Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Piaczárás után jelent az Apple

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2016. július 26.   09:12

Bocsánatot kért a demokrata párt Bernie Sanders-tól, hogy manipulálták az adatokat Clinton javára. Mindeközben a Sanders „hívők” tüntettek. A hír csak ennyi, de annál jobban lehet emiatt aggódni. Pláne ha azt is figyelembe vesszük, hogy Trump-ot elég egységesen választotta meg a republikánus párt. Ugyanis, ha emiatt a Sanders pártiak átszavaznak, akkor Isten mentse...

Bocsánatot kért a demokrata párt Bernie Sanders-tól, hogy manipulálták az adatokat Clinton javára. Mindeközben a Sanders „hívők” tüntettek. A hír csak ennyi, de annál jobban lehet emiatt aggódni. Pláne ha azt is figyelembe vesszük, hogy Trump-ot elég egységesen választotta meg a republikánus párt. Ugyanis, ha emiatt a Sanders pártiak átszavaznak, akkor Isten mentse meg Amerikát és a világot is. Egy biztos, akkor egy kicsit komolyban aggódhatunk a befektetéseink, a demokrácia és még sok más miatt is.

Mindeközben a Nikkei nevű újság megint más számot lengetett be, mint gazdasági élénkítés. Ezúttal egy cirka 60 milliárd dolláros csomagról beszélt, amire jól beleadtak a Nikkei indexbe, és a jen is erősödött egy jó nagyot.

Ha ez nem lenne elég, a Commerzbank ma lepte meg a piacokat a várakozásoknál kissé gyengébb előzetes negyedéves számokkal. A baj az, hogy módszertani változások miatt a tőkemegfelelés 0,5 százalékponttal 11,5 százalékra esett. Ez kivágta a befektetőknél a biztosítékot, így ma esést kíván produkálni az árfolyam. Viszont a részvény súlya a DAX indexben 0,75 százalék, azaz a DAX indexre a hatása gyakorlatilag nulla. Így talán az sem meglepő, hogy a DAX index esetében oldalazás pártiak vagyunk.

Tegnap a Richter új csúcsra emelkedett. A gyorsjelentését várhatóan csütörtökön teszi közzé, ami gyengébb lehet a tavalyi számoknál, amelyet emelt egy egyszeri tétel is. Ráadásul időarányosan jobb eredményre számíthatunk, mint ami az éves előrejelzésekből adódna a féléves számokra. Így a várakozások teljesülése esetén is az éves számok emelésére számíthatunk. Egy elemzőház ma emelte meg a részvények árfolyamát 325 forinttal 5.655-re (sic). Mindenesetre a BUX index esetében a mai napon oldalazásra számítunk, kis csökkenéssel.
Piaci áttekintés
- Piaczárás után jelent az Apple
- A német IFO üzleti bizalmi index szerint javultak a kilátások
- Esik az olaj ára, nem változott az arany kurzusa
- Ismét gyengül a dollár, továbbra is jól teljesít a forint
- Fékeződtek a japán élénkítéssel kapcsolatos várakozások
- Kamatdöntő ülést tart ma az MNB
- Esésre számítunk ma a hazai börzén
Nemzetközi hírek
USA
- Gyengén teljesítettek tegnap a vezető tengerentúli mutatók. Korrekcióval indult a kereskedés, és bár a nap második felében talpra álltak a börzék, de így is mínuszban zártak (Dow Jones -0,42%, S&P500 -0,3%, Nasdaq -0,05%).
- Számos makrogazdasági adatot publikálnak ma a tengerentúlon. Az S&P/Case-Shiller házárindex mellett Conference Board fogyasztói bizalmi index, újlakás értékesítések és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index érkezik.
- A Verizon hivatalosan is bejelentette, hogy 4,83 milliárd dollárért megveszi a Yahoo internetes üzletágát. A felvásárlás során a készpénzállomány és az egyéb részesedések nem kerülnek át a cég kezébe. A befektetőkkel azonban nem lehetett madarat fogatni, mivel Marissa Mayer továbbra is a cég élén marad, illetve a felszabaduló készpénzállomány felhasználásáról sem nyilatkoztak (osztalék formájában való kifizetés, vagy felvásárlási célpontok).
- Piaczárás után érkezik az Apple harmadik negyedéves gyorsjelentése. Az elemzők szerint a bevételek 49,6 milliárd dollárról 42,2 milliárdra eshetnek – a cég áprilisban 41-43 milliárd dolláros sávot adott meg –, míg az egy részvényre jutó eredmény 1,85 dollárról 1,4 dollárra eshet. Az iPhone eladások esetében pedig 40 millió darabos értéket várnak, ami 20%-os csökkenésnek felelne meg éves alapon.
Európa
- Az európai indexek közül a FTSE 100 index 0,3%-ot esett, a CAC40 index 0,2%-ot, a DAX 0,5%-ot emelkedett.
- A skót miniszterelnök szerint országának két lehetősége van. Az első esetben az Egyesült Királyság tagjaként próbálja érvényesíteni érdekeit, a második esetben leválik Nagy-Britanniáról és független lesz.
- A német IFO üzleti bizalmi index tegnap a vártnál jobban sikerült. A várakozások 101,2 pont helyett 102,2 pontot értek el.
Olaj, arany
- A WTI 43,1 dollárra süllyedt ma reggel, miután a piac továbbra is aggódik a nyersolaj és termék túlkínálat miatt. Az EIA holnap jelenteti meg adatait, a piac szerint 2,25 millió hordóval csökkenhetett az USA nyersolaj készlete. Fontos lesz még a termékkészlet, elsősorban a benzintartalékok alakulása, amire a piac 600 ezer hordó növekedésre számít. Az USA termelése jelenleg 8,5 millió hordó/nap szinten áll, ami már második hete növekszik a fúróberendezések számának növekedése miatt.
- Az arany 1.319 dolláron stagnált ma reggel. A piac továbbra is a Fed lépéseit figyeli leginkább, de a tervezett japán élénkítő csomag is nagy érdeklődést váltott ki. Rövidtávon a részvénypiaci mozgás és a dollár lesz elsősorban meghatározó. Egyre erősebbek a vélemények, hogy a Fed az év végén emeli a kamatokat, ami negatívan hat az arany megítélésére.
Devizák
- Pénteken elesett az 1,1-es támasz az EUR/USD devizakeresztben, de tegnap megfordult az árfolyam és a dollár gyengülni kezdett. A ma reggeli kereskedésben tovább emelkedik a kurzus, és visszakapaszkodott az 1,10-es szint fölé. A holnapi Fed kamatdöntő ülés előtt nem várható nagyobb mozgás a devizapárban.
- Tegnap elesett a 200 napos mozgóátlag az EUR/HUF devizapárban, és sikerült 312-ig tovább erősödnie a forintnak. Technikai alapon a 310-es támaszig eshet tovább az árfolyam. Ma az MNB kamatdöntő ülésére fognak figyelni a befektetők.
Távol-Kelet
- Vegyes teljesítmény jellemezte az ázsiai börzéket. A Nikkei 1,5%-ot csökkent, viszont a Hang Seng 1,2%-ot, a Shanghai index pedig 0,6%-ot emelkedett.
- Visszafogottabbak lettek a befektetők a japán gazdaságélénkítéssel kapcsolatban. Ennek hatására a jen erősödött a főbb devizákkal szemben, a japán részvénypiac pedig eséssel reagált. Valószínűleg pénteken már érdemi információk is napvilágot láthatnak, hiszen ekkor lesz japán kamatöntő ülés és várhatóan szintén pénteken vitatják meg a költségvetési kiegészítést.
- Kínában 3 hónapos csúcsra ugrott a rövid bankközi kamatláb, melynek oka elsősorban technikai jellegű, a vállalatok adófizetési kötelezettsége miatti extra likviditásigénnyel magyarázható. Kínában a vállalatok számára az adófizetési határidő minden negyedévet követő hónap vége.
Határidős piacok
- Vegyes képet mutattak a határidős piacok ma reggel, de a főbb indexek (Dow, S&P, Nasdaq, DAX) a pozitív tartományban voltak.
Gazdasági hírek
- Kamatdöntő ülést tart ma az MNB Monetáris Tanácsa. A piac arra számít, hogy marad a 0,9%-os alapkamat.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben