Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Várakozásokat felülmúló OTP eredmény

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2024. május 10.   10:12

Az OTP 240 milliárd forintos adózott eredményt ért el az első negyedévben, 8%-kal felülteljesítve az elemzői konszenzust. A felülteljesítés oka, hogy 6,9 milliárd forint értékű céltartalék feloldás történt, szemben a konszenzusban szereplő 19,9 milliárdos...

Az OTP 240 milliárd forintos adózott eredményt ért el az első negyedévben, 8%-kal felülteljesítve az elemzői konszenzust. A felülteljesítés oka, hogy 6,9 milliárd forint értékű céltartalék feloldás történt, szemben a konszenzusban szereplő 19,9 milliárdos céltartalékképzéssel. Céltartalék feloldásokra a magyar, a horvát és az ukrán operációknál került sor.

Az eredménykimutatásban jelentős módszertani változtatások történtek, korrekciós tételként már csak az akvizíciókhoz kapcsolódó hatások kerülnek bemutatásra. A többi tétel bekerült az eredménykimutatás normál soraiba. Ez elsősorban a társasági adó sort érinti, ahova a magyar bankadó és extraprofitadó is került. Ráadásul ezeket egész évre az első negyedévben számolja el a bank, így rendkívül magas, 30%-os volt az effektív adókulcs, azonban ez nem okozott meglepetést.

A bevétel összességében a vártnak megfelelően alakult, szerkezetét tekintve az egyéb bevételek estek vissza, egyúttal elmaradtak a várakozástól is. Többke között a CSOK és babaváró hitelek negatív átértékelése érintette ezt a súlyt, de FX hatások is itt kerülnek kimutatásra.

Minden leánybank nyereséges volt, és a profit 74%-a külföldről érkezett.

Az árfolyamszűrt teljesítő hitelállomány 1%-kal növekedett az előző negyedévhez képest. A bankcsoport CET1 tőkemegfelelése az év végi 16,6%-ról 16,7%-ra emelkedett.

A saját tőke arányos nyereség (ROE) 22,7% volt, de ennél is magasabb, 26,7% lett volna, ha az egész évre előre elszámolt költségek csak időarányosan kerültek volna figyelembevételre.

A menedzsment nem változtatott 2024-es iránymutatásán:

  • Az árfolyamszűrt organikus hitelállomány növekedési üteme meghaladhatja a 2023. évit. (6%)
  • A konszolidált nettó kamatmarzs az előző évihez hasonló szinten alakulhat. (NIM 2023: 3,93%)
  • A konszolidált működési költség/bevételi mutató a 45%-os szint környékén alakulhat.
  • A kockázati profil a 2023. évihez hasonló lehet.
  • A tőkeáttét várhatóan csökken, emiatt az éves ROE a 2023-asnál alacsonyabb lehet. (2023 ROE: 27,2%)

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

Az európai szektorok közül kevés, az amerikaiak közül több még mindig jó teljesít

Lassan végéhez közeledik az amerikai és az euróövezeti gyorsjelentési szezon. A tengerentúli cégek nagyon vegyes képet festenek, mert még mindig...

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor
AGRÁR SAROK

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor

Hatalmas a potenciál az ukrajnai sertésszektorban, de a sertéspestis és a háború ezt még erősen visszafogja. Ha e két tényező nyomása enyhül, és...

2024. május 13.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben