Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Amerikai gázpiac: a mélypont után fellendülés jöhet

KOMMENTÁR
KOMMENTÁRPletser TamásOlaj- és gázipari elemző2024. április 17.   11:35

Az amerikai földgázárak idén márciusban évtizedes mélypontra, 1,57 dollár/MMBTu szintre estek. Azóta volt némi emelkedés, de az 1,67 dolláros ár továbbra is nagyon nyomott, s részben alacsonyabb a szektor 1,5-1,8 dollár/MMBTu közti változó...

Az amerikai földgázárak idén márciusban évtizedes mélypontra, 1,57 dollár/MMBTu szintre estek. Azóta volt némi emelkedés, de az 1,67 dolláros ár továbbra is nagyon nyomott, s részben alacsonyabb a szektor 1,5-1,8 dollár/MMBTu közti változó költségénél. Akkor miért adnak el mégis a cégek? Mert sok esetben a földgáz melléktermékként jelentkezik a kőolajtermelésben. A Permian mezőn például már 2:1 az arány a gáz és a kőolaj kitermelésben, vagyis minden hordó kőolajra 2 hordóegyenértékes gázkitermelés jut. Ezt a cégek egyre kevésbé fáklyázhatják el a szabályozás miatt, így az bekerül a rendszerbe és megjelenik a földgáz eladási oldalon.

Nagyon úgy tűnik, hogy a mostani mélypontot fellendülés fogja követni. Ennek több oka is van. Egyrészt kínálati oldalról lelassult az USA nyersolaj termelése, ami a kísérő földgáz kitermelés növekedési ütemének visszaesésével jár együtt. Másrészt az olcsó földgáz növeli az amerikai belföldi fogyasztást és az exportot. A vezetékes földgáz export Mexikó felé nő, és az USA jelentős cseppfolyós földgáz építési lázban van. A tervek szerint 2027-ig megduplázódnak az LNG cseppfolyósító kapacitások, a becslések szerint 2027 végére napi 24,3 milliárd köblábra nőnek a mostani 11,4 milliárd köblábról. Összehasonlításképpen az USA 2023-ban napi 106,6 milliárd köbláb földgázt termelt, tehát a 2027-es LNG kapacitás a teljes mostani kitermelt mennyiség 22,8%-át teszi ki.

Amerikai LNG kapacitások felfutása 2027-ig

Forrás: EIA

Ki lehetnek a győztesek? Három részvény lehet különösen érdekes, ha a gázárak valóban nekilendülnek, és legalább az elmúlt tíz év 2,5 dolláros átlagárára visszaemelkednek.

  • Az EQT (EQT US) a Marcellus és az Utica mezőkön termel. A cég a legnagyobb független földgáz termeléssel foglalkozó amerikai vállalat, a teljes USA földgáz kitermelési listán pedig a 4. helyet foglalja és a Chevron, a BP és a Shell mögött. Az EQT 4,88 milliárd köbláb földgázt termel, ami a teljes amerikai földgáz bányászat 4,6%-a. Az EQT az egyik legkisebb költséggel termelő vállalat.
  • Az Antero Resources (AR US) az Appalachian területen hoz felszínre földgázt, napi termelése 2,2 milliárd köbláb. A cég az USA 8. legnagyobb gáztermelője.
  • Végül a Coterra Energy (CTRA US), ami régen Cabot Energy néven forgott, szintén az egyik legnagyobb (volumen alapján jelenleg 6.) független földgáz kitermelő az Egyesült Államokban, napi 2,7 milliárd köbláb termeléssel. A cég a Permian, a Marcellus és az Anadarko mezőkön hoz felszínre földgázt.
Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
ALTEO: Új szerződés a MOL-lal
VÁLLALATELEMZÉS

ALTEO: Új szerződés a MOL-lal

Az ALTEO leányvállalata, az ECO-FIRST tízéves szerződést...

Egyre kevesebb gazda Németországban
AGRÁR SAROK

Egyre kevesebb gazda Németországban

Napjainkban, amikor a mezőgazdaság gazdálkodási körülményei alapjaiban és tartósan változnak meg, igen fontos mintákat találni az átalakulás...

2024. május 21.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben