Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

560 forintra emeltük Magyar Telekom célárunkat, Vételre ajánljuk a papírt

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2016. október 5.   09:31

Megzúzta egy picit a piacokat az EKB-ból kiszivárgó hír. Állítólag már azon dolgoznak, hogyan vezethetnék ki a jelenlegi havi 80 milliárd eurós eszközvásárlási programot. A hírek szerint 2017 márciusa után 10...

Megzúzta egy picit a piacokat az EKB-ból kiszivárgó hír. Állítólag már azon dolgoznak, hogyan vezethetnék ki a jelenlegi havi 80 milliárd eurós eszközvásárlási programot. A hírek szerint 2017 márciusa után 10 milliárddal csökkentenék, de az is lehet, hogy jelenlegi formájában marad életben. A hír azért sokkoló, mert alapvetően a piac még mindig lazításban gondolkodik Európában, így ez bombasztikus hírnek számít. Persze az EKB cáfolta a hírt, de a piacokban ott maradt a félelem. Amúgy a jelenlegi vásárlásoknak köszönhető, hogy nettó 20 milliárd eurónyi államkötvény tűnik el a piacról. Ennek köszönhetően történnek olyan események, hogy még egy problémákkal küzdő ország, Olaszország is tud kibocsátani 50 éves! kötvényt, cirka négyszeres túljegyzéssel és 2,85 százalékos hozamon! Vagyis nagyon erős a torzítás az államadósság piacon. Mindenesetre a félelmeknek és az elmúlt napok erős emelkedésének köszönhetően a mai napon korrekcióra számítunk a DAX indexben. Tegnap a 20 napos mozgóátlagról rugaszkodott el, és az MACD is vételi szignált készül adni. Ezért azt gondoljuk, hogy a mai csökkenésben a 10.500 pont környéki 20 napos mozgóátlagnak nem kellene elesnie. Ezt tekintenénk jó és normális viselkedésnek.


Ma reggel, a telekom szektor riportunkban jelentősen, 450 forintról 560 forintra emeltük a Magyar Telekomra vonatkozó célárfolyamunkat. Az ok elsősorban a kockázatmentes hozamok jelentős csökkenése, és az S&P felminősítésnek köszönhető kockázati prémium csökkenése. Mindezek ellenére a BUX index az elmúlt napok száguldását követően a negatív nemzetközi hangulatnak köszönhetően szintén korrigálhat ma, de itt sem kellene a 20 napos mozgóátlagnak, ahonnan tegnap nagyot emelkedett az index, azaz a 28.100 pont körüli szintnek elesnie.

Piaci áttekintés
- Enyhe eséssel zártak a tengerentúli piacok
- Az eszközvásárlási program befejezésén gondolkodik az EKB
- Emelkedett a WTI az alacsony olajkészletekre, beszakadt az arany ára
- Nagy mozgás volt tegnap az EUR/USD devizapárban
- Nagyot gyengült a jen
- 560 forintra emeltük Magyar Telekom célárunkat, Vételre ajánljuk a papírt
- Esésre számítunk ma a BÉT-en
Nemzetközi hírek
USA
- Nem volt túl izgalmas a tegnapi kereskedés a tengerentúlon, az árfolyamok zárásig lefelé csorogtak (Dow Jones -0,47%, S&P500 -0,5%, Nasdaq -0,21%).
- Charles Evans, a chicagói Fed elnöke tegnap azt mondta, hogy várakozása szerint még az év vége előtt kamatot fog emelni a Fed. A lépésre valószínűleg decemberben fog sor kerülni, de akár a korábbi üléseken is lehetséges az emelés. Evans csak jövőre lesz szavazó tag a Nyíltpiaci Bizottságban.
- Jeffrey Lacker, a richmondi Fed elnöke tegnap arról beszélt, hogy időben kell elkezdeni emelni a kamatokat, nehogy az infláció hirtelen emelkedésnek induljon, ahogy az 1994-ben is történt. A későbbi drasztikusabb intézkedések elkerülése miatt, már most kellene lépnie a Fed-nek.
- A Google tegnap bemutatta a Pixel névre keresztelt okos telefonjait, a papír árfolyama 0,4%-ot emelkedett. A telefont a Google tervezte, 12,3 megapixeles kamerával rendelkezik, és korlátlan felhő alapú tárhelyet ad a társaság. A telefon induló ára 649 dollár lesz.
- ADP foglalkoztatottsági adatokat, szolgáltatóipari és beszerzési menedzser indexeket publikálnak ma.
Európa
- A DAX 1,0%-ot, a CAC40 1,1%-ot, a FTSE100 1,3%-ot emelkedett a tegnapi kereskedésben.
- Komoly meglepetést okozott tegnap az EKB. A Bloomberg úgy értesült, hogy az EKB-n belül a háttérben már az eszközvásárlási program kivezetéséről szólnak az egyeztetések. Vagyis könnyen elképzelhető, hogy 2017 márciusától nem hosszabbítják meg a programot, miközben a piac egészen idáig azt találgatta, mi lehet a jegybank következő lazító lépése. Az EKB hivatalosan cáfolta a híreszteléseket.
- A hír megjelenését követően a kötvényhozamok emelkedéssel reagáltak, Bill Gross például azt nyilatkozta, hogy rövidítette a portfolióban az európai kötvények futamidejét.
- Az EKB felől érkező hírek miatt érdemes lesz Ewald Nowotny EKB kormányzótanács-tag reggeli bécsi beszédére figyelni, hogy reagál-e a tegnap kiszivárgott hírekre.
- Tegnap először bocsátottak ki 50 éves lejárattal rendelkező olasz államkötvényeket. A fix kamatozású kötvények 2,8%-os hozamszint környékén keltek el. Jelentős túljegyzés mellett 5 milliárd eurónyi kötvényt értékesítettek.
- Ma 9.55-kor végleges német beszerzési menedzser index adatok érkeznek, várhatóan nem lesz változás az előzetes eredményekhez képest.
Olaj, arany
- A WTI árfolyama 49,2 dollárra ugrott, miután a tegnap megjelent API jelentés szerint 435 ezerrel nőtt mindössze a cushingi olajkészletek nagysága, ami alatta marad a piaci várakozásoknak. A teljes USA nemzeti olajkészlete 1,5 millió hordóval nőhetett a várakozások szerint. Az EIA adat ma délután lát napvilágot. Az OPEC 700 ezer hordóval csökkentheti napi termelését a venezuelai elnök szerint, míg az nem-OPEC termelők is napi 500 ezer hordóval csökkenthetik termelésüket.
- Az arany 1.272 dollárig zuhant, miután terjedt a spekuláció, hogy az EKB is gondolkodik eszközvásárlási programjának befejezésén. A Fed mellett tehát az EKB is szigorításon gondolkodik, ami jelentősen csökkenti az arany vonzerejét. A 10 éves európai és USA hozamok is emelkedtek, ami szintén negatív fejlemény az arany számára. Az arany június óta most van először 1.300 dollár alatt. A Fed kormányzó Jeffrey Lacker is kamatemelést sürgetett az infláció felpattanása előtt.
Devizák
- Nagy mozgás volt tegnap az EUR/USD devizapárban. A kereskedés első felében látványosan erősödött a dollár, még a 200 napos mozgóátlag is elesett, de az EKB-ról szóló hírek kiszivárgása után az 1,113-as mélypontról hirtelen megfordult az árfolyam. A délután nagyon intenzív erősödést hozott az euróban, és zárásra 1,12-ig emelkedett az árfolyam. A reggeli órákban is folytatódik a devizapár emelkedése.
- A fonttal szemben nagyot rallyzott az elmúlt napokban a dollár, az árfolyam 1,269-ig emelkedett, ami 31 éves mélypontot jelent a GBP/USD devizapárban.
- A forint a tegnapi kereskedésben is erősödött az euróval szemben, és már harmadik napja tart ez a mozgás. A forint 307-ig esett zárásra, a következő támasz a 305,2-nál található lokális mélypont.
Távol-Kelet
- Enyhe emelkedést láthattunk az ázsiai piacokon. A Nikkei és a Hang Seng egyaránt 0,5%-ot emelkedett. Az energetikai vállalkozásoknak köszönhetően a hongkongi tőzsde 1 hónapos csúcsra emelkedett.
- Az USDJPY árfolyam tegnap kitört a csökkenő trendcsatornából és 102-ig ugrott a kurzus, ez pedig pozitívan hatott a japán részvényekre.
- Japánban a szolgáltatóipari beszerzési menedzser index értéke 49,6 pontról 48,2 pontra csökkent szeptemberben.
Határidős piacok
- Mind az amerikai, mind az európai határidős piacok a negatív tartományban voltak ma reggel.
Vállalati hírek
- Ma megjelent angol nyelvű távközlési szektor elemzésünkben a korábbi 450 forintról 560 forintra emeltük Magyar Telekom célárunkat, ajánlásunkat pedig Felhalmozásról Vételre módosítottuk.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben