Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Az Nvidiától hangos megint…

KOMMENTÁR
KOMMENTÁRMiró JózsefVezető elemző2024. május 23.   11:32

Megint robbantott az Nvidia. A cég hozta a várakozásoknál jobb eredményt (EPS: 5,98 dollár vs. várt 5,19 dollár). A cég CFO-ja szerint a felrobbanó „sovereign” kereslet volt a teljesítmény legfőbb oka. Az országok saját nyelvi modelleket fejlesztenek. Így tesz...

Megint robbantott az Nvidia. A cég hozta a várakozásoknál jobb eredményt (EPS: 5,98 dollár vs. várt 5,19 dollár). A cég CFO-ja szerint a felrobbanó „sovereign” kereslet volt a teljesítmény legfőbb oka. Az országok saját nyelvi modelleket fejlesztenek. Így tesz Magyarország is, ahol két nagyobb léptékű fejlesztés zajlik. Az egyik a Nyelvtudományi Intézetben (Puli-GPT), a másik a magyar állam és az OTP közös fejlesztése, egyetemek bevonásával. A saját nagy nyelvi modellek fejlesztése azért szükséges, mert így lehet az adott nyelven biztosítani a pontosabb válaszokat, a kevesebb hibát. Például az állami kooperációban zajló fejlesztés esetében kezdetben (viszonylag gyorsan) 1,5 milliárd paraméteren tanították be a szuperszámítógépet, ezt bővítik most 30 milliárdra. Más országokban általában a telekommunikációs cégek kooperálnak az állammal. Ezek a nyelvi modellek a közigazgatásban, a tanításban, az ügyfél kommunikációban jól használhatók az ember helyett (pl. diszpécserközpontok, stb.), vagyis komoly megtakarítást hozhatnak hosszútávon.

Nem kell magyarázni, hogy a paraméterszám növelésével exponenciálisan növekszik a számítási kapacitás szükséglet, azaz csakugyan erős lehet ezen a téren a kereslet. Viszont a modell méretének növelése egyre nagyobb költséggel jár. Azaz van egy pont, egy határköltség, ahol már nem éri meg a modell méretét növelni, hiszen a pontosság csak picit, a költség pedig jelentősen növekszik. Egyelőre úgy tűnik, hogy ezek a szintek még odébb vannak, de a fejlődés mértékét nézve valószínűleg gyorsan elérhetők lesznek. Valószínűleg nem kell hosszú éveket várnunk rá.

Ez tükröződik a piaci előrejelzésekben is. Ugyanis az elemzői konszenzus szerint az idei egy részvényre jutó eredmény 26 dollár fölött lehet, a jövő évben ez 33 dollárra, aztán 38-ra ugorhat, s ezután valószínűleg stagnálás jön. Sőt, talán egy kis visszaesés is. (Különben ez több mint duplázást jelentene idén a tavalyi kb. ötszörözést követően.) Ha viszont a tetőnek számító – egyelőre – 40 dollár alatti értéket tekintjük hosszútávú EPS-nek, akkor a részvény 25-ös P/E rátán forog, míg mondjuk a stagnáló eredményvárakozásokkal rendelkező AT&T 7-8-as előremutató P/E rátákkal rendelkezik. (Ez különben alacsonynak tűnik.) Itt azért érzünk egy – nem is olyan – kicsi árazásbeli különbséget. Szóval a jelenlegi árban van még egy elég drágának tűnő opció, ami arra alapoz, hogy az Nvidia fog még újabb meglepetéssel szolgálni. (Ilyen különben az MI, a kripto deviza és az önvezetőautó láz után, közben.) Szóval nem lehetetlen az újabb nagy gurítás, de a valószínűségéhez képest kicsit nagynak tűnik az opciós ár. S persze az MI-termelte profit is bizonytalan, s egyelőre inkább felfelé módosul.

Mindenesetre a cég 150 százalékkal, 4-ről 10 centre emelte meg a részvényenkénti, negyedéves osztalékot, ami alig mérhető osztalékhozam. A cég tizedelni fogja a részvényeket, azaz június 7-én minden részvényes tízszeres darabszámú részvénnyel fog rendelkezni, június 28-án pedig mindenki megkapja az új részvényekhez járó 1 centes osztalékot. Szóval most az erős eredménynek, az erős előrejelzésnek, na meg a darabolásnak lehet örülni, ami általában pozitívan szokott hatni a részvényárra, s az OTC piaci kereskedési adatok is ezt mutatják (+6 százalék).

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
WEBINÁRIUM

A 2024-es amerikai választások felboríthatják az amerikai és globális gazdaságot?

2024. május 29. - Erste Market webinárium. Hogyan változtathatja meg az amerikai elnökválasztás a globális gazdasági jövőképet?

Csökkenő árak a terménypiacokon
AGRÁR SAROK

Csökkenő árak a terménypiacokon

Alig telt el pár hét, és e rovatban előre jelzett előrejelzéseim máris valósággá váltak. Csökkennek az árak. A hírek, amiket az árak mozgatóinak...

2024. június 17.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben