Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PODCAST

Túl sok energia, csekély eredményért

PODCAST
PODCAST2024. május 22.   13:56

Kivételes időszakon vannak túl a nemesfémek, ipari fémek, amelyek közül több nyersanyag árfolyama is történelmi magasságokba emelkedett az elmúlt napokban. Így tett az arany, az ezüst és a réz is, ráadásul a kilátások is az egyre bővülő kereslet irányába mutatnak.

Bár az arannyal összehasonlítva nem kiugró az ezüst árfolyam emelkedése, mégis, önmagában nézve húsz éves csúcsra kapaszkodott a nemesfém ára, amely elérte a 32 dollárt unciánként. Az ezüstöt az arany felfutása és húzóereje mellett az is támogatja, hogy a napelem gyártás egyik legfontosabb alapanyaga, így további keresletbővülésre lehet számítani – tette hozzá Pletser Tamás.

És itt még nem értek véget a rekorddöntések: a réz árfolyama az aranyhoz hasonlóan mindenkori csúcsára emelkedett a londoni fémtőzsdén, megközelítve a 11 ezer dolláros tonnánkénti szintet. A réz felfutásának hátterében egyértelműen az elektrifikáció fokozódása áll, ugyanis akár a transzformátorokhoz, akár az elektromotorokhoz elengedhetetlen a szerepe. A következő két évtizedben megduplázódhat a réz iránti kereslet, ugyanakkor a kínálat nem tudja olyan mértékben lekövetni ezt a trendet – mondta Pletser Tamás. Az elmúlt 10-15 évben ugyanis csak két nagyobb rézbányát nyitottak globálisan. „Hosszú időnek, akár tíz évnek is el kell telnie ahhoz, hogy egy rézbánya termőre forduljon. Ennek egyik legfőbb oka, hogy nagyon sok környezetvédelmi engedély beszerzése szükséges egy ilyen létesítményhez” – tette hozzá az Erste szakértője.

Aránytalanul nagy hangsúlyt kap az elektromos autózás 

„Ha valaki megnéz egy réz, vagy egy kobaltbányát, akkor láthatja, hogy az elektromos motorok gyártásához nem éppen biztató fejlesztéseken keresztül vezet az út. Egy ilyen létesítmény megépítéséhez sokszor több száz négyzetméternyi erdőt is le kell tarolni” – folytatta Pletser Tamás. Ráadásul egy elektromos autó gyártásához tízszer annyi anyagot kell megmozgatni, mint egy belső égésű motorral hajtott autó előállításához. Ha azt a kérdést vizsgáljuk, hogy még így is megéri-e inkább az elektromos autózásra átállni, akkor azt a tényezőt kell figyelembe vennünk, hogy a jármű töltéséhez szükséges elektromos áramot hogyan tudjuk előállítani?

Kínában például, ahol leginkább kőszénalapú az áramtermelés, kevésbé térül meg környezetileg az elektromos autózás, mint Európában. Az öreg kontinensen az energiatermelés egyharmada megújuló erőforrásokból táplálkozik, ami messze előtte van a kínainak (persze nem mindegy, hogy Norvégiáról, vagy Lengyelországról beszélünk). „Összességében viszont, ha a jelenlegi elektromos autó állomány megduplázódik, akkor nem vagyunk sokkal előrébb a szén-dioxid kibocsátás területén” – tette hozzá Pletser Tamás.

Az Erste olaj- és gázipari szakértője szerint a hangsúlyok sem éppen egészségesen oszlanak el. A közlekedés ugyanis a világ CO2 kibocsátásnak a negyedéért felel, az autózás pedig egy még kisebb szeletét teszi ki, mégis folyton az elektromos járművekről beszélünk, nem pedig az acélgyártásról, vagy a mezőgazdaság működésének zöldítéséről. „Viszonylag nagy erőfeszítéssel próbálunk olyan problémát megoldani, ahol viszonylag csekély eredményt lehet elérni a szén-dioxid emisszió csökkentés területén” – foglalta össze Pletser Tamás. Egy másik, sokkal nagyobb eredménnyel kecsegtető témakör lehetne például a házak szigetelésének kérdése.

A beszélgetés második felében Miró József, az Erste vezető elemzője volt a vendégünk. Vele szóba került az, hogy:

  • mi indokolta a Magyar Nemzeti Bank újabb, 50 bázispontos kamatcsökkentését?
  • véget ért a dezinfláció Magyarországon?
  • ismét fellángolt a vita a kormány és az MNB között

Az első részben Pletser Tamással, az Erste olaj- és gázipari szakértőjével, majd Miró Józseffel, az Erste vezető elemzőjével beszélgettünk. A műsorvezető Imre Lőrinc.

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
WEBINÁRIUM

A 2024-es amerikai választások felboríthatják az amerikai és globális gazdaságot?

2024. május 29. - Erste Market webinárium. Hogyan változtathatja meg az amerikai elnökválasztás a globális gazdasági jövőképet?

Csökkenő árak a terménypiacokon
AGRÁR SAROK

Csökkenő árak a terménypiacokon

Alig telt el pár hét, és e rovatban előre jelzett előrejelzéseim máris valósággá váltak. Csökkennek az árak. A hírek, amiket az árak mozgatóinak...

2024. június 17.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben