Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PODCAST

Az eddig történt legdurvább hurrikánszezontól tartanak az Egyesült Államokban

PODCAST
PODCAST2024. július 10.   13:14

Az átlagosnál jóval korábban rúgta be az ajtót az idei viharszezon az Egyesült Államokban és a Karib-térségben. A Beryl hurrikán hétfőn érte el az USA déli partvidékét, amely a valaha rögzített legkorábbi 5-ös erősségű trópusi ciklonként keletkezett a Karib-tengeren, 241 kilométer per órás széllökéssel. Bár az Egyesült Államokat elérve 1-es erősségűvé szelídült a Beryl, így is két ember halálát okozta, és másfél millió otthont és vállalkozást hagyott áram nélkül.

A hivatalos hurrikánszezon már június elején elkezdődik, és fél évig tart. Ugyanakkor a Berylhez hasonló erősségű ciklonok jellemzően csak augusztus közepétől, szeptember elejétől szoktak kialakulni – mondta az Erste részvényelemzője a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában. „Ennek oka, hogy a 4-es, 5-ös erősségű hurrikánokhoz két alapvető feltétel szükséges: nagyon magas páratartalmú levegő, és 26-27 Celsius fokos víz, ami általában csak augusztus végétől jellemző a Karib-tengeren” – tette hozzá Nagy András.

Ami igazán vészjósló lehet, az az, hogy az eddigi legerősebb, 2005-ös hurrikánszezon is hasonlóan korán robbant be a térségben. Ekkor tombolt a Katrina hurrikán, aminek következtében több mint 1800 ember veszítette életét, és az anyagi károk is nagyon jelentősek voltak, elérték a 125 milliárd dollárt. „A 2005-ös szezonban összesen huszonnyolc olyan erősségű vihar pusztított, amely nevet is kapott. A Beryl érkezése kapcsán most sokan meglátták a párhuzamot a két hurrikánszezon között, de a szakértők is arra figyelmeztetnek, hogy idén a szokásosnál több és nagyobb intenzitású trópusi ciklonra van kilátás” – magyarázta Nagy András. A tavalyi év egyébként viszonylag enyhén alakult ebből a szempontból. 

Komoly ütést kaphat a globális olajpiac

Amikor még csak közeledett a Beryl az Egyesült Államokhoz, máris heves reakciókat láthattunk a kőolaj piacán. A jegyzésárak megemelkedtek, a befektetők ugyanis attól tartottak, hogy a vihar jelentős károkat okozhat a Karib-térség olajinfrastruktúrájában. A pánik most csak rövidtávon csendesedett el, hosszabb távon ismét várhatók hasonló turbulenciák.

A Mexikói-öbölben az olajfúrás számít kiemelkedőnek, napi kétmillió hordót hoznak felszínre, ami az Egyesült Államok teljes kitermelésének tizenöt százalékát jelenti – tette hozzá az Erste részvényelemzője. Ezeket a nagy olajfúró tornyokat a tenger közepén offshore kutaknak hívják, és ha közeleg egy hurrikán, akkor biztonsági okokból mindenképp bezárják néhány napra, és evakuálják a személyzetet. Hogyha pedig kár keletkezik az egyébként igen sérülékeny infrastruktúrában, akkor jóval nagyobb termeléskiesés is bekövetkezhet.

Nagy András hozzátette: a partvidéken elhanyagolható a kitermelés, ott inkább, - főleg Texasban-, a finomítói létesítmények dominálnak. Olyannyira, hogy a déli államban található az Egyesült Államok teljes finomítói kapacitásának nagyjából a fele, negyvenhét százaléka. Ezek az objektumok viszont jóval kisebb kockázatnak vannak kitéve, hiszen a hurrikánok erejét az alatta lévő víztömegek garantálják, úgyhogy a szárazföldi részekhez érve rendszerint szelídülnek a nagy trópusi viharok.

A beszélgetés második felében a hazai inflációs környezetről, a friss, júniusi fogyasztói árindexről beszélgettünk. A 3,7 százalékos adat csökkenésnek és pozitív meglepetésnek számít, a változékony tételektől szűrt maginfláció viszont már ragadósabbnak bizonyul – mondta az Erste makrogazdasági elemzője, Nagy János.

Az interjúban szóba került még az is, hogy:

  • mi okozta a pozitív meglepetést az inflációban?
  • meddig tarthat a szolgáltatói szektor áremelkedése?
  • milyen inflációs pálya várható az év hátralévő részében, ismét megugorhat az árindex?

A műsor első felében Nagy Jánost, az Erste makrogazdasági elemzőjét, majd Nagy Andrást, az Erste részvényelemzőjét kérdeztük. A műsorvezető Imre Lőrinc.

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
Uranium Energy Corp: az uránbányászat amerikai üstököse
ELEMZÉS

Uranium Energy Corp: az uránbányászat amerikai üstököse

Az Uranium Energy Corp (UEC) egy gyorsan növekvő, uránérc feltárással foglalkozó, az Egyesült...

Tejár kilátások
AGRÁR SAROK

Tejár kilátások

Ha trendvonalat illesztünk rá, a magyarországi tejárak impozáns növekedést tudnak maguk mögött. Ez azonban már a múlt, a kérdés, miért üt nagyot...

2024. július 22.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben