Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

Lassítással nyit új szakaszt a jegybank

SZTORI
SZTORINagy JánosMakrogazdasági elemző2024. június 18.   17:20

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 25 bázispontos kamatcsökkentés lett: a jegybanki alapkamat új szintje holnaptól 7,00 százalék. A döntés nem okozott meglepetést: megfelelt az elemzői várakozásunk és a konszenzusnak. A Tanács ma nem tárgyalt más opcióról és egyhangú döntés született.

A szokásoknak megfelelőn az ülést Virág Barnabás alelnök által tartott sajtótájékoztató követte, melyen a jegybank tisztviselője ismertette a döntés hátterét és az Inflációs Jelentés főbb megállapításait és az MNB legfrissebb előrejelzéseit. A jegybank legfrissebb előrejelzése szerint éves átlagban idén 3,0–4,5 százalék közötti infláció várható. Az infláció 2025-ben és 2026-ban egyaránt 2,5–3,5 százalék között alakulhat. A hazai GDP várakozásuk szerint 2024-ben 2,0-3,0 százalékkal, 2025-ben 3,5–4,5, majd 2026-ban 3,0–4,0 százalékkal bővül.

Az alelnök elmondása szerint júniustól új szakasz kezdődik a hazai monetáris politikában, melyben érdemben szűkül a jegybank mozgástere a további lazításra. A közlemény utolsó mondata változott igazán: „a Tanács folyamatosan értékeli a beérkező makrogazdasági adatokat, az inflációs kilátásokat, valamint a kockázati környezet alakulását, amelyek alapján körültekintően és adatvezérelten dönt az alapkamat mértékéről.”

A kommunikáció alapján az MNB élesen nem zárta le ma a kamatvágási ciklust, de a szűk mozgástér és az új szakasz kijelölése összességében jelzi, hogy minimális kamatcsökkentések várhatók az év hátralévő részében. Ezt elsősorban a globális kamatpálya magasan ragadása és a még nem kellően horgonyzott hazai inflációs várakozások indokolják. Ez alapján az általunk várt magyar kamatpályájában nincs változás: a ciklusszerű sorozat helyett alkalmi kamatcsökkentésekre számíthatunk: kumuláltan 50 bázispontos, azaz összesen két 25 bázispontos csökkentést prognosztizálunk az idei év végéig. Így az év végi alapkamatszint 6,50 körül alakulhat.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Uranium Energy Corp: az uránbányászat amerikai üstököse
ELEMZÉS

Uranium Energy Corp: az uránbányászat amerikai üstököse

Az Uranium Energy Corp (UEC) egy gyorsan növekvő, uránérc feltárással foglalkozó, az Egyesült...

Tejár kilátások
AGRÁR SAROK

Tejár kilátások

Ha trendvonalat illesztünk rá, a magyarországi tejárak impozáns növekedést tudnak maguk mögött. Ez azonban már a múlt, a kérdés, miért üt nagyot...

2024. július 22.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben