Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

Márciusban is folytatódott az ipar másfél éve tartó vesszőfutása

SZTORI
SZTORINagy JánosMakrogazdasági elemző2024. május 8.   09:00

Ma reggel ipari termelési adatokat is közzétett a Központi Statisztikai Hivatal az idei harmadik hónapra vonatkozóan. A termelés volumene éves szinten 2,8 százalékkal csökkent a munkanaphatással igazított adatok szerint. Az érték elmaradt az elemzői konszenzustól. A nyers adatok...

Ma reggel ipari termelési adatokat is közzétett a Központi Statisztikai Hivatal az idei harmadik hónapra vonatkozóan. A termelés volumene éves szinten 2,8 százalékkal csökkent a munkanaphatással igazított adatok szerint. Az érték elmaradt az elemzői konszenzustól. A nyers adatok lényegesen durvább, kétszámjegyű visszaesést mutatnak, ugyanakkor ennek hátterében az idei évben a tavalyi harmadik havinál jelentősen, hárommal kevesebb munkanap áll, mely áprilisban visszajön. Havi szinten kiugró mértékben, 3,0 százalékkal csökkent az ipari kibocsátás a szezonálisan és munkanaptényezővel igazított adat szerint. A termelés az év első három hónapjában 4,1%-kal kisebb volt, mint 2023 azonos időszakában.

A márciusi ipari termelési adat részleteit jövő héten ismerteti a KSH. A hivatal kommentárja szerint: „A feldolgozóipari alágak mindegyikében csökkent a termelés volumene az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A legnagyobb súlyú alágak közül a járműgyártásban, valamint a villamos berendezés gyártásában jelentős visszaesés következett be, míg az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása kevésbé csökkent”. Általánosan kedvezőtlenül hat a hazai kibocsátásra az általánosan gyenge európai konjunktúra is. A tavaly őszig jól teljesítő akkumulátorgyártás továbbra is mélyen a kapacitásai alatt termelhetett. A járműipar februári visszapattanása is tiszavirág életűnek bizonyult.

Ha kicsit távolabbról tekintünk az adatokra, akkor a hazai ipar kibocsátása lényegében 2022 közepe óta stagnál. A termelési kilátások rövidtávon továbbra is meglehetősen zavarosak: a konjunktúraindexek egyelőre Európa-szerte csak minimális életjeleket mutatnak. Ezek közül kiemelendő a német gazdaság gyengélkedése. Pozitívum lehetne, hogy az elmúlt időszakban a magyar BMI újra a fellendülést jelző tartományba emelkedett, ugyanakkor a tényadatokkal a felmérés eredményei köszönőviszonyban sincsenek. A várva várt iváncsai SK Hungary a legfrissebb hírek szerint az első félév során fordulhat termelőre és ezzel érdemben emelkedhet a hazai kibocsátás. Emellett középtávon a termelésbe lépő jelentős kapacitásbővítések – főként a járműiparban, valamint szintén az akkumulátorgyártás terén – a kibocsátás érdemi fellendülését eredményezhetik, nagyobb volumenben a jövő évtől kezdve. A kedvező hatások kiaknázása azonban változatlanul leginkább a globális konjunktúra helyreállásának függvénye.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

PODCAST

Főleg a franciák miatt változott meg az európai kockázati környezet – ezt pedig a forint is bánta

Megváltozott az európai kockázati környezet, ami a forint árfolyamán is meglátszott az elmúlt időszakban. Nagyrészt ennek a bizonytalanságnak a...

Tényleg eltolódik kelet felé az EU sertésállománya?
AGRÁR SAROK

Tényleg eltolódik kelet felé az EU sertésállománya?

Miközben a hazai sertésállomány érzékelhetően elmozdult a mélypontról, az EU sertésállománya tartósan zsugorodik. De vajon a nyugati üldöztetések...

2024. június 24.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben