Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Megérkezett az új iPhone

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2016. szeptember 8.   09:32

Azt mondják, hogy két ok, és csakis két ok miatt lehet érdemes megvenni az új iPhone7-est: (i) a hosszabb akku élettartam (+2 óra) és a (ii) fejlettebb kamera miatt. Innen kezdve ki is fulladt az újdonságok sora. Szerencsére az ára sem horror, megegyezik az iPhone6 bevezető...

Azt mondják, hogy két ok, és csakis két ok miatt lehet érdemes megvenni az új iPhone7-est: (i) a hosszabb akku élettartam (+2 óra) és a (ii) fejlettebb kamera miatt. Innen kezdve ki is fulladt az újdonságok sora. Szerencsére az ára sem horror, megegyezik az iPhone6 bevezető árával. AQ piaci megfigyelők szerint viszont ennyire gyenge fejlesztéssel nehéz lesz megmenteni a céget a csökkenő értékesítéstől. Az árfolyam nem is reagált nagyon a bejelentésre, nevezetesen a kereskedésben még emelkedett 0,6 százalékot, de ebből 0,2 százalékot visszaadott piaczárás után. Vagyis elmondhatjuk, hogy a befektetőket nem igazán hozta lázba a sajtótájékoztató.


A Fed bézs könyv szerint a gazdasági szereplők óvatossá váltak a közelgő elnökválasztás miatt. Összességében szerény növekedést lehet kiolvasni a jelentésből, ami nem igazán mutat az azonnali kamatemelés irányába. Ennek ellenére komoly változás nem volt a korábban már gyengülést mutató dollár árfolyamában. Sőt a kamatemelési várakozások sem változtak jelentősebben, neveztessen továbbra is valamivel nagyobb, mint 50 százalék esélyt ad a decemberi kamatemelésnek a piac.


A mai napon sem várunk nagyobb elmozdulást, sem a DAX, sem a BUX indexben. Ne feledjünk, cirka 100 pontra zártunk egy technikai szinttől tegnap. A DAX továbbra is korrekciós fázisban van, melynek során elég jól viselkedik (nem esik, hanem oldalazik).

Piaci áttekintés
- Megérkezett az új iPhone, új történelmi csúcson zárt a Nasdaq
- Finomíthat eszközvásárlási politikáján az EKB
- Nagyot ugrott az olaj ára, stabil maradt az arany
- Nagyot erősödött tegnap a forint
- A Nintendo tette a nagy bejelentést az Apple eseményén
- Oldalazásra számítunk ma a BÉT-en
Nemzetközi hírek
USA
- A tegnap érkezett vállalati és makrogazdasági hírek ellenére nem volt izgalmas a kereskedés a tengerentúlon. A nap első fele eséssel telt, majd a zárás előtti emelkedés során csak a Nasdaq tudott pluszba kapaszkodni, és ismét új történelmi csúcsot hozott össze az index (Dow Jones -0,06%, S&P500 -0,01%, Nasdaq 0,15%).
- Az Apple tegnap bemutatta a következő generációs okostelefonját, az iPhone 7-est. Két fontos frissítéssel debütált a készülék, hosszabb élettartamú akkumulátort és jobb kamerát kapott. Az iPhone 7 egy 12 megapixeles kamerával lesz felszerelve, a 7 Plus pedig dupla lencsét kapott. Az akkumulátornak átlagosan két órával hosszabb lesz az üzemideje a 7-esnél, a 7 Plusnál pedig egy órával javították a készülék működési idejét. A jack dugót beáldozta a társaság, mert annak eltávolítása tette lehetővé a nagyobb akkumulátort. Az új telefon vízálló is lett. Az új iPhone négymagos processzort kapott, ami 40%-kal gyorsabb a jelenlegi telefonnál. A 7 Plus induló ára 769 dollár lesz, a sima 7-esé pedig 649 dollár, ami megegyezik a 6-os széria bevezető árával. Az előrendelések szeptember 9-től indulnak, a szállítások pedig szeptember 16-tól. Egy új Apple Watch okosórát is bemutatta tegnap. Az Apple árfolyama 0,6%-os emelkedéssel zárta a kereskedést.
- Az Intel Corp. megállapodott a TPG nevű társasággal a McAfee többségi részesedésének eladásáról. A TPG 51%-os tulajdonrészt fog vásárolni, és adóssággal együtt 4,2 milliárd dollárt fizethet a társaság a McAfee víruskeresőket fejlesztő részlegért.
- Az AMD közel 7%-ot veszített tegnap értékéből, miután bejelentette, hogy több mint 1 milliárd dollár értékben fognak részvényeket kibocsátani és kötvényeket értékesíteni.
Európa
- Emelkedtek tegnap az európai részvénypiacok. A DAX és a CAC40 egyaránt 0,6%-ot, a FTSE100 pedig 0,3%-ot emelkedett.
- Ma tartja kamatdöntő ülését az EKB. A várakozások szerint a jegybank nem fogja tovább csökkenteni az alapkamatot, ugyanakkor az eszközvásárlási program paraméterein változtathat. Akár 6 hónappal, jövő szeptemberig is kitolhatják az eszközvásárlási program futamidejét és a program egyéb paraméterein is változtathatnak (pl. vásárlási limitek, futamidő, hitelminősítés), mivel beszűkült az EKB számára elérhető eszközök köre.
- Az olasz kormány támogatja, hogy az Európai Unió hozzon létre egy 50 milliárd eurós alapot a munkanélküliség kezelésére. Egy hasonló program nyertesei értelemszerűen a magas munkanélküliséggel küzdő országok lehetnének, mint amilyen például Olaszország vagy Spanyolország.
- Az angol jegybank elnöke tegnapi parlamenti meghallgatásán elmondta, hogy a frissen beérkezett adatok alapján a gazdaság némileg erősebb, mint azt korábban a jegybank előre jelezte. Beszédében elismerte, hogy a brexit-et követően a jegybank stabilizáló lépéseket tett.
Olaj, arany
- A WTI 46,2 dollárra emelkedett, miután a tegnapi készletadatok jelentős csökkenést mutattak. Az API által közreadott adatok szerint az USA nyersolaj készletei 12,1 millió hordóval csökkentek. A mai EIA által közreadott adatok is hasonló csökkenést mutatnak, akkor tartós lehet az emelkedés. Fontos kiemelni, hogy Irán nem tartja időszerűnek a termelés befagyasztását, ami a hónap végén Algírban megtartandó találkozó fő témája lesz. Irán kifejtette, hogy megfontolja a kérdést, ha sikerül a szankció előtti szintre emelni a termelését.
- Az arany 1.348 dollár volt ma reggel. A piac megtartotta a korábbi emelkedést, amit a gyengébb USA gazdasági adatok indukáltak. A piac Mario Draghi beszédére figyel elsősorban, aki ma beszél az EKB politikájáról. Szintén fontos lehet az első munkanélküliek száma az Egyesült Államokból. A piaci várakozások szerint a 265 ezres szám a határpont: ennél több új munkanélküli gyenge gazdaságra utal és a Fed-et a kamatemelés elhalasztására ösztönzi.
Devizák
- A forint tegnapi kereskedése unalmasan indult az euróval szemben. A 309-es támasz felett indult a nap, de a délelőtti órákban hirtelen erősödni kezdett a hazai fizetőeszköz az euróval szemben. A kedvező költségvetési adat lökést adott az árfolyamnak, de a nemzetközi hangulat is támogatta a forintot. A nap végére 308,3-ig esett az EUR/HUF árfolyama, a következő támasz pedig 306,8-nál található.
- A keddi dollárgyengülés után tegnap korrigált az EUR/USD árfolyama, de a reggeli kereskedésben ismét gyengülni kezdett a dollár, semlegesítve a tegnapi mozgást. A következő ellenállás 1,136-nál található, vagyis nagy tere van még a dollár gyengülésének a jelenlegi 1,125-ös szintről.
Távol-Kelet
- Vegyes képet festenek az ázsiai tőzsdék. A Nikkei 0,3%-ot csökkent, a Hang Seng 0,6%-ot, a Shanghai index 0,1%-ot emelkedett.
- Felfelé módosították a második negyedéves japán GDP-t. Az évesített növekedést a korábbi 0,2%-ról 0,7%-ra módosították. Elsősorban az üzleti beruházásokat és a kormányzati beruházások növekedését módosították felfelé.
- Augusztusban a kínai export mindössze 2,8%-kal csökkent, miközben a várakozás 4,0%-os visszaesés volt. Az import meglepetésre 1,5%-kal tudott bővülni, szemben a várt 5,4%-os visszaeséssel.
- 18%-os pluszban is tartózkodott ma reggel a Nintendo árfolyama, miután tegnap bejelentették, hogy Mario nevű játékuk hamarosan iPhone-on is elérhetővé válik, valamint, hogy a Pokemon Go megjelenik az Apple okos óráira is. Ezzel a Nintendo egyértelműen a mobiltelefonok irányába nyit, ami jelentős piacbővülést jelenthet számára. Ezzel lényegében el is lopta a show-t az Apple elől annak saját rendezvényén.
Határidős piacok
- Vegyes képet mutattak a határidős piacok ma reggel, de a főbb indexek (Dow, S&P, Nasdaq, DAX) a pozitív tartományban volt.
Vállalati hírek
- A Graphisoft Park szeptember 19-i hatállyal bekerül a CECE indexbe.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben