradt el az előző év azonos időszakához képest. A gyenge export a visszaeső autó-, acél- és elektronikai termék értékesítések eredménye.
- Az áprilistól kezdődő költségvetési évben a japán kormány állítólag növelné a fiskális politika szerepét a monetáris politika támogatása érdekében. A tervezetet hivatalosan jövő héten hagyhatják jóvá. A tervezet szerint növelnék az idősek és gyerekek ellátására fordított kiadásokat, valamit kutatás és fejlesztésre is többet költenének, bár pontos összegeket egyelőre nem hoztak nyilvánosságra.
Határidős piacok
- Pozitív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.
Gazdasági hírek
- A Fitch pénteken stabil kilátások mellett megerősítette Magyarország BBB- besorolását. A hitelminősítő pozitívumként említette a folyó fizetési mérleg többletet és a GDP arányos államadósság csökkenését. Felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy a magas államadósság, a gyenge bankszektor, az unortodox gazdaságpolitika és a lassú GDP növekedés lefelé mutató kockázatot jelentenek.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben