Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

Májusi menü: vegyes felvágott

SZTORI
SZTORINagy JánosMakrogazdasági elemző2024. július 5.   09:26

Ma reggel kiskereskedelmi forgalmi adatokat tett közzé a Központi Statisztikai Hivatal a májusi hónapra vonatkozóan: havi alapon stagnált a forgalom. A fogyasztási indikátor naptárhatástól megtisztított mutatója 3,6 százalékkal emelkedett éves alapon az idei ötödik...

Ma reggel kiskereskedelmi forgalmi adatokat tett közzé a Központi Statisztikai Hivatal a májusi hónapra vonatkozóan: havi alapon stagnált a forgalom. A fogyasztási indikátor naptárhatástól megtisztított mutatója 3,6 százalékkal emelkedett éves alapon az idei ötödik hónapban, ami némileg gyengébbnek bizonyult, mint a várakozásunk. Az élelmiszer jellegű üzletek eladásai 6,3 százalékkal, a tartós cikkeké 1,8 százalékkal emelkedett, az üzemanyag-forgalom 0,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. Kedvező a tartós cikkek forgalmának alakulása, mivel ez a csoport jelzi elsősorban a konjunktúra ciklikus helyzetét.

Mindent egybevetve a kilábalás fokozatosan folytatódhat: elsősorban a stabil, pozitív reálbérváltozás eredményeként. A felívelést még valamelyest lassíthatja az elmúlt időszakban megtapasztalt jóléti veszteségek következtében fellépő óvatossági motívum, ugyanakkor ennek hatása egyre zsugorodik. Összességében elmondható, hogy a háztartások fogyasztása - amely a 2023-as gyenge gazdasági teljesítmény fő okozója volt - idén érdemben hozzájárulhat a konjunktúrához és előretekintve is biztos pontja lehet a növekedésnek. Ez a költségvetés szempontjából is meghatározó tényező.

Ma reggel ipari termelési adatokat is közzétett a KSH, szintén az idei ötödik hónapra vonatkozóan. A termelés volumene éves szinten 4,9 százalékkal csökkent a munkanaphatással igazított adatok szerint. Az érték messze elmaradt az elemzői konszenzustól és az ahhoz képest pesszimista előrejelzésünktől is. Havi szinten 1,1 százalékkal csökkent az ipari kibocsátás a szezonálisan és munkanaptényezővel igazított adat szerint. A termelés az év első öt hónapjában 2,4%-kal kisebb volt, mint 2023 azonos időszakában.

Az adat részleteit jövő héten ismerteti a KSH. A hivatal kommentárja szerint: „A legnagyobb súlyú alágak közül a járműgyártásban, a villamos berendezés gyártásában, valamint a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában visszaesés következett be, míg az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása nőtt”.

Amennyiben kicsit távolabbról tekintünk az adatokra, akkor a hazai ipar kibocsátása lényegében 2022 közepe óta stagnál, illetve enyhén csökken. A termelési kilátások rövidtávon továbbra sem festenek jól: a konjunktúraindexek egyelőre Európa-szerte csak minimális életjeleket mutatnak. A várva várt iváncsai SK Hungary elindulását masszívan beárnyékolja, hogy a hírek szerint több száz dolgozót bocsátottak el májusban a kereslet hiánya miatt, ami vélhetően tükröződött a tárgyhavi adatokban. Középtávon lehetünk bizakodóak: a termelésbe lépő jelentős kapacitásbővítések – főként a járműiparban, valamint szintén az akkumulátorgyártás terén – a kibocsátás érdemi fellendülését eredményezhetik, nagyobb volumenben a jövő évtől kezdődően. Azonban, ahogy a legfrissebb adatok is jelzik: a külső kereslet élénkülése nélkül ez nem fog menni.

Végül, de nem utolsó sorban az ipari adatokkal szoros összefüggésben álló áru-külkereskedelmi adatok is publikálásra kerültek. 2024. májusban az export euróban számított értéke 8,8, míg az importé 9,0%-kal maradt el az előző év azonos időszakitól. A termék-külkereskedelmi egyenleg 73 millió euróval romlott, így az aktívum 1 146 millió eurót tett ki. Az adat kedvezőnek mutatkozhat, de ahogy a gyenge ipari index is jelzi: az export importénál mérsékeltebb visszaesésének következményeként jöhetett létre.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
Uranium Energy Corp: az uránbányászat amerikai üstököse
ELEMZÉS

Uranium Energy Corp: az uránbányászat amerikai üstököse

Az Uranium Energy Corp (UEC) egy gyorsan növekvő, uránérc feltárással foglalkozó, az Egyesült...

Tejár kilátások
AGRÁR SAROK

Tejár kilátások

Ha trendvonalat illesztünk rá, a magyarországi tejárak impozáns növekedést tudnak maguk mögött. Ez azonban már a múlt, a kérdés, miért üt nagyot...

2024. július 22.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben