Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PODCAST

A Mol a vesztese, a Magyar Telekom a nyertese lehet a gyorsjelentési szezonnak

PODCAST
PODCAST2024. május 9.   09:30

Az előttünk álló napokban teszik közzé gyorsjelentéseiket a legnagyobb hazai cégek, amelyek összességében a tavalyi első negyedévvel megegyező eredményről számolhatnak be. Az egyes társaságok teljesítménye már jóval eltérőbb lehet: a Mol például csökkenő profitról jelenthet, míg a Magyar Telekom megháromszorozhatja teljesítményét.

A hazai gyorsjelentési szezont az OTP és a Mol nyitják meg e hét pénteken. Az OTP esetében húsz százalék körüli profitnövekedést várnak az elemzők, annak is köszönhetően, hogy újabb két cég teljesítménye járul már hozzá a csoport eredményéhez – mondta az Erste vezető elemzője. Egészen pontosan a szlovén pénzintézetről, a Nova KBM-ről van szó, amely februártól került be az OTP konszolidációs körébe, valamint az üzbég Ipoteka Bankról.

Miró József hozzátette: már a legutóbbi pénzügyi jelentésnél is bőven ötven százalék fölött volt a külföldi leánybankok hozzájárulása a csoport eredményéhez, a magyar operációhoz képest, az olló pedig tovább nyílik a külföld javára. Főleg úgy, hogy az OTP elnök-vezérigazgatója, Csányi Sándor nemrég bejelentette: történetének legnagyobb akvizíciójára készül a pénzintézet, vélhetően a balti országokban jelen lévő Luminor Bank megvásárlásával. „Bár az OTP nyilvánosan nem teszi közzé, hogy milyen áron jut hozzá a különböző leánybankjaihoz, azt véljük, hogy a szlovén Nova KBM-et egy milliárd euróért vehette meg a csoport. A Luminor vételára ennek a duplája lehet” – mondta az Erste vezető elemzője.

Miró József arról is beszélt, hogy bár az infláció csökkenése, és így a kamatok visszavágása miatt sokan attól tartottak, hogy a bankok eljutottak a növekedési ciklusuk tetejére, és innen csak lefelé vezet az út, egyelőre a mostani gyorsjelentési szezon erre rácáfol. „Az OTP esetében is az a várakozás, hogy nem romlik a jövedelemtermelő képesség, és a tavalyi magas szinten maradnak a nettó kamatmarzsok” – magyarázta a szakértő.

A nagy hármas nyomába ered a Magyar Telekom

Az OTP-vel egy napon teszi közzé első negyedéves számait a Mol. Az olajtársaság az elmúlt időszakban többször is a figyelem középpontjába került, hiszen a kormány nyomására csökkentenie kellett az üzemanyagárait. Ennek negatív hatása a második negyedévben jelentkezhet igazán, de a januártól márciusig tartó időszak sem alakult túl fényesen.

„A profit várhatóan a blue chipek közül egyedüliként a Mol esetében csökkenni fog. Ez elsősorban egy negyven milliárd forintos egyszeri kiadásnak tudható be, amit a cégnek a 2022-es bevételei után számított különadó formájában kell befizetnie a költségvetésbe” – mondta Miró József. Az EBITDA nagyjából a tavalyi szinten alakulhat, miközben a szerkezete kissé változhat: a kutatás-termelés szegmens gyengébben, a feldolgozás-kereskedelem üzletág erősebben teljesíthetett. „Bár az első negyedéves számok gyengébbek lesznek, a kilátások azért jók, továbbra is kedvező a nemzetközi környezet, a korábbinál magasabb világpiaci kőolajárak miatt” – tekintett a jövőbe az Erste vezető elemzője.

Az első negyedéves gyorsjelentési szezon egyértelmű nyertese a Magyar Telekom lehet. A társaság nagyjából megháromszorozhatja eredményét. A profit szempontjából kedvező, hogy a társaság inflációkövető áremelési metódust alkalmaz (bár ennél ténylegesen kisebb, tizenöt százalékos emelést jelentett be idén a Telekom), de ami igazán megdobta a nyereséget, az a közmű adó január eleji eltörlése. Ennek a pozitív hatása nagyjából hét-nyolc milliárd forintra tehető.

Januártól márciusig így összességében harminc milliárd forintos eredményt termelhetett a Magyar Telekom, amivel továbbra is a negyedik legpotensebb szereplő a hazai céges palettán, de egyértelműen felzárkózott a dobogós szereplők mögé. „A Richter ötven-hatvan milliárd forintos eredményt szokott elérni egy negyedév alatt, míg a Mol 100 milliárd forint körüli számokat hoz” – tette hozzá Miró József. Az OTP azért még egy egészen más ligának tűnik, a maga 400 milliárd forint feletti negyedéves nyereségével.

A teljes beszélgetésben még szóba kerül az is, hogy:

  • hogyan teljesített az első negyedévben a Richter?
  • meddig szárnyalhat a történelmi csúcsokat döntögető BUX-Index?
  • átlépheti az 1000 forintot, és megközelítheti a 2000 forintos szintet a Magyar Telekom részvényárfolyama?

Miró Józseffel, az Erste vezető elemzőjével Imre Lőrinc beszélgetett.

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
PODCAST

Az európai szektorok közül kevés, az amerikaiak közül több még mindig jó teljesít

Lassan végéhez közeledik az amerikai és az euróövezeti gyorsjelentési szezon. A tengerentúli cégek nagyon vegyes képet festenek, mert még mindig...

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor
AGRÁR SAROK

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor

Hatalmas a potenciál az ukrajnai sertésszektorban, de a sertéspestis és a háború ezt még erősen visszafogja. Ha e két tényező nyomása enyhül, és...

2024. május 13.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben