Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

PODCAST
PODCAST2024. április 17.   12:56

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik, hogy erősödik a kínai gazdaság, mert több kőolajszállítmányra tartanak igényt, amit az oroszok ráadásul nem is tudnak mind teljesíteni az ukránok, finomítókat ért dróntámadásai miatt, ezért pont az irániaktól vásárolnak most több kőolajat a kínai piaci szereplők. Az Erste elemzői beszéltek arról is a Trend FM Reggeli Monitor adásában, hogy milyen mértékben számítanak az amerikai bankok a magasan ragadt kamatok által generált jövedelemre.

„A Közel-Keleten sajnos úgy működik minden, hogy nem szabad gyengének mutatkozni, és mindenki visszacsap a másiknak. Nem tudom, hogy ebből az ördögi körből hogyan lehet kijönni, mindenesetre az olajpiacon a befektetők most arra számítanak, hogy nem lesz súlyos az izraeli csapás Irán ellen, ezért csökken most a jegyzésár. Szerintem 5-10 dolláros felár van a feszült közel-keleti helyzet miatt a kőolaj árában” – értékelt a Trend FM Reggeli Monitor című adásában Pletser Tamás, az Erste gáz- és olajpiaci elemzője.

Úgy látja, hogy a piac most attól tart, hogy előbb-utóbb az izraeli-iráni ellentétben képbe kerül majd a kőolajpiac, hiába irányulnak majd az izraeli csapások katonai célpontok ellen.

„Előbb-utóbb képbe kerülhet iráni részről a Hormuzi-szoros lezárása a tengeren, márpedig itt naponta 23 millió hordó kőolaj halad át a tankerhajók segítségével, ami a világ kőolaj-exportjának a 45 százaléka, de fontos szerepe van ennek a tengeri útvonalnak a katari cseppfolyósított földgáz szállításában is, emiatt az elmúlt napokban 20 százalékkal emelkedett a földgáz tőzsdei ára Európában. A szoros lezárása nemcsak Európának, de az ázsiai gazdaságnak is nagyon fájna” – értékelt Pletser Tamás, az Erste olaj- és gázipari elemzője.

Kína, az olaj legnagyobb vásárlója. Az ázsiai nagyhatalom is az olcsó energiaárakban érdekelt, de ez a helyzet az Egyesült Államokban is, ahol választást eldöntő tényező az üzemanyag ára, amely most 5 éves csúcson van, ami nagyon rossz hír az újrázásra készülő demokrata elnöknek, Joe Bidennek.

Csalóka lehet a sok jó amerikai gyorsjelentés?

Nem lett rossz a Bank of America gyorsjelentése, a piac mégsem örül. Az amerikai kamatcsökkentéssel kapcsolatos várakozások változásai megnehezítették a jövőbeli nyereségek előrejelzését.

„6 nagybank jelentett. 12 százalékos visszaesést vártak, de 0,5 százalékos csökkenés volt az árbevételben. A Bank of America 0,6 százalékkal több bevételt könyvelt el a vártnál, míg a Citibank 50 százalékkal nagyobb forgalmat produkált a várakozásokhoz képest. A magasabb kamatok miatt nagy a pénzintézetek kamatjövedelme, a nagy pénzintézetek jól tartják magukat. annak ellenére, hogy a magas kamatkörnyezetben lassul a hitelezés, és megnőhet a hitelbedőlések száma, de a gazdasági lassulás nem olyan mértékű, mint, ahogy a piac gondolta” – értékelt Kerekes Tamás, az Erste részvényelemzője.

Jók a pénzintézetek nettó kamatjövedelmei, mert egyelőre több a hitelbevétel, mint a betétek költsége. A részvénypiaci kereskedés és a devizapiaci kereskedés is jól hozott az amerikai bankok konyhájára, mert volatilis volt a piac. Érzékelhető az is, hogy már idén egyre kevesebb kamatcsökkentésre számít a piac az amerikai FED-től. 

A héten jelenik még a Netflix gyorsjelentése. „A streamingszolgáltatók sokan versenyeznek egymással, ahol magasak a gyártási költségek. A Netflix a várakozások szerint 1 milliárd dollárral magasabb, 9,2 milliárd dollár bevételt érhetett el az első negyedévben, míg az egyre részvényre jutó nyeresége majd megduplázódhatott, 4 dollár 52 centre. A Netflix bevételét jelentősen megnövelhette a jelszómegosztás korlátozás. A többi szolgáltató ezzel az eszközzel kevésbé, vagy egyáltalán nem tudott élni. Egyedül a Disney próbálkozhat hasonló módszerrel, ami javíthatja a bevételeit” – összegzett Kerekes Tamás, az Erste részvényelemzője.

Szóba került még az, hogy:

  • Milyen az iráni olajpiaci szektor?
  • Mitől kamatállóak az amerikai bankok?
  • Mennyi kamatcsökkentést áraz jelenleg a piac az Egyesült Államokban?

Először Pletser Tamást, az Erste olaj- és gázpiaci elemzőjét, majd Kerekes Tamást, az Erste elemzőjét kérdeztük a Reggeli Monitorban. A műsorvezető Nagy Károly.

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
Hol késik a Fed kamatvágás?
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben