Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Gyorsjelentés dömping Európából - Európa Best Of

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2016. július 27.   10:16

A Banco Santander profitja 50%-kal esett egy egyszeri tétel, az alacsony kamatok és a gyenge hitelkereslet miatt. Az 1,28 milliárd eurós érték egyébként felülmúlta az 1,22 milliárd eurós elemzői várakozásokat. A második negyedéves számokat 475 millióval terhelte meg a munkaerő leépítés, amit részben ellensúlyozott 227 millió eurós bevétel a...


A Banco Santander profitja 50%-kal esett egy egyszeri tétel, az alacsony kamatok és a gyenge hitelkereslet miatt. Az 1,28 milliárd eurós érték egyébként felülmúlta az 1,22 milliárd eurós elemzői várakozásokat. A második negyedéves számokat 475 millióval terhelte meg a munkaerő leépítés, amit részben ellensúlyozott 227 millió eurós bevétel a Visa Europe eladása miatt. A brit piacról származó profit 28%-kal, az amerikai egységé 27%-kal, a brazil piacé pedig 5%-kal esett vissza. A rossz hitelek állománya 4,33%-ról 4,29%-ra csökkent, a tőkemegfelelés 10,27%-ról 10,36%-ra emelkedett. A menedzsment a lefeleződő profit ellenére is emelni szeretné idén az osztalék mértékét.
A BASF a várakozásoknál gyengébb második negyedéves eredményt publikált, az alacsony olajárfolyamnak és a növényvédelmi szerek piacán tapasztalt gyenge keresletnek köszönhetően. Az egyszeri tételektől tisztított operatív eredmény 16%-kal 1,71 milliárd euróra zuhant, alulmúlva az 1,76 milliárd eurós várakozást. Az árbevétel 14,5 milliárd euró volt, ami elmaradt a 15,2 milliárd eurós konszenzustól. A tisztított EPS 1,3 eurós értéke 1 centtel maradt el a piac várakozásától. A menedzsment 2016-os várakozása a jelenlegi volatilis és kihívásokkal teli környezetben továbbra is ambiciózus. A társaság eredménye nagyban függ az olajárfolyam további alakulásától. Kurt Bock vezérigazgató kiemelte, hogy továbbra is költségek csökkentése és a szerkezetátalakítási intézkedések lesznek fókuszban. A tisztított operatív eredmény kicsivel a 2015-ös szint alatt maradhat idén. Az árbevétel jelentősebb csökkenése várható idén a gázüzletág leválasztása miatt.
Bár árbevétel tekintetében alulmúlta a várakozásokat a Bayer második negyedéves eredménye, de a magasabb marzsoknak köszönhetően EBIT, EBITDA és adózott eredmény szintjén is felülmúlta a várakozásokat. A várt 1349 millió euró helyett 1380 millió euró adózott eredményt ért el a cégcsoport. A kedvező második negyedéves eredményt követően a Bayer megemelte eredményvárakozását, immáron magas egyszámjegyű növekedést vár EBITDA és EPS tekintetében is a korábbi 5%-os növekedési prognózis helyett. A két legnagyobb forgalmú gyógyszerkészítmény, a Xarelto és az Eylea továbbra is robosztus növekedést tud felmutatni. Előbbi 30,1%-kal, utóbbi 40,9%-kal tudott bővülni év/év alapon. A Bayer megerősítette, hogy továbbra is tervezi a Monsanto felvásárlását. A jó eredmény és a megnövelt eredményvárakozás miatt pozitív árfolyam reakcióra számítunk ma.
Sikerült nyereséges negyedévet zárnia a Deutsche Bank-nak, igaz, mindössze 18 millió eurós adózott eredményt tudott felmutatni a társaság, miközben a piaci várakozás 22 millió eurós veszteség volt. A legtöbb terület a tavalyinál gyengébb eredményt ért el, például a részvény és kötvény üzletág is, így a bevétel 20%-kal esett vissza. Bár a Brexit miatti rendkívül erős ügyfélaktivitásnak köszönhetően a devizakereskedési üzletágnak sikerült megismételnie a tavalyi erős eredményt. A várt fölötti eredményben fontos szerepet játszott, hogy a jogi költségek mindössze 120 millió eurót tettek ki a várt 732 millió euró helyett, ami miatt az adózás előtti eredmény 408 millió euró lett, szemben a várt 61 millió euróval, igaz ebből a felülteljesítésből minimális maradt meg az adók elvonását követően. A bank a jövőben további költségcsökkentéseket tervez, például 3000 fő elbocsátását tervezik, és a vezérigazgató tervei szerint értékesíteni fogják a Postbank-ot. Az eredmény miatt nem, de a jövőbeli költségcsökkentési tervek miatt elképzelhetőnek tartunk egy pozitív árfolyam reakciót.
Az Osram ma közzétett eredménye a várakozásoknak megfelelően alakult. Az árbevétel meghaladta a várakozásokat, miközben az EBITDA (61 millió euró) csökkent a tavalyi értékhez képest (100 millió), de a tisztított érték (145 millió) meghaladta a tavalyi tisztított értéket (129 millió). A most közzétett harmadik negyedéves nettó profit 28 millió euró lett, ami elmaradt a 37,7 millió eurótól. Ez is közrejátszik a negatív árfolyam reakcióban, de az is, hogy a tegnap este bejelentett tranzakció árazását alacsonynak tartják a befektetők. Ugyanis a hagyományos izzó üzletágat 400 millió euróért (várakozások alja) adja el a cég egy kínai konzorciumnak, és ezen túl csak a félvezető üzletre (LED) fog koncentrálni. Mivel ez az üzletág veszteséges, ezért a tranzakció javítani fogja az eredményt, de a management a tisztított bázison is emelkedést vár. Az osztalékot pedig minimum a korábbi szinten kívánja tartani a menedzsment (90 cent). Az árfolyam egyébkén tegnap egy technikai szintre ért, betöltött egy hatalmas rést. Így technikai szempontból a mai esés „természetesnek” vehető.
A Bloomberg értesülései szerint az Unicredit vizsgálja annak a lehetőségét, hogy a lengyel Bank Pekao- ban meglévő 50%-os részesedését értékesítse tőkemegfelelésének javítása érdekében. Korábban már 10%-nyi részesedést értékesített az Unicredit. Maradék 50%-os részesedésének piaci értéke 3,8 milliárd euró.
Az amerikai bíróság előzetesen jóváhagyta a Volkswagen egyezségét a dízelbotrány kapcsán. A bejelentés megfelel a korábbi híreknek, ennek ellenére pozitívan értékeljük és pozitív árfolyam reakcióra számítunk.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben