Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Jövő évtől 9%-ra csökken a társasági adókulcs - Európai nyitás

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2016. november 18.   10:11

Tegnap alaposan meglepte a piacokat a miniszterelnök azzal, hogy 19 százalékról 9 százalékra csökkentenék a társasági adót. Habár ez nagy lépésnek tűnik (s az is), de hatása sem a tőzsdei cégekre, sem a KKV-kra, sem a költségvetésre nézve sem túl nagy. Számításaink azt mutatják, hogy a legnagyobb haszonélvezője az OTP lehet, amely a jövő évben tér át a nemzetközi...

Tegnap alaposan meglepte a piacokat a miniszterelnök azzal, hogy 19 százalékról 9 százalékra csökkentenék a társasági adót. Habár ez nagy lépésnek tűnik (s az is), de hatása sem a tőzsdei cégekre, sem a KKV-kra, sem a költségvetésre nézve sem túl nagy. Számításaink azt mutatják, hogy a legnagyobb haszonélvezője az OTP lehet, amely a jövő évben tér át a nemzetközi számvitelre, és a változás akár 15 milliárd forinttal is többet hagyhat a zsebében. A másik három „blue chip” esetében a hatás kisebb. A MOL esetében 500 forint körül lehet (ez még számottevőbb), de a Magyar Telekom és a Richter esetében szinte marginális, hiszen 50 és 1-4 forint körül lehet a pozitív hatás részvényenként. Ugyanakkor a költségvetésre a hatás limitált, hiszen a társasági adók jelentős része azoktól a vállalatoktól jön, amelyek 500 millió forintnál kisebb profittal rendelkeznek. Máskülönben még fehéredéssel is lehet számolni. Ez azt jelenti, hogy a gazdasági minisztérium 145 milliárd forintos adókiesés becslése nagyon valószínű. Ez pedig kevesebb, mint a GDP 0,5 százaléka. Ugyanakkor a fehéredési hatás ezt még tovább csökkentheti. Annak ellenére, hogy az adócsökkentés pozitív hír, a magyar piac nem reagál rá. Korrekciós fázisban van, ezért a jó hírek kevésbé hatnak. Így nem meglepő, hogy ma tovább csökken az index. De ne feledjük! A pozitív hírek szép lassan kumulálódnak, és néhány hét távlatában remélhetőleg újra előtérbe kerülnek, és segítik majd az emelkedést. A mai napon a BUX index nagy valószínűséggel a negatív, míg a DAX a pozitív tartományban fog zárni.
Piaci áttekintés
- A vártnak megfelelő számokat jelentett az Applied Materials
- Emelkedéssel zárt Európa
- Az erősödő dollárra és kamatokra nagyot esett az arany és az olaj
- 10 kereskedési napja tart a dollár erősödése
- A nyári mélypont óta már 20%-ot emelkedett a Nikkei
- Jövő évtől 9%-ra csökken a társasági adókulcs
- Esésre számítunk ma a BÉT-en
Nemzetközi hírek
USA
- Kisebb emelkedéssel zárták a tegnapi kereskedést az amerikai piacok, az S&P500 0,47%-kal, a Dow 0,19%-kal, míg a Nasdaq 0,74%-kal került feljebb. A mai napon nem érkezik fontosabb makroadat a tengerentúlról, azonban több Fed tag is beszédet mond, ahol valószínűleg ismét megerősítésre kerül az a konszenzus, miszerint egy év után újra szigorítani fog a Fed a decemberi ülésén.
- Janet Yellen tegnapi meghallgatásán is megismételte, hogy Trump megválasztása ellenére sem kíván lemondani, a jegybank független, és kitölti 2018-ig szóló elnöki megbízatását.
- Tegnap piaczárást követően tette közzé negyedik negyedéves gyorsjelentését az Applied Materials. A félvezetők gyártásához szükséges eszközök legnagyobb beszállítója 3,3 milliárd dolláros árbevételt ért el, ami megegyezik az elemzői konszenzussal. A negyedéves EPS 0,66 dollár lett, ami szintén nagyon közel áll a 0,65 dolláros elemzői konszenzushoz. Az előző év azonos időszakához képest nagyon jól teljesített a cég, az új rendelések 25%-kal növekedetek. Az előző negyedévhez képest azonban 17%-kal csökkent a rendelések állománya, ami egyes elemzők szerint arra enged következtetni, hogy a rendelések az előző negyedévben tetőztek. Ennek fényében az árfolyam 2%-ot csökkent a piaczárás utáni kereskedésben.
- Tegnap a Tesla részvényesi közgyűlése 85%-os támogatással megszavazta az egyesülését a SolarCity-vel. A korábbi nyilatkozatok alapján Elon Musk nem szavazott, mivel mindkét társaságban érintett.
Európa
- Tegnap ismét jó hangulatban telt a kereskedés Európában, a nap első felében még oldalaztak az indexek, de az utolsó órákban megérkeztek a vevők (FTSE100 0,67%, DAX 0,2%, CAC40 0,59%).
- Marco Buti, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyekért felelős igazgatója szerint a decemberben esedékes olaszországi népszavazás is hozzájárul a jelenleg tapasztalható politikai bizonytalansághoz. A következő 12 hónapban várható választásokkal kapcsolatban rémisztőnek látja a helyzetet. Ebben az időtávban Franciaországban, Németországban, Hollandiában és Ausztriában is lesznek választások.
Olaj, arany
- A WTI 44,8 dollárig esett, miután a dollár erősödése bőven ellensúlyozta a szaúdi optimizmust, hogy az OPEC az év végével csökkenteni fogja a kitermelést és stabilizálja az árakat. Tegnap Janet Yellen Fed elnök ugyanis jelezte, hogy a jegybank kész emelni a kamatokat, ami jelentős dollárerősödést okozott. A piac a november 30-i OPEC ülésre figyel, amellyel kapcsolatban optimista Szaúd-Arábia, hogy sikerül egy termeléscsökkentési megállapodást tető alá hozni. A fő kérdés továbbra is Irán helyzete, aki határozottan növelni akarja termelését és Irak, akinek szüksége van a pénzre az ISIS elleni háborúhoz.
- Az arany 1.207 dollárig esett, miután tegnap erőteljes dollárerősödés zajlott le a piacokon és a hozamszint is feljebb került. Az USA 10 éves 2,33%-os hozam mellett forog, ez az elnökválasztás előtt még 1,8% volt. A magasabb kamatszint elszívja a forrást az arany elől, és arra ösztönzi a befektetőket, hogy kötvénybe tegyék a befektetéseket arany helyett. A tegnap makrogazdasági adatok is a kamatemelés felé terelik a jegybankot, mivel mind az első munkanélküliek száma, mind az új megkezdett házépítések száma pozitív gazdasági aktivitásra utalt.
Devizák
- Töretlenül erősödik a dollár az euróval szemben. A ma reggeli árfolyameséssel már 10 kereskedési napja erősödik egyhuzamban a tengerentúli fizetőeszköz. A Trump rally még nem ért véget, a dollár már egyéves csúcson jár. A tegnapi Yellen beszéd is segítette a dollárt. A következő támasz már 1,052-nél van, akár már korrekció nélkül is elérheti ezt a szintet az EUR/USD devizapár.
- A forint erősödéssel indította a tegnapi kereskedést az euróval szemben, az árfolyam 310-ről leszúrt 308,5-ig, de a kereskedés második felében visszakorrigált 309,6-ig a kurzus. Az átmeneti erősödés után ma reggel már ismét gyengül a forint és közelíti a 310,8-nál található 200 napos mozgóátlagot. A szint áttörése esetén pedig 315,8-at célozhatná meg a devizapár.
Távol-Kelet
- Vegyes hangulat uralkodott az ázsiai kereskedésben. A Nikkei 0,6%-ot a Hang Seng 0,2%-ot emelkedett, miközben a Shanghai index értéke 0,5%-ot csökkent.
- Janet Yellen szavaira a dollár tovább folytatta erősödését, így az USDJPY árfolyam tovább emelkedett és már a 111-es értéket közelíti, ami támogatta a Nikkei mai emelkedését.
- A japán részvénypiac bika szakaszba lépett, miután a júniusi mélypont óta már 20%-ot emelkedett a Nikkei.
Határidős piacok
- A Dow és az S&P mínuszban, míg a Nasdaq és a DAX pluszban volt ma reggel.
Gazdasági hírek
- Felülvizsgálja Magyarország adósbesorolását a Fitch. Változásra nem számítunk, hisz hazánk már mindhárom nagy hitelminősítőnél befektetésre ajánlott kategóriában van.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben