Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Janet Yellen délutáni beszédére várnak a befektetők

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2016. augusztus 26.   09:04

Tegnap egy kicsit meggyűrte az amúgy sem jó hangulatban kezdő DAX-ot az IFO index. Sokan a brexittel magyarázzák ezt a negatív értéket. Felhívják a figyelmet arra, hogy sokszor késleltetetten jelenik meg egy eseménynek a hatása. Itt is egy ilyen csúszást...

Tegnap egy kicsit meggyűrte az amúgy sem jó hangulatban kezdő DAX-ot az IFO index. Sokan a brexittel magyarázzák ezt a negatív értéket. Felhívják a figyelmet arra, hogy sokszor késleltetetten jelenik meg egy eseménynek a hatása. Itt is egy ilyen csúszást feltételeznek a megrendelés állomány lassulásában.


Ugyanakkor, az elemzői várakozások alapján az elmúlt 2-4 negyedév gyengébb teljesítményét követően, az idei harmadik negyedévtől újra emelkedésnek indulhatnak a vállalati profitok. Ez igaz mind a DAX, mind az S&P500 index komponensekre is. Ezt a képet tette bizonytalanná a tegnapi visszaeső IFO index, s így negatív nyomot hagyott a feltámadásban hívő befektetők lelkében és az indexen is. Mivel a szebb új jövő egy része már beárazódott, ezért az elkövetkező hetekben a kilátásokra vonatkozó indikatív adatok valószínűleg erőteljesebb piaci mozgásokat fognak okozni.


Ma magyar idő szerint délután 4-kor megszólal Janet Yellen Jackson Hole-ban. A piaci feszülten figyeli, hátha újabb indikációt olvashat ki a beszédből a várható kamatemeléssel kapcsolatban.


A mai napon egy enyhe emelkedés összejöhet a német piacon, a tegnapi esését követően s a BUX indexben is inkább oldalazásra számítunk.

Piaci áttekintés
- Janet Yellen délutáni beszédére várnak a befektetők
- Rányomta a bélyegét a kereskedésre a gyenge hangulati indikátor
- 47,2 dollárra emelkedett az olaj, az arany ára nem változott
- Négyhavi csúcsra erősödött a forint
- Nem jutott közelebb az inflációs célhoz Japán
- Oldalazásra számítunk ma a hazai börzén
Nemzetközi hírek
USA
- Szűk tartományban oldalaztak tegnap a vezető tengerentúli indexek. A befektetők Janet Yellen jegybankelnök ma délutáni beszédét várják (Dow Jones -0,18%, S&P500 -0,14%, Nasdaq -0,11%).
- Tegnap elkezdődött a jegybankárok éves konferencia Jackson Hole-ban. Két jegybankár is megszólalt már. Esther George, a kansasi Fed elnöke szerint megfelelő az idő egy közeli kamatemelésre. A szeptemberi kamatdöntő ülésig azonban még érkeznek fontos adatok, amelyeket kiemelten figyel a Fed. A jegybankár szerint még minidig számos eszköze maradt a jegybanknak, beleértve a negatív kamatokat és a Fed mérlegfőösszegének további növelését. Robert Kaplan dallasi Fed elnök szerint türelmesnek kell lenni, nem szabad sietni a kamatemelésekkel, és a szeptemberi emelés egyelőre nincsen terítéken.
- Délután a második negyedéves GDP második felülvizsgálata érkezik a tengerentúlról, illetve 16 órakor fog beszélni Janet Yellen a Jackson Hole-i konferencián.
Európa
- Jellemzően estek tegnap az európai részvénypiacok. A DAX 0,9%-ot, a CAC40 0,6%-ot, a FTTSE100 0,3%-otcsökkent.
- A várt kismértékű növekedéssel szemben meglepetésre csökkent az IFO hangulati index értéke. Mindegyik komponensben csökkenés volt tapasztalható, ennek mértéke átlagosan 2 pont volt. Pedig a korábban megjelent ZEW indikátor az üzleti hangulat élénkülését jelezte előre.
- Ma reggel publikálják a brit GDP második becslését. A várakozások szerint az első becslésnek megfelelően 2,2% lehetett az év/év és 0,6% a negyedév/negyedév alapú GDP bővülés.
- Bár a Jachson Hole-i konferencia fő eseménye egyértelműen Janet Yellen meghallgatása lesz, de érdemes lehet figyelni a BoE alelnökének 16:50-kor tartandó beszédére is. Például azért, hogy mennyire határolódik el a negatív betéti kamat bevezetésének lehetőségétől.
- Angela Merkel ma Varsóban találkozik a visegrádi négyek képviselőivel.
Olaj, arany
- A WTI 47,2 dollárra emelkedett annak köszönhetően, hogy a szaúdi energiaminiszter szerint a termelés befagyasztás pozitív hatással lesz a piacra. A hírek szerint Irán is részt vesz a jövő heti informális tárgyalásokon. Az olajtermelők hajlanak egy befagyasztási megállapodás elérésére, mivel a mostani szintekkel mindenki elégedett.
- Az arany 1.324 dolláros szinten stagnál. Ma mindenki Janet Yellen esti Jackson Hole-i beszédére kíváncsi, ami irányt mutathat a kamatok alakulásának. A Fed elnöke a várakozások szerint szigorúbb politikát hirdethet, mivel az USA makrogazdasági adatai erősödő gazdasági aktivitásról adnak számot. Az aranyban a piac többsége inkább lefelé mutató kockázatokat lát, főleg az emelkedő kamatlábszint miatt.
Devizák
- Tegnap enyhe erősödéssel zárta a kereskedést a forint az euróval szemben, ami azt jelenti, hogy sikerült a 309,3-as támasz alatt zárni az EUR/HUF devizapárnak, ez pedig négyhavi forintcsúcsot jelent. A következő szint 308,5-nél található.
- A dollár mérsékelten gyengült tegnap az euróval szemben, és a reggeli kereskedésben is hasonló mozgás látható. Az EUR/USD árfolyama 1,13-ig emelkedett, a délutáni Yellen beszéd előtt már nem várható nagyobb mozgás a devizapárban.
Távol-Kelet
- Vegyes mozgások voltak az ázsiai tőzsdéken. A Nikkei 1,1%-ot csökkent, miközben a Hang Seng és a Shanghai index egyaránt 0,3%-ot emelkedett.
- Japánban ma publikálták a júliusi inflációs adatokat, melyek, ha csak minimálisan is, de alulmúlták még a várakozásokat is. Az infláció a várakozásoknak megfelelően 0,4%-os csökkent, a maginfláció viszont a múlt havi 0,5%-ról, a várakozásoknál nagyobbat csökkenve 0,3%-ra esett. Vagyis a BoJ továbbra is távol, sőt egyre távolabb van a 2%-os inflációs cél elérésétől, ez pedig egyre nagyobb terhet ró a japán jegybankárokra.
Határidős piacok
- Alapvetően negatív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben