Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Másfél éves csúcsra erősödött a forint

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2016. szeptember 23.   09:01

Nagyon erős a forint. Ugyan az állampapír piacon nem látszik a megnövekedett külföldi aktivitás, legalábbis olyan értelemben, hogy a hozamok nem igazán esnek (csak kis mértékben), de a külföldiek kezén levő állampapír állomány folyamatosan...

Nagyon erős a forint. Ugyan az állampapír piacon nem látszik a megnövekedett külföldi aktivitás, legalábbis olyan értelemben, hogy a hozamok nem igazán esnek (csak kis mértékben), de a külföldiek kezén levő állampapír állomány folyamatosan növekszik. Míg korábban 3.500-3.600 milliárd forint körül stagnált az állomány, addig szeptember eleje óta növekedés figyelhető meg. Azóta cirka 100 milliárd forinttal emelkedett az állomány, és az a gyanúnk, hogy az elmúlt napokban a külföldi vásárlások az S&P felminősítés hatására tovább erősödhettek. Valószínűleg ez állhat a régiós devizáktól elváló forinterősödés hátterében. Az pedig, hogy az állampapír hozamok nem csökkennek drasztikusan, amiatt van, hogy a lengyel hosszú állampapírhozamok is ott tartózkodnak, ahol a magyarok. Persze az ő besorolásuk (még) jobb, mint a mienk. Sőt a rövidebb hozamokban messze lejjebb vagyunk, mint ők! Ugyanakkor a magyar jegybank likviditásfokozódó intézkedése (kiszorítás a három hónapos betétből) csak cirka egy hónap múlva érezteti hatását. (Sok bank még utoljára belapátolt szinte minden pénzt ebbe az instrumentumba.) Ezek alapján érthetőnek tűnnek a most zajló piaci folyamatok.


Mindeközben a DAX kilőtt a csökkenő trendcsatorna tetejéről. Sőt, tegnap áttörte a 20-30 napos mozgóátlagot és el is rugaszkodott róla, azaz jól viselkedik. Ennek ellenére a mai napon oldalazásra számítunk, erőgyűjtésre a folytatáshoz. A BUX ugyan technikailag nem néz ki rosszul, de ezek a behaló megindulási kísérletek aggodalommal töltenek el bennünket. Mindenesetre a mai napon oldalazásra számítunk.

Piaci áttekintés
- Történelmi csúcson a Nasdaq
- Draghi szerint túl sok bank van Európában
- Bizonytalan az olaj áralakulása, stabil maradt az arany
- Másfél éves csúcsra erősödött a forint
- Rengeteg telefont visszavett már a Samsung
- Oldalazásra számítunk ma a BÉT-en
Nemzetközi hírek
USA
- A Fed döntése után kialakult kedvező hangulat a tegnapi kereskedésben is folytatódott, és mérsékelt pluszban zártak az indexek, a Nasdaq-nak sikerült történelmi csúcsot ütnie (Dow Jones 0,54%, S&P500 0,65%, Nasdaq 0,84%).
- Érkezett egy kedvező makrogazdasági adat is, a friss segélykérelmek száma 2 hónapos mélypontra esett, amely 252 ezer igénylőt jelent a várt 260 ezer helyett.
- A függőben lévő lakásértékesítési adat augusztusi értéke 5,33 millió darab lett, szemben az 5,45 milliós várakozással. Havi alapon 0,9%-os volt a visszaesés, pedig a várakozás 1,1%-os bővülés volt.
- Az Apple közel 1%-ot emelkedett a tegnapi kereskedésben, miután a Nomura a vártnál erősebb iPhone 7 keresletre hivatkozva felminősítette a céget. A célárfolyamot 120 dollárról 135 dollárra javították.
- A Yahoo elismerte, hogy a korábbi 200 milliós becslés helyett legalább 500 millió felhasználó adatait lopták el még 2014 végén. A papírok 0,5%-os mínuszba kerültek a bejelentés után, de a nap végére sikerült a pozitív oldalra korrigálniuk.
- Az Amazon 2%-os pluszban zárta a kereskedést, bár piacmozgató hír nem érkezett, de az emelkedés azért érdekes, mert történelmi csúcson zárt a papír.
- Délután a Markit publikálja a feldolgozóipari beszerzési menedzser index szeptemberi előzetes számait.
Európa
- Erőteljes rally bontakozott ki tegnap az európai részvénypiacokon. A DAX és a CAC40 2,3%-ot emelkedett, miközben a FTSE100 1,1%-kal került magasabbra.
- Mario Draghi szerint az európai bankoknak nem a negatív kamatkörnyezet okoz kihívásokat, hanem az, hogy egyes tagállamokban túl sok bank van, így nincs meg a hatékonysághoz szükséges méretük. Ezzel mintegy az iparági konszolidáció szükségességére hívta fel a figyelmet.
- Az európai bankszanálási hatóság (SRB) még a jelenleginél is szigorúbb szabályozás alá vetné a bankokat. Ami több száz milliárd eurónyi többletforrás szükségletet eredményezhetne, ami lehetne tőke, vagy olyan speciális kötvényinstrumentum is, mely képes a veszteségek elnyelésére, vagyis lényegében valamilyen formájú hibrid instrumentum.
- Ma előzetes szeptemberi feldolgozóipari és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index adatok fognak megjelenni Európában.
Olaj, arany
- A WTI 45,8 dollár volt ma reggel, igaz tegnap 46 dollár felett is volt az árfolyam. A piacon bizonytalanságot okoz, hogy sikerül-e az OPEC-nak a jövő héten megegyeznie a termelés befagyasztásáról. Nehézség, hogy mind Oroszország, mind Líbia és Nigéria is növeli termelését, aminek hatására a jövő hónaptól 800 ezerrel több hordó kerülhet a piacra naponta. Oroszország új csúcsot, napi 11,09 millió hordó termelést ért el szeptemberben, míg Szaúd-Arábia is csúcson termel. Kedvező jel, hogy Irán és Szaúd-Arábia képviselői tegnap Bécsben találkoztak és egyeztettek az Algírban esedékes tárgyalások előtt. A piac inkább a megegyezés összeomlását várja.
- Az arany 1.335 dollár volt ma reggel. A Fed heti kamatdöntése újabb lendületet adott az aranynak, mivel egyelőre bizonytalan, hogy az USA jegybankja mikor nyúl a kamatokhoz. A dollár is gyengült ezzel párhuzamosan, ami olcsóbbá tette az aranyat más devizákban. A nagy jegybankok továbbra is alacsonyan tartják a kamatokat, hogy lendületet adjanak a gazdasági aktivitásnak. Bár a piac a múlt heti Fed döntésre alapvetően számított, mégis megnyugtató volt, hogy nem emeltek kamatot és a hosszú távú kilátásokkal és kamatemelésekkel kapcsolatban is óvatos maradt a Fed. Ez hosszú távon is alacsony kamatokat eredményezhet.
Devizák
- Jó napja volt tegnap a forintnak, sikerült tavaly május óta nem látott szintre erősödnie az euróval szemben. A régiós devizák közül a román lej és a lengyel zlotyi is jól teljesített, de a hazai fizetőeszköz felülteljesítő volt a régiós és feltörekvő devizák között. Az S&P múlt pénteki felminősítése is szerepet játszhatott a tegnapi jó hangulatban, napközben két támasz is elesett, egyrészt a 308-as szint, másfelől a 306,8 törésével abból a sávból is kiesett a devizapár, amelyben tavaly év közepe óta mozgott. Ráadásul a forint 5 éves gyengülő trendje is elesett a tegnapi árfolyameséssel.
- Az EUR/USD devizapár továbbra sem találja az irányt, tegnap behalt a dollár gyengülése, miután napközben 1,125-ről lefordult az árfolyam és 1,12-ig esett zárásra. Így újra a dollár erősödését láthatjuk, amely azt jelenti, hogy visszaeshet a kurzus az 1,115-nél található 200 napos mozgóátlagra.
Távol-Kelet
- Enyhe csökkenés jellemezte az ázsiai piacokat. A Nikkei 0,4%-ot, a Shanghai index 0,2%-ot csökkent. A ma újra kinyitó Hang Seng index értéke változatlan maradt.
- A Samsung bejelentette, hogy Amerikában 500ezer darab Galaxy Note 7 telefont cseréltek vissza a tulajdonosok.
- A jövő hét pénteken megjelenő jegyzőkönyvből fog csak kiderülni, hogy a japán jegybank pontosan hogyan is gondolja megvalósítani a 10 éves államkötvények hozamának horgonyzását.
Határidős piacok
- Vegyes képet mutattak a határidős piacok ma reggel. A Dow, az S&P és a Nasdaq a negatív, míg a DAX a pozitív tartományban volt.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben