Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PODCAST

Főleg a franciák miatt változott meg az európai kockázati környezet – ezt pedig a forint is bánta

PODCAST
PODCAST2024. június 19.   13:26

Megváltozott az európai kockázati környezet, ami a forint árfolyamán is meglátszott az elmúlt időszakban. Nagyrészt ennek a bizonytalanságnak a fokozódása járult hozzá ahhoz, hogy a Magyar Nemzeti Bank a korábbiaknál kisebb lépésközzel, 25 bázisponttal csökkentette az alapkamatot legutóbbi ülésén. A zűrzavaros európai helyzetet az Európai Parlamenti választások idézték elő, ami főként Franciaországból gyűrűzött ki, Emmanuel Macron bejelentése kapcsán.

A Magyar Nemzeti Bank egy új monetáris politikai ciklust kezdett az első félév lezárultával. A Monetáris Tanács 25 bázisponttal, 7 százalékra szállította le az alapkamatot. A korábbiakhoz képest kisebb lépésköz leginkább a megváltozott kockázati környezettel, a forint elmúlt hetekben látott gyengülésével magyarázható. „Nagyobb volatilitás alakult ki a pénzpiacokon az Európai Parlamenti választások után, ami a hazai fizetőeszköz árfolyamán is meglátszott. Az MNB a mostani döntésével annak a kamatsávnak a felső szintjét érte el, amire már korábban is számítani lehetett” – mondta az Erste vezető makrogazdasági elemzője a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában.

Véget ért az egyenletesen csökkenő infláció korszaka

Nyeste Orsolya szerint az óvatosabb lépés hátterében az is szerepet játszott, hogy májusban némiképp emelkedett, és 4 százalékra kúszott az éves infláció Magyarországon. A második félévben pedig folytatódhat ez a tendencia. Az MNB is a fogyasztói árindex növekedését várja, még hogyha ez nem is egyenletes pályán mozog majd.

„A következő hónapokban egy trend nélküli mozgás látható majd az inflációban, hol kisebb, hol nagyobb számokkal. Sőt az sem kizárt, hogy ismét visszatérünk majd egy-egy hónapban a jegybank 2-4 százalék közötti inflációs sávjába. Ami biztosnak tűnik, hogy elsősorban a bázishatás miatt, decemberben 5 százalék fölé ugrik a fogyasztói árindex, innen kezd el majd megint csökkeni jövő januártól” – magyarázta az Erste vezető makrogazdasági elemzője.

A nagy jegybankok monetáris politikai döntései is meghatározóak lesznek az MNB jövőbeli lépései kapcsán. Főként a FED kamatcsökkentési ciklusának az elkezdése lehet irányadó a Magyar Nemzeti Bank számára. „Virág Barnabás jegybank alelnök nem mondta ki tegnap, hogy kész, vége a kamatcsökkentéseknek. Az is, lehet, hogy most fél évre szünetelteti a kamatvágásokat az MNB, de elképzelhető olyan forgatókönyv is, hogy még egy-két, 25 bázispontos csökkentés belefér az év végéig” – tekintett a jövőbe Nyeste Orsolya.

Előrehozott választások borzolják a kedélyeket Franciaországban

Nagyon gyengén szerepelt az Európai Parlamenti választásokon Emmanuel Macron francia elnök pártja, szárnyalt viszont a Marine Le Pen vezette, szélsőjobboldalinak titulált Nemzeti Tömörülés. Az államfő az eredmények fényében előrehozott választások kiírását jelentette be (az első fordulót június 30-án, a másodikat július 7-én tartják), ezzel pedig pénzpiaci lavinát indított el.

Talán a kötvénypiaci hatások voltak a legszembetűnőbbek: a francia és a német tízéves állampapírhozamok közötti különbség az elmúlt tíz évben nem látott mértékűre duzzadt. „A két állampapír között hozamprémium a korábban megszokott szintről 25 bázisponttal ugrott a 75-80 bázispontos tartományba. Ez már a portugál és spanyol kockázati felár közül mozog” – mondta az Erste részvényelemzője.

Nagy András hozzátette: a részvénypiaci reakciók is igencsak negatívak voltak. A francia CAC 40 öt százalékos eséssel vette tudomásul az előrehozott választások tényét. A Goldman Sachs alternatív részvénypiaci indexe pedig, - ami a francia piacról élő társaságok árbevétele alapján számítódik-, tíz százalékkal zuhant. De a dollár euróval szembeni erősödése is a zűrzavaros francia belpolitikai helyzettel magyarázható elsősorban.  

Mindeközben már az Európai Parlamenti választások előtt is komoly aggályokat vetett fel az elemzőkben, befektetőkben a francia költségvetés helyzete, ami egy esetleges jobboldali győzelem esetén még rosszabb helyzetbe kerülhet. A jelenlegi ígéretek alapján 3,5 százalékponttal dobnák meg az államháztartási hiányt a Nemzeti Tömörülés gazdasági intézkedései, egy olyan helyzetben, amikor az Európai Unió egyébként is túlzott deficiteljárást kezdeményezhet Franciaországgal szemben.

A teljes beszélgetésben még szó volt arról is, hogy:

  • milyen gazdasági ígéretei vannak a választások esélyesének számító Nemzeti Tömörülésnek?
  • mennyire tekinthető euroszkeptikusnak Marine Le Pen pártja?
  • hány kamatcsökkentés várható még idén az amerikai jegybanktól?

A beszélgetés első felében Nyeste Orsolyát, az Erste vezető makrogazdasági elemzőjét, majd a másodikban Nagy Andrást, az Erste részvényelemzőjét kérdeztük. A műsorvezető Imre Lőrinc.

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
Uranium Energy Corp: az uránbányászat amerikai üstököse
ELEMZÉS

Uranium Energy Corp: az uránbányászat amerikai üstököse

Az Uranium Energy Corp (UEC) egy gyorsan növekvő, uránérc feltárással foglalkozó, az Egyesült...

Tejár kilátások
AGRÁR SAROK

Tejár kilátások

Ha trendvonalat illesztünk rá, a magyarországi tejárak impozáns növekedést tudnak maguk mögött. Ez azonban már a múlt, a kérdés, miért üt nagyot...

2024. július 22.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben