Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PODCAST

Az európai szektorok közül kevés, az amerikaiak közül több még mindig jó teljesít

PODCAST
PODCAST2024. május 15.   16:06

Lassan végéhez közeledik az amerikai és az euróövezeti gyorsjelentési szezon. A tengerentúli cégek nagyon vegyes képet festenek, mert még mindig jól teljesített a pénzügyi szektor és a légitársaságok, viszont az autóipar, főleg az elektromos járműveket gyártók, már kevésbé. Európában a gazdasági egyhelyben toporgásnak megfelelőek lettek a nagyobb cégek számai.

„Az amerikai tőzsdei cégek 90 százaléka már közölte, hogy az idei első negyedévben milyen teljesítményt nyújtott. Még nem jelentett, de nagy várakozások előzik meg az Nvidia teljesítményét, amely chipeket gyárt, például a mesterséges intelligenciát fejlesztő és használó vállalatok részére is. Ez adatközponti háttér miatt jelentős, a nyeresége ötszöröződése várható éves szinten. Ez jól mutatja, hogy milyen évet tudhat maga mögött a cég” – nyilatkozta a Trend FM, Reggeli Monitor című műsorában Péntek Ádám, az Erste elemzője. Az S&P 500 tagvállalatai közül a legnagyobb növekedést a kommunikációs szektor, a nem alapvető fogyasztási cikkeket forgalmazó vállalatok, illetve a közművek tudták felmutatni.

„Egy-egy nagy cég eredményei azért nagymértékben meghatározzák azt, hogyan teljesített egy szektor. A tartós fogyasztási cikkeket árusító vállalatoknál az Amazon a legnagyobb szereplő. Akkora gigavállalat, hogy tulajdonképpen azzal, hogy most elég jól teljesített, magával húzta az egész szektor teljesítményét. Ha az Amazont például nem vesszük, akkor ez a gazdasági terület nem 32 százalékos nyereségnövekedést mutatott volna, hanem egyszámjegyűt” – árnyalta a gyorsjelentést az amerikai cégek esetében Péntek Ádám, az Erste elemzője.

Az amerikai autóiparban a hagyományos gyártók közül a Ford és a General Motors jól teljesített, de az elektromos autógyártók terén, főleg a Tesla, már gyengébb számokat közölt. Visszaesett az elektromos autók iránti kereslet, és egyre nagyobb a konkurenciaharc, főleg a kínai gyártók megjelenésével, emiatt egyre kisebb nyereséggel értékesíthetőek ezek a járművek.

Európa még csendes 

Közben már az euróövezeti cégek háromnegyede közölte az első negyedéves teljesítményét. Ezekből az szűrhető le, hogy pozitív meglepetések születtek, de összességében még a profitok csökkenéséről számoltak be a cégek.

„Ha Stoxx Europe 600 indexet nézzük, akkor összességében 5 százalékkal csökkent az itt jegyezett vállalatok profitja. Összesen 3 szektor tudott növekedést felmutatni, közülük is a pénzügyi szektor az, amelyik a legjobban teljesített. Itt bő 15 százalék volt a növekedés az első negyedévben. Emelkedett az egészségügyi szektor nyeresége is közel 7 százalékkal, míg 0,5 százalék bővülést hozott az alapvető cikkeket áruló szektor” – részletezte a számokat Nagy András, az Erste részvényelemzője.

A pénzügyi szektor teljesítményét pozitívan befolyásolta, hogy még mindig rendkívül magas a kamat, így a korábban folyósított hiteleket magas kamatokkal tudták értékesíteni, ezen kívül a rosszul vagy egyáltalán nem teljesítő hitelekre képzett céltartalék igen alacsony volt az euróövezeti bankoknál az első negyedévben. A Commerzbank gyorsjelentése kifejezetten jól sikerült, egyedül a lengyelországi, megoldatlan devizahitel-kérdés okoz komoly problémát a pénzintézet számára.

„Mivel a munkaerőpiac alapvetően feszes maradt, ezért jobbára volt az embereknek munkájuk, így döntő többségében tudták fizetni a hiteleiket” – adott magyarázatot a jobb banki teljesítményre Nagy András, az Erste részvényelemzője.

A gazdasági növekedés továbbra is alacsony, ez leginkább abban ölt testet, hogy 20 százalékkal esett vissza a tartós fogyasztási cikkeket forgalmazó cégek profitja.

Az energiaszektorban és a nyersanyagszektorban 20-30 százalékos visszaesés volt.

A teljes beszélgetésben még szóba kerül az is, hogy:

  • Az amerikai légitársaságok nagyon jól teljesítettek, de az amerikai Boeing gyártási problémái miatt lassulás várható a szektorban
  • Az amerikai pénzügyi szektor a magasan ragadt kamatok miatt még jól teljesített                  
  • Az európai autógyárak visszaeső profitja jelzi, hogy még nincs jó állapotvan az euróövezet

Először Péntek Ádámot, az Erste elemzőjét, majd Nagy Andrást, az Erste részvényelemzőjét kérdezte Nagy Károly.

 

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
PODCAST

Főleg a franciák miatt változott meg az európai kockázati környezet – ezt pedig a forint is bánta

Megváltozott az európai kockázati környezet, ami a forint árfolyamán is meglátszott az elmúlt időszakban. Nagyrészt ennek a bizonytalanságnak a...

Tényleg eltolódik kelet felé az EU sertésállománya?
AGRÁR SAROK

Tényleg eltolódik kelet felé az EU sertésállománya?

Miközben a hazai sertésállomány érzékelhetően elmozdult a mélypontról, az EU sertésállománya tartósan zsugorodik. De vajon a nyugati üldöztetések...

2024. június 24.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben