Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PODCAST

Nagyot bukott a Tesla, de a Musk varázslat még mindig működik

PODCAST
PODCAST2024. április 25.   13:04

A gyorsjelentési szezon legfontosabb hete zajlik épp az Egyesült Államokban. A világ legértékesebb cégei közül többen is közzéteszik első negyedéves számaikat, és megfogalmazzák legfontosabb üzeneteiket a jövőre nézve. Ez utóbbi területen ismét erőset alakított a Tesla, miközben a pénzügyi adatok négy éve nem látott veszteséget hoztak az amerikai elektromosautó-gyártó számára.

Ezen a héten teríti ki lapjait a legnagyobb amerikai cégeket felsoroló S&P 500 indexbe tartozó vállalatok nagyjából negyven százaléka. Közéjük tartoznak természetesen a „Magnificent Seven” táborát erősítő technológiai társaságok, így az Nvidia, az Amazon, a Meta, a Microsoft és az Alphabet is. Ettől az ötös fogattól nagyon jó eredményt várnak a befektetők. „A gyorsjelentési szezon megkezdése előtt az elemzők összességében fél százalékos eredménynövekedésre számítottak az amerikai tőzsdei cégek részéről. Az említett ötös nélkül azonban hat százalékos csökkenés valósulhatna meg” – mondta az Erste részvényelemzője a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában.

A globálisan is a legnagyobbak közé tartozó amerikai cégek gyorsjelentési szezonját a Tesla nyitotta meg. Pénzügyi soron rég nem látott mínuszokat könyvelt el a társaság: januártól márciusig a bevétel 8,7 százalékkal zuhant, 21,3 milliárd dollárra. Ez a várakozásoktól is egymilliárd dollárral marad el, ráadásul 2020 óta először csökkent az árbevétel. Az egy részvényre jutó nyereség 47 százalékot esett – sorolta a legfontosabb adatokat Kerekes Tamás.

A gyenge eredmények hátterében az áll, hogy az amerikai elektromosautó-gyártó mindössze 387 ezer autót adott el ebben az időszakban, szemben az egy évvel korábbi 423 ezerrel. Tette mindezt egy olyan piaci környezetben, amikor a folyamatos árcsökkentések hatására az egy autón elérhető haszonkulcs is mérséklődött. „Hozzá kell tenni, hogy az elektromos autó piacon eddig nagyon támogató európai szabályozás is talán visszalépett egyet, ami szintén rossz hatással volt az eladásokra” – tette hozzá Kerekes Tamás.

Elon Musk jött, látott és (meg)győzött

A rég nem látott gyenge eredmények ellenére kilőtt a részvényárfolyam, és a szerdai nyitás előtti elektronikus kereskedésben több mint tíz százalékot ugrott. Ennek oka elsősorban a társaság vezérigazgatója által megfogalmazott jövőbeli tervekre vezethető vissza.

Elon Musk ugyanis kijelentette: hamarosan elindulhat a gyártása az új, még olcsóbb modelleknek. A Tesla-vezér célja, hogy 25-30 ezer dollár közé szorítsa le a legolcsóbb elektromos autók árát, ami nyilván jót tenne a vásárlásoknak. „Jelenleg elég messze van ettől a céltól a vállalat, ugyanis az Egyesült Államokban a legolcsóbb modellek ára 40-42 ezer dollár körül mozog a szalonokban” – magyarázta az Erste részvényelemzője.

Az árcsökkentésre vonatkozó terveket nehezíti, hogy a tavalyi negyedik negyedévben közzétett beszámoló szerint egy autó átlagos előállítási költsége 36.300 dollárt tesz ki. Bár ez azóta tovább csökkent, így is komoly kihívást jelent az árak tekintetében versenyképesnek lenni leginkább a kínai elektromos autó gyártókkal szemben – tette hozzá Kerekes Tamás.

A beszélgetés második felében a Magyar Nemzeti Bank legutóbbi, 50 bázispontos kamatcsökkentéséről, és a jegybank magyar gazdasággal kapcsolatos várakozásairól volt szó. Ha meghallgatják az interjút, kiderül mások mellett, hogy:

  • milyen várakozásai vannak a legnagyobb amerikai technológiai cégeknek?
  • milyen ütemben folytathatja a kamatcsökkentéseket a Magyar Nemzeti Bank?
  • vannak-e inflációs kockázatok a magyar gazdaságban?
  • maradhatunk befektetésre ajánlott kategóriában az S&P Global hitelminősítőnél?

A műsor első felében Kerekes Tamást, az Erste részvényelemzőjét, majd a másodikban Nagy Jánost, az Erste makrogazdasági elemzőjét kérdeztük. A műsorvezető Imre Lőrinc.

 

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben