Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Jobb lett az infláció

KOMMENTÁR
KOMMENTÁRMiró JózsefVezető elemző2024. június 10.   11:23

Májusban jobb lett a magyar infláció, mint az eurózónás adat. Itthon hó per hó alapon 0,1 százalék volt a csökkenés, míg az EMU-ban 0,2 százalékos emelkedést mértek. A magyar inflációban jelentős szerepet játszottak hazai-specifikus dolgok is. Ugyanis az...

Májusban jobb lett a magyar infláció, mint az eurózónás adat. Itthon hó per hó alapon 0,1 százalék volt a csökkenés, míg az EMU-ban 0,2 százalékos emelkedést mértek. A magyar inflációban jelentős szerepet játszottak hazai-specifikus dolgok is. Ugyanis az üzemanyagárra nyomást helyezett a kormány, amelyet végül a piaci szereplők alkalmaztak. Így az jelentősen, 4,4 százalékkal csökkent, de az átlagosnál melegebb márciusi időjárás is fontos tényező volt. Hiszen az alacsonyabb gázfogyasztás miatt az energiamix-ben kisebb felhasználás esett a drágább gázra, s így a háztartási energia ára is csökkent 0,9 százalékkal. (Két havi csúszás van a statisztikában, ezért a márciusi ármix számított májusban.)

Vagyis a hazai különös tényezők is jelentős szerepet játszottak a vártnál jobb adatban, amely így éves szinten 4 százalék, a vártnál 0,2 százalékponttal alacsonyabb inflációt eredményezett. Ugyanakkor a maginfláció enyhén, az áprilisi 4,1-ről 4,0 százalékra csökkent. Azaz az éves emelkedés a bázishatásnak köszönhető, hiszen tavaly májusban 0,4 százalék volt a havi árcsökkenés az árakban. Különben tavaly májustól nagyon alacsony inflációt láthattunk, így a vártnál jobb adat ellenére továbbra is van miért aggódnunk.

S ha már aggodalom. Pénteken az amerikai munkaerőpiaci adatokat nem fogadták kitörő örömmel a piacok. A részvénypiacok kisebb mértékben, a dollár nagyobb mértékben gyengült a hírre, hogy jelentősen növekedett a foglalkoztatottak száma a nem mezőgazdasági, illetve a nem állami szférában. Ez kihatással van a régiós devizákra, de azon belül a forint mintha egy kicsit jobban megérezné a dollárerősödés negatív hatását. Pedig vásárlóerőparitás alapján a forint egyensúlyi árfolyama több mint 1 forinttal javult az euróhoz képest. Nyilván a jobb infláció felveti a kérdést, hogy akkor esetleg jobban csökkenhet a jegybanki alapkamat. Erre Virág Barnabás MNB alelnök gyorsan meg is adata a választ. Nevezetesen felhívta a figyelmet arra, hogy továbbra is az óvatos megközelítés indokolt a kamatpálya tekintetében. Ezt pedig a szigorúság hangjaként lehet értékelni.

Még maradt egy kérdés, nevezetesen a választások eredménye. Ugyan a Tisza párt előre tört, de valójában erre lehetett számítani, az előzetes felmérések is ezt mutatták. Vagyis olyan nagy meglepetés nem született. Egyesek szerint ennek ellenére növekedett a politikai bizonytalanság, s ennek tudható be a forint gyengébb viselkedése.

Egy szó, mint száz, szerintem a forint elég furcsán viselkedik ma reggel, annak ellenére, hogy a jegybank nyilatkozatai alapján nem várható változás az alap kamat pályájában, a vártnál jobb inflációs adatnak köszönhetően sem, s a választásokon sem született meglepetés (szerintem). Ráadásul a tényleges tét még két évvel előttünk van, az időfaktorból adódó bizonytalansággal. Így elégé furcsa a forint ma reggeli igencsak gyenge viselkedése.

Valós és relatív (vásárlóerőparitás) árfolyamok 2017 elejéhez képest a régióban

Forrás: Bloomberg, Erste

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
Szigorú szavak, laza lépések
SZTORI

Szigorú szavak, laza lépések

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 25 bázispontos kamatcsökkentés lett: a jegybanki...

Tejár kilátások
AGRÁR SAROK

Tejár kilátások

Ha trendvonalat illesztünk rá, a magyarországi tejárak impozáns növekedést tudnak maguk mögött. Ez azonban már a múlt, a kérdés, miért üt nagyot...

2024. július 22.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben