Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PODCAST

A Richter újra nagyot dobhat a nőgyógyászati termékek piacán – az ezüst árfolyama nagyot ugrott

PODCAST
PODCAST2024. június 12.   13:08

Az Erste elemzői szerint a Richter új bevásárlásait a nőgyógyászati termékek piacán alulértékelik a befektetők. Nem szól majd akkorát, mint a Cariprazine, de nagy árbevétel-termelő képessége lehet a Mithra leányvállalatainak illetve egyes belgiumi eszközeinek, amelyeket 175 millió euróért vásárolt meg a Richter. Az Estetra és a Neuralis cégek termékei a természetes ösztrogénre alapozott innovatív molekulák, amelyek a fogamzásgátlásban segíthetnek a nők számára. Közben az ezüst árfolyama az árupiacon intenzív emelkedésbe kezdett, és ez valószínűleg jó ideig folytatódni fog, mert például az elektromos autóknál, de a napelem-gyártásban is egyre nagyobb arányban használják fel ezt az anyagot, miközben lassan nyílnak az újabb bányák, amelyek kielégíthetnék a felpörgő keresletet.

„Több oka van az ezüst vásárlásának. Egyrészt az arany kistestvéreként az ékszerkészítőknél népszerű termék, másrészt az ezüstnek van egy nagyon komoly ipari felhasználása, ugyanis nagyon jól vezeti az áramot és tükröződik, és különösen a napelemek felhasználásában látunk egy nagyon-nagy felfutási lehetőséget” – elemezte az ezüst áremelkedésének hátterét a Trend FM, Reggeli Monitor című adásában Pletser Tamás, az Erste olaj- és gázipari elemzője.

Az ezüst bányászat mértéke 4. éve nem tudja fedezni azt a szükségletet, amire a világ ékszeriparának és energia- illetve elektronikai gyártósorainak szüksége van. Ennek legtöbbször az az oka, hogy nagyon lassú folyamat egy ezüstbánya megnyitása.

„10-15 évbe is beletelhet, amíg egy lelőhelyen megkezdődhet az ezüst kitermelése, mert rendkívül nehéz a környezetvédelmi engedélyeztetés. Csak ezüstbányából ráadásul kevés van, mert általában valamilyen más bányászati termék mellékanyagaként jelenik meg, például réz, arany, ólom vagy cink bányászatakor. A keresletre emiatt nem feltétlenül reagál a termelés. Ez nagyobb teret ad az akár nagyobb áremelkedésnek” – részletezte az ezüsthelyzetet Pletser Tamás, az Erste olaj- és gázipari elemzője.

Megemlítette azt is a szakértő, hogy az ezüstre alapozott ETF-ekre is érdemes spekulálni, ha valaki ebből szeretne profitálni, de nagy lehetőségek vannak az ezüstbányák részvényeiben is. Arra azért nem árt odafigyelni a cégekbe való bevásárlás előtt, hogy az adott bányavállalatnak milyen a menedzsment minősége, a vállalkozás pénzügyi helyzete és persze a lelőhely minősége. Pletser Tamás megemlítette a komoly profit lehetőséget a réz esetében is, amely szintén kiemelt szereplője az elektromos autózásnak. 2040-re közel megduplázódhat a réz iránti kereslet.

A Richter újra nagyot dobhat a nőgyógyászatban

„A Richternek eddig csak a Cariprazine volt az originális készítménye, a fogamzásgátló gyógyszerek megvásárlásával viszont 3 ilyen terméke lehet” – mondta Miró József, az Erste vezető elemzője. Úgy látja, hogy a klinikai vizsgálatok végének közeledtével nagy árbevételi reményei vannak a magyar gyógyszercégnek az Estetra és a Neuralis megvásárlásával.

A Richter a két cég valamennyi munkavállalóját megtartja. Emellett az eladó Mithra további  munkavállalói is ajánlatot kaptak az Estetra-hoz való csatlakozásra.

A tranzakció lezárult, ezzel egyidejűleg teljesült az aláíráskor esedékes kifizetés a Mithra Pharmaceuticals SA és az Estetra SRL biztosított hitelezői számára. A vételár fennmaradó részének kifizetése egyes függő események bekövetkezéséhez van kötve.

A megvásárolt eszközök egyedülálló lehetőséget teremtenek a Richter számára kulcsfontosságú üzletágának, a nőgyógyászatnak világméretű kiszélesítésére és elmélyítésére. Az estetrol jogainak megszerzése lehetővé teszi, hogy az üzletág megvesse lábát az Egyesült Államokban, Japánban és egyéb piacokon, ahol a Richter nőgyógyászati piaci jelenléte nem érte el a kritikus tömeget. Az egyik innovatív WHC készítmény, a fogamzásgátló sikeres piaci bevezetése már megtörtént, a Liegeben lévő kutatási infrastruktúra pedig hozzájárul majd az estetrol platform bevezetéséhez olyan egyéb, ígéretes nőgyógyászati területeken, mint a menopauza vagy a fertilitás. Ez az akvizíció az első lépés a Richter saját, önálló nőgyógyászati originális kutatásának létrehozása felé.

A teljes beszélgetésben még szó volt arról is, hogy:

  • Mennyire arányos még az arany mozgása az ezüsthöz?
  • A rézből vagy a ritka földfémekből is érdemes-e bevásárolni?
  • Már rövidtávon értéket teremthet a Richter bevásárlása, a részvényekben ennek jövőre érzékelhető majd a pozitív hatása

Nagy Károly az első részben Pletser Tamással, az Erste olaj- és gázipari elemzőjével, majd a második részben Miró Józseffel, az Erste vezető elemzőjével beszélgetett.

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Uranium Energy Corp: az uránbányászat amerikai üstököse
ELEMZÉS

Uranium Energy Corp: az uránbányászat amerikai üstököse

Az Uranium Energy Corp (UEC) egy gyorsan növekvő, uránérc feltárással foglalkozó, az Egyesült...

Tejár kilátások
AGRÁR SAROK

Tejár kilátások

Ha trendvonalat illesztünk rá, a magyarországi tejárak impozáns növekedést tudnak maguk mögött. Ez azonban már a múlt, a kérdés, miért üt nagyot...

2024. július 22.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben