Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Furcsa számok és a viszontbiztosítók

KOMMENTÁR
KOMMENTÁRMiró JózsefVezető elemző2024. május 27.   13:09

Furcsa számokat olvashattunk az elmúlt napokban az amerikai gazdasággal kapcsolatban. Miközben a 2008-2009-es válság óta a legtöbb háztartás tart részvényt (62 százalék, Gallup), addig az amerikaiak fele (49 százalék, Guardian) gondolja azt, hogy az amerikai piacok idén eddig...

Furcsa számokat olvashattunk az elmúlt napokban az amerikai gazdasággal kapcsolatban. Miközben a 2008-2009-es válság óta a legtöbb háztartás tart részvényt (62 százalék, Gallup), addig az amerikaiak fele (49 százalék, Guardian) gondolja azt, hogy az amerikai piacok idén eddig csökkentek, miközben pl. az S&P500 eddig 11,4 százalékot emelkedett.

Amerikai háztartások részvény tulajdonlása

Forrás: Gallup

Sőt, a Guardian felmérése szerint a válaszadók 72 százaléka gondolja azt, hogy gyorsuló áremelkedés, infláció van az USA-ban. Mindeközben a válaszadók többsége, 56 százaléka szerint az USA jelen pillanatban recesszióban van, s 58 százalék szerint a gazdaság állapota tovább romlik Biden rossz döntései miatt. Ez pedig nem igazán kedvez az újraválasztásáért küzdő Bidennek.

Ez az ellentmondás valószínűleg egy általánosabb rossz hangulatból jön, amit a fogyasztók valószínűleg a mindennapi kiadásaiknál éreznek. Erre egy jó példa pl. a lakásbiztosítások növekedése. 2022 végétől megugrottak a lakásbiztosítások árai, szinte az összes államban Amerika-szerte.

Amerikai lakásbiztosítások árnövekdése

Forrás: WSJ

Már olyan esetekkel is lehet találkozni, pláne az USA déli államaiban, ahol az éves biztosítási díj az ingatlan értékének 3-4 százalékára rúg. Ez pl. a megnövekvő természeti károknak (idén nagyon erős hurrikán szezonra számítanak), s az ebből adódó viszontbiztosítási költségek emelésének tudható be. Na meg annak, hogy a viszontbiztosítók kihasználták a helyzetet a nagyobb emelésekre az elmúlt másfél évben. Így ezen társaságok jövedelmezősége, tőkemegtérülése a 2023 előtt tapasztalható 10 százalék alatti szintekről tavaly 20 százalék közelébe ugrott.

Viszontbiztosítók profitabilitása

Forrás: WSJ

Különben idén már jóval kisebb biztosítási díjemelésekre számít a piac (~5,3 százalék, Guy Carpenter), mint tavaly (~35 százalék, Guy Carpenter) és tavalyelőtt (~14,8 százalék, Guy Carpenter). Mindenesetre a viszontbiztosítók árazása éppen ezért relatíve alacsony. Hiszen itt is megjelenik a ciklus tetejéhez kapcsolódó alacsony árazás, amiről már párszor beszéltünk, pl. a BÉT kapcsán. Miközben ezeknek a cégeknek (pl. RenaissanceRe vagy Everest) a tőkeköltsége alacsony, 7 százalék körül van, a részvények kis volatilitása miatt (alacsony beta), addig a tőkemegtérülésük idén és az elkövetkező néhány évben 16 százalék körül alakul. Ehhez képest 1 körüli P/BV értéken forognak.

Egy szó, mint száz komoly divergencia van (a nehezebb megélhetés kapcsán) a fejekben és a mutatószámokban az USA-ban. Ez pedig veszélyes mind az inflációra, mind a GDP-re nézve. Ugyanis a lakossági várakozások feljebb nyomhatják az inflációt, a költekezésék visszafogásán keresztül pedig lejjebb nyomhatják a GDP növekedést.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Szigorú szavak, laza lépések
SZTORI

Szigorú szavak, laza lépések

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 25 bázispontos kamatcsökkentés lett: a jegybanki...

Tejár kilátások
AGRÁR SAROK

Tejár kilátások

Ha trendvonalat illesztünk rá, a magyarországi tejárak impozáns növekedést tudnak maguk mögött. Ez azonban már a múlt, a kérdés, miért üt nagyot...

2024. július 22.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben