Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Ismét aggódhatunk a kínai növekedés miatt

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2015. szeptember 14.   09:45

Miközben áll a bál a schengeni határokon, addig szépen lassan, de biztosan közeledik a Fed kamatdöntő ülése. Az elemzők alapvetően kamatemelést várnak, miközben a határidős kamatokkal kereskedő brókerek szerint 70 százalék a valószínűsége annak, hogy nem emel most kamatot a Fed, sőt az októberi kamatemelésnek is csak 40 százalék a valószínűsége., amely decemberre...

Miközben áll a bál a schengeni határokon, addig szépen lassan, de biztosan közeledik a Fed kamatdöntő ülése. Az elemzők alapvetően kamatemelést várnak, miközben a határidős kamatokkal kereskedő brókerek szerint 70 százalék a valószínűsége annak, hogy nem emel most kamatot a Fed, sőt az októberi kamatemelésnek is csak 40 százalék a valószínűsége., amely decemberre fordul át 60 százalékra. Ha most nem következne be a kamatemelés, akkor az EUR/USD kereszt valószínűleg 1.18-ig emelkedne, legalábbis a grafikon alapján.

Mindeközben Ázsia továbbra is Kína miatt aggódik, hiszen az ipari termelés a várakozásoknál kisebb mértékben növekedett a világ lakosságának majd negyedét adó országban. Ugyanakkor a fogyasztás kissé nagyobb mértékben bővült, mint amit a piac várt. Az új deviza politikával többek között ezt a trendet szeretné a kínai vezetés megfordítani, azaz kissé kisebb fogyasztásbővülést, és nagyobb ipari termelésnövekedést elérni. Így megint szép nagyot esett a shanghai index.

A mai napon kevés makrogazdasági adat lát napvilágot, de közben érdemes lesz figyelni az „új népvándorlás” körüli fejleményeket, mert ugyan rövidtávon marginális gazdasági hatással számolunk, de ha hosszabb ideig fennmarad a káosz, akkor annak akár számottevő hatása is lehet.

Összességében inkább oldalazó mozgásra számítunk a BUX index esetében, míg a DAX indexnél újra ostrom alá kerülhet a csökkenő trendvonal, és a 20 és a 30 napos mozgóátlag is. Ezek esetlegesen sikeres áttörése pozitív lenen a folytatás tekintetében.
Piaci áttekintés
- Jól fogyhat az új iPhone Kínában
- Egyre inkább árazza a piac az EKB beavatkozását
- Süllyed a WTI és az arany is a Fed döntés előtt
- A forint erősödik, a dollár tovább gyengül
- Ismét aggódhatunk a kínai növekedés miatt
- Szeptember 21-től változik a BUX index
- Oldalazásra számítunk ma a tőzsdén
Nemzetközi hírek
USA
- Jó napjuk volt pénteken a vezető tengerentúli piacoknak, az indexek az egész napos emelkedést követően pluszban zárták a kereskedést (Dow 0,63%, Nasdaq 0,54%, S&P500 0,45%).
- A Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexének szeptemberi előzetes számai csalódást okoztak, a várt 91,4 pont helyett 85,7 pontra esett a mutató. 2014 szeptembere óta nem volt ilyen gyenge az adat.
- Apple: A legújabb iPhone megrendelések tekintetében eddig úgy néz ki, hogy a nagy testvér visz mindent, ugyanis aki 6s Plus-ra vágyik, annak 3-4 hetet várnia kell az előrendelések alakulása miatt az iPhone Inventory blog szerint. Az iPhone 6s esetén csupán Kínában van 2-3 hetes csúszás, Amerikában a szeptember 25-i időpont egyelőre tartható. Amennyiben igazak az értesülések, akkor a folyó negyedévben a kínai értékesítések megdönthetik a tengerentúli számokat.
Európa
- Az európai börzék pénteken pirosban zárták a napot. A FTSE 100 index 0,6%-ot, a DAX index 0,9%- ot, míg a CAC 40 index 1,0%-ot esett.
- A múlt heti brit kamatdöntés után azt mondhatjuk, hogy az elemzők konszenzusa alapján 2016 elején, míg a piaci kamatok árazása alapján inkább jövő év közepén jöhet az első kamatemelés. Martin Weale tanácstag szerint azonban relatíve hamar érkezhet a monetáris szigorítás a kínai növekedési félelmek ellenére is. Ugyanakkor elismerte, hogy a jegybank inflációs célja a következő 2-3 évben nem teljesül.
- Egyre több elemző gondolja úgy, hogy az EKB megemeli vagy kibővíti az eszközvásárlási programját. A Bloomberg által megkérdezett 41 közgazdász 68%-a szerint sor kerül beavatkozásra. Az időpont tekintetében 65% a valószínűsége, hogy már decemberben jöhet a bejelentés, míg 87% a valószínűsége, hogy márciusig bezárólag jön a beavatkozás.
Olaj, arany
- A WTI 44,5 dollár volt ma reggel, ami közel féldolláros esést jelent péntekhez képest. A piac továbbra is küzd a jelentős túlkínálattal és a hatalmas készletekkel, ami a fő oka annak, hogy a Goldman Sachs szerint akár 20 dollárig is leeshet az olaj ára az év végéig. Az IEA akár 500 ezer hordó csökkenést is vár a nem OPEC országok kínálatában a következő évben, ezt azonban ellensúlyozza Irán és Irak drasztikusan növekvő kínálata. Utóbbi napi 3,76 millió hordó kihozatallal újabb rekordot döntött, míg Irán többször is megerősítette, hogy a szankciók feloldása esetén akár napi 1 millió hordó többletkínálattal is élhet. Így a Goldman szerint bár az árak hosszú távon alacsonyak, a piac rövid távon további esést könyvelhet el.
- Az arany 1.107 dollárig esett. A piac egyre inkább a hét közepén lévő kétnapos Fed találkozót várja. A piaci szereplők egyre nagyobb hányada szerint az év végéig lesz kamatemelés, igaz szeptemberben csak a megkérdezettek 28%-a szerint lép a Fed. Az aranyra más jelentős fundamentális hír nem hatott.
Devizák
- A forint látványos erősödésével telt a pénteki kereskedés. A nap eleje még forintgyengüléssel indult, de 316-nál megfordult az árfolyam, és zárásra 313-ig süllyedt az EUR/HUF kurzusa, ez pedig azt jelenti, hogy a múlt hét eleji forintgyengülést ledolgozta az árfolyam. Egy támasz húzódik 312,5-nél, ennek a szintnek törésével pedig már 310 alatti szintek nyílnak meg a devizapár előtt.
- Folytatódott a dollár gyengülése múlt héten az euróval szemben, az árfolyam a ma reggeli kereskedésben már 1,134-ig emelkedett. Múlt héten áttörte az árfolyam a 200 napos mozgóátlagot 1,125-nél, illetve az 1,131-nél látható ellenállást is. A következő szint 1,143-nál húzódik.
Távol-Kelet
- A Shanghai 3,8%-ot, a Nikkei 1,5%-ot csökkent, a Hang Seng viszont 0,2%-ot emelkedett.
- A végleges adatok szerint júliusban év/év alapon stagnált az ipari termelés Japánban, míg korábban az előzetes adatok még 0,2%-os növekedést mutattak.
- A hétvégén megjelent kínai adatok meglehetősen vegyesek lettek, de összességében ismét felerősítették a növekedési félelmeket. Augusztusban a kiskereskedelmi forgalom 10,8%-kal bővült, míg a várakozás 10,6% volt. Az ipari termelés viszont lényegesen elmaradt a várakozásoktól. Mindössze 6,1% volt a bővülés mértéke, míg a piac 6,5%-os bővülésre számított.
- A piaci hangulatot az sem javította, hogy a kormány ismét ígéretet tett arra, hogy az állami vállalatok hatékonyságát javítják.
Határidős piacok
- Mind az amerikai, mind az európai határidős piacok a negatív tartományban voltak ma reggel.
Vállalati hírek
- Szeptember 21-től változik a BUX index. Kikerül a Danubius és a Synergon, bekerül a Zwack és az Elmű.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben