Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

Tovább tudott lassulni az infláció márciusban

SZTORI
SZTORINagy JánosMakrogazdasági elemző2024. április 11.   09:19

Ma tette közzé a KSH a márciusi fogyasztói inflációs adatokat. Az idei év harmadik hónapjában a fogyasztói árak 0,8 százalékkal nőttek egy hónap alatt. Az éves inflációs ráta így enyhén tovább lassult: 3,6 százalékra a februári...

Ma tette közzé a KSH a márciusi fogyasztói inflációs adatokat. Az idei év harmadik hónapjában a fogyasztói árak 0,8 százalékkal nőttek egy hónap alatt. Az éves inflációs ráta így enyhén tovább lassult: 3,6 százalékra a februári 3,7 százalékról. Az adat hajszálnyival lett alacsonyabb az általunk várt 3,7 százaléknál, ugyanakkor hasonló mértékben meghaladta a 3,5 százalékos elemzői konszenzust. Tovább lassult a maginfláció is: 4,4 százalékra éves szinten, ami szintén összhangban volt az általunk várttal.

Az éves infláció további lassulását még mindig támogatta a bázishatás. Ami a havi árváltozásokat illeti, az élelmiszerárak gyakorlatilag stagnáltak márciusban februárhoz viszonyítva. Ezzel együtt a szolgáltatások 1,8 százalékos havi árnövekménye figyelemre méltó, ami főként a telekom szolgáltatásoknak tudható be, ahol közel a tavalyi inflációval korrigálták a díjakat. A járműüzemanyagok ára 2,1%-kal nőtt havi alapon. Valamelyest meglepetést a tartós cikkek árainak alakulása okozott, ahol stagnálást regisztrált a hivatal, főként a használt járművek ármérséklődése okán.

Továbbra is úgy látjuk, hogy az inflációnak a célsávba való mostani visszatérése egyelőre átmeneti jelenség. A bázishatás még áprilisban is támogató, de májustól várhatóan ismét emelkednek az éves inflációs ráták. Rövid távon fontos pro-inflációs tényező a visszatekintő árazások folytatódó gyakorlata - főleg a szolgáltatási szektorban - illetve a bérkiáramlás és az annak nyomán várt fogyasztásbővülés. Ez utóbbi tényező a jelek szerint inkább a második félévben lesz meghatározó. Összességében az év egészében zömmel 4-5% között határozott trend nélkül ingadozó éves inflációs számokat várunk. Várakozásunk szerint a jegybanki célsávba tartósan csak 2025-ben térhet vissza az infláció.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
ALTEO: Új szerződés a MOL-lal
VÁLLALATELEMZÉS

ALTEO: Új szerződés a MOL-lal

Az ALTEO leányvállalata, az ECO-FIRST tízéves szerződést...

Egyre kevesebb gazda Németországban
AGRÁR SAROK

Egyre kevesebb gazda Németországban

Napjainkban, amikor a mezőgazdaság gazdálkodási körülményei alapjaiban és tartósan változnak meg, igen fontos mintákat találni az átalakulás...

2024. május 21.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben