Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Bizonyított (OTP, MOL) és bizonyult (CPI, HUF)!

KOMMENTÁR
KOMMENTÁRMiró JózsefVezető elemző2024. május 10.   12:42

Tegnap arról írtunk, hogy a mai napon erős bizonyítékot kaphatunk az új normalitásra a MOL és az OTP gyorsjelentésével. Ez megtörtént. A MOL picivel rosszabb, az...

Tegnap arról írtunk, hogy a mai napon erős bizonyítékot kaphatunk az új normalitásra a MOL és az OTP gyorsjelentésével. Ez megtörtént. A MOL picivel rosszabb, az OTP picivel jobb lett, mint amit vártunk. A két cég profitjára együttesen 332,6 forintot vártunk, míg a közölt számviteli eredmény 335,9 milliárd forint lett a négy nagy cégre (OTP, MOL, Richter, Mtel) várt 420,7 milliárd forintos profittömegből.  

A MOL és az OTP esetében is várhatóan az elkövetkező negyedévek jobb eredményt hoznak. Hiszen az előbbinél volt egy közel 40 milliárd forintos egyszeri adótétel, amely az elkövetkező negyedévekben már nem jelentkezik, s amúgy is szezonálisan a második és harmadik negyedév szokott (elsősorban az utóbbi) erősebb lenni. Az OTP-nél szintén megjelent 57 milliárd forintnyi egyszeri tétel (amelyből az egész évre vonatkozó magyar bankadó 29 milliárd forint). Szóval az elkövetkező negyedévekben elvileg az egyszeri tételek értéke is jelentősen csökkenhet, miközben a hitelezés felfutóban van. Szóval most úgy tűnik, hogy jó úton van a bank a felé, hogy akár meg is haladja az idei éves eredmény a tavalyit. Ez pedig 4.000 forint körüli EPS-t jelenthet, amely 4,6 körüli előremutató P/E rátát jelent a historikusan megszokott  10 körüli értékkel szemben. Még valami! A Bloomberg által gyűjtött elemzői konszenzus viszont csak 3.500 forint körüli EPS-sel számol. Vagyis nem lepődnénk meg, ha valamiféle módosítások jönnének az elkövetkező napokban, hetekben. Másrészt a törvény által megszabott osztalékkal csökkentett egy részvényre jutó könyv szerinti sajáttőke érték 16.611 forint, amelyhez 14,5 százalékos tőkeköltség mellett 22,7 százalékos tőkemegtérülés tartozott az első negyedévben. Mindenki kiszámíthatja, hogy ezen mutatószámokhoz nem 1,1-es P/BV fair érték, hanem ennél magasabb tartozik.  

A MOL esetében meg talán azt érdemes kiemelni, hogy a magasan stabilizálódni látszó eredmény mellett (már harmadik év!) a részvény a könyv szerinti értékének a felén forog. Ezzel az egyik legalacsonyabban árazott részvény – az Orlen mellet – a peer csoportban. Például az OMV értékeltsége inkább az egyhez közelít.

S akkor beszéljünk egy picit az inflációról. Míg a monetáris unióban és itthon is márciusban 0,8 százalékkal emelkedtek az árak, addig áprilisban változott a helyzet. Nevezetesen itthon 0,7, az euroövezetben pedig 0,6 százalék lett a havi infláció. Ez pedig vásárlóerő paritáson számítva egy kicsit romló egyensúlyi EURHUF árfolyamot jelent.  Az eddigi 408,53-as becslés 408,97-re változott. Ez olyan pici változás, hogy a forint érdemben nem reagált rá. Ugyankkor a jól kommunikált alapkamat pálya, amely megfelelő carry-t biztosít, szintén segíti a forint stabilitását a az erős külker adatok mellett.

Forrás: Bloomberg, Erste 

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

PODCAST

Az európai szektorok közül kevés, az amerikaiak közül több még mindig jó teljesít

Lassan végéhez közeledik az amerikai és az euróövezeti gyorsjelentési szezon. A tengerentúli cégek nagyon vegyes képet festenek, mert még mindig...

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor
AGRÁR SAROK

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor

Hatalmas a potenciál az ukrajnai sertésszektorban, de a sertéspestis és a háború ezt még erősen visszafogja. Ha e két tényező nyomása enyhül, és...

2024. május 13.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben