Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Várakozásokat is felülmúló eredményt közölt ma az OTP - Európai nyitás

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2016. november 11.   09:32

Úgy tűnik, mintha Trump győzelme egy puskalövés lett volna. S itt elsősorban nem a részvénypiacok emelkedésére gondolunk, hanem arra, hogy megnőttek az inflációs várakozások. Sőt például Kínában a „Singles’ Day” alkalmából az...

Úgy tűnik, mintha Trump győzelme egy puskalövés lett volna. S itt elsősorban nem a részvénypiacok emelkedésére gondolunk, hanem arra, hogy megnőttek az inflációs várakozások. Sőt például Kínában a „Singles’ Day” alkalmából az Alibaba-tól is erős értékesítési számok érkeznek. Az elmúlt hetekben is láthattuk már az infláció ébredését a megjelent adatokban, de Trump várhatóan sokkal extenzívebb gazdasági politikája megemelte az infláció növekedésébe vetett hitet, nemcsak az USA-ban, hanem Európában is. Ennek köszönhetően az európai hozamok is elkezdtek emelkedni, és a decemberi kamatemelési várakozások valószínűsége is magasabban áll (82 százalék), mint a választások előtt. Ennek például egy fontos következménye van ránk nézve. Nevezetesen: a hozamaink egyre kevésbé attraktívak a nemzetközi, nagy gazdasági centrumok hozamaihoz képest. Ráadásul a magyar bankközi kamatláb is nagyot esett, amire amúgy számítottunk a jegybank kiszorító politikája miatt. Még egy kis adalék: a minap Matolcsy György jegybankelnök annak a személyes véleményének adott hangot, hogy a magyar alapkamat akár 2018-2019-ig is a jelenlegi szinten maradhat. Ezek a változások viszonylag erősebb forintgyengülést sugallnak szerintünk, hiszen erőteljes hozamkülönbözet változást hoztak/hoznak a rendszerbe. A várhatóan gyengébb forint nem csak az exportnak kedvez, de például jót tesz a Richter eredményének is.


A mai napon mind a DAX, mind a BUX index esetében emelkedést várunk. Az utóbbi esetében a mai OTP gyorsjelentés lehet a katalizátor.

Piaci áttekintés
- A Dow Jones történelmi csúcsra emelkedett
- Enyhe elmozdulások jellemezték az európai tőzsdéket
- Nem változott az olaj ára, az arany nagyot esett Trump békülő beszéde után
- Tegnap nagyot gyengült a forint
- Vásárlási láz Ázsiában
- Jó eredményt hozott ma az OTP
- Ma már kereskedhetünk a Duna House részvényekkel
- Emelkedésre számítunk ma a BÉT-en
Nemzetközi hírek
USA
- Vegyesen mozogtak tegnap a vezető tengerentúli indexek, a Dow Jones folytatta a rallyt és sikerült új történelmi csúcsra törnie. A többi index azonban már nem volt ennyire optimista, az S&P500 csak enyhe pluszba tudott kapaszkodni, a technológiai cégek gyenge teljesítménye miatt a Nasdaq mínuszban zárta a napot (Dow Jones 1,17%, S&P500 0,2%, Nasdaq -0,81%).
- James Bullard, a St.Louisi Fed elnöke tegnap azt mondta, hogy a gazdasággal kapcsolatos várakozásai Trump győzelme után is változatlanok. A kamatemeléssel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy a decemberi ülésen ésszerű lenne az emelés.
- Három nagy amerikai vállalat jelentett a tegnapi napon. A legjobban az Nvidia-nak sikerült a harmadik negyedéves gyorsjelentése, mivel a vállalat 0,83 centes EPS-t jelentett szemben az elemzők 0,57 centes várakozásával. Az árbevétel 2 milliárd dollárt tett ki, ami szintén jócskán meghaladja az 1,69 milliárdos várakozásokat. A jó eredmények mellett a cég 22%-kal növelte a negyedéves osztalék mértékét és részvény-visszavásárlási programját is 2 milliárd dollárral bővítette. A jó hírekre az árfolyam 10%-ot ugrott a piaczárás utáni kereskedésben.
- A Michael Kors a várakozásokat kisebb mértékben felülmúló eredményt jelentett, azonban ez többnyire új üzletek nyitásával és nem a meglévők termelékenységének növekedésével volt magyarázható. A vállalat a gazdasági év negyedik negyedévre 0,98 centes részvényenkénti EPS-t jelentett, 1,2 milliárd dolláros árbevétel mellett. Az elemzők ezzel szemben 0,96 centes EPS-t és 1,15 milliárd dolláros árbevételt vártak. A hírekre az árfolyam a tegnapi kereskedésben 6,6%-ot emelkedett.
- A Walt Disney a várttól elmaradó harmadik negyedéves jelentést tett közzé, ami főként a média hálózat szegmens gyengébb számainak volt köszönhető. 13,14 milliárd dolláros árbevétel mellett 1,1 dolláros részvényenkénti EPS-t jelentett a cég, ami kissé elmarad az elemzői várakozásoktól, amik 1,16 dolláros EPS-ről és 13,52 milliárd dolláros árbevételről szóltak. A vállalat szerint a következő gazdasági évben az eddiginél jóval nagyobb növekedés várható, aminek köszönhetően a részvények 2,7%-ot emelkedtek a piaczárás utáni kereskedésben.
Európa
- A DAX 0,2%-ot, a CAC 0,3%-ot, a FTSE100 pedig 1,2%-ot csökkent a tegnapi kereskedésben.
- A reggel nyolckor megjelenő német infláció a várakozásoknak megfelelően 0,8% lett. Ugyanakkor az elmúlt hetekben a hosszú távú inflációs várakozások meredeken elkezdtek emelkedni, ami a német kötvényhozamokat is erőteljesen nyomja felfelé.
- Tegnap nem jelentek meg fontosabb európai makroadatok, melyek befolyásolták volna a kereskedést.
Olaj, arany
- A WTI 44,5 dolláron volt ma reggel, lényegében a tegnapi napi nyitással azonos szinten. A piac az OPEC ülésére figyel leginkább. November 30-án Bécsben ülnek össze az OPEC tagállamok, ahol a konkrét termeléscsökkentésről kéne dönteniük a feleknek. A Nemzetközi Energiaügynökség tegnap frissítette előrejelzését 2017-re. Ezek szerint a szervezet a nem-OPEC termelési előrejelzését növelte: Brazília, Kanada, Kazakhsztán és Oroszország együttesen 500 ezer hordóval növeli termelését. Ez meghaladja a korábbi várakozásokat, ami azt is jelenti, hogy ha az OPEC nem jár sikerrel, 2017-ben is fennmarad a túlkínálatos piac.
- Az arany 1.257 dollárig esett vissza, miután Trump békülő beszédet mondott, ami megnyugtatta a piacot. A befektetők, akik jelentős készpénz állományt halmoztak fel az elnökválasztás előtt, gyorsuló ütemben kezdték el a részvényeket vásárolni, miközben a kötvényeket és az aranyat pedig eladták. A kamatok várhatóan gyorsan visszatérnek a válság előtti magasabb szintekre, ami nagyon nagy csapás lehet az aranyra.
Devizák
- A múlt heti forinterősödés után tegnap már határozottan gyengülni kezdett a hazai fizetőeszköz az euró ellenében. A devizapár 304,8-ról pattant vissza és már a délelőtti órákban határozott gyengülés bontakozott ki. Az árfolyam 308,8-ig emelkedett, ahonnan 307,5-ig korrigált vissza. Fundamentális és technikai alapon is további forintgyengülés várható, a következő ellenállás 309,8-nál található.
- Tegnap már csökkent a volatilitás az EUR/USD devizapárban. A dollárnak sikerült mérsékelten tovább erősödnie, és 1,089-ig esett zárásra az árfolyam. A reggeli kereskedésben azonban már enyhén gyengül a dollár és 1,091-ig korrigált az árfolyam. A folytatást illetően csak mérsékelt tere van a dollár további erősödésének, mert az 1,083-1,086 közötti zónában már egy erős támaszszint húzódik.
Távol-Kelet
- Vegyes hangulat uralkodott az ázsiai piacokon. A Nikkei 0,2%-ot, a Shanghai index 0,8%-ot emelkedett, miközben a Hang Seng 1,1%-ot csökkent.
- Kínában ma a Fekete Péntekhez hasonlító Szinglik Napja van. Az Alibaba az első órában 5 milliárd dollár értékben adott el termékeket, az első 12 órában pedig már 12 milliárd dollár közelében jár az érékesítés, ami alapján új csúcs értékesítést produkálhat.
- Az USDJPY tovább folytatta a gyengülést, és ma már a 200 napos mozgóátlag 106,5-ös árfolyamát is elértük, azonban technikailag már kezd erősen túlvetté válni a devizapár.
- A Wall Street Journal felmérése szerint a japán GDP a harmadik negyedévben 0,9%-kal bővülhetett.
Határidős piacok
- Vegyes képet mutattak a határidős piacok ma reggel. A Dow, az S&P és a DAX pluszban, míg a Nasdaq mínuszban volt.
Vállalati hírek

- Az OTP ma tette közzé harmadik negyedéves eredményét, ami megverte mind a piaci, mind a mi (erősebb) várakozásunkat is. Ezzel a három negyedéves eredmény már 172 milliárd forintnál jár, miközben a piaci várakozások 190-200 milliárd forintos éves eredményt várnak. Ha a svájci frank átváltásra vonatkozó romániai törvény (amely éppen vissza lett küldve felülvizsgálatra a parlamentnek) nem változik, akkor csakugyan ez lehet az eredmény, hiszen 40 milliárd forint addicionális költsége lehet a jelenlegi formájában. Esteleges elmaradás esetén, mint másik véglet, az eredmény sokkal erősebb lehet a várakozásoknál. Különben fordulat látszik a hitelezésben. A kamatmarzsok stabilizálódnak az elmúlt 1-2 év csökkenése után, és a hitelállomány is elkezdett emelkedni az előző negyedévhez képest. A jelzáloghitelezés beindulásával (Magyarország) ez a fordulat erősödhet. A kétes kintlévőségek csökkennek, és a fedezettség továbbra is magas, 95 százalék! A bank tőkearányos nyeresége pedig kilőtt, hiszen a harmadik negyedévben 20 százalék fölött alakult, miközben a cég azt mondja, hogy minimum 15 százalékos megtérülést vár. Vagyis nagyon konzervatív. Kérdés, hogy az eredmények tükrében változtat-e ezen az álláspontján. Egy szó, mint száz, a részvényárfolyam a hírre a 8.350 forintos technikai szintig emelkedhet.
- Ma indul a kereskedés a Duna House részvényekkel. Az értékpapírokat a tőzsde Prémium szekciójába sorolta be. A tőzsde határozata alapján 10 ezer forintos árfolyamig 1 forintos lépésközzel lehet majd a részvényekkel kereskedni, melyek bevezetési ára 3.960 forint.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben