Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PODCAST

Új fejezetet nyit a jegybank, de azért nem lehet megnyugodni a forint piacán

PODCAST
PODCAST2024. március 27.   14:01

A Magyar Nemzeti Bank 75 bázisponttal, 8,25 százalékra csökkentette az alapkamatot. Ez egy óvatosabb lépésköz volt a jegybanktól a februári 100 bázispontos vágás után. Az MNB alelnöke a sajtótájékoztatón kiemelte: nem egyszeri lassításról volt szó, hanem egy új, szigorúbb monetáris politikai ciklus kezdődhet.

Véget ért a kamatcsökkentéseknek az a szakasza, ami viszonylag gyors lépésekkel operált – ezt mondta a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a döntést követő sajtótájékoztatón. Virág Barnabás hangsúlyozta, hogy óvatos és adatvezérelt megközelítést alkalmaznak majd, és némiképp megemelte a félév végére várt alapkamat várakozását a jegybanknak. „Június végére a 6,5-7 százalék közötti sávba várható az irányadó ráta, korábban a 6-7 százalékos szintet tűzte ki az MNB” – mondta az Erste vezető makrogazdasági elemzője a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában.

Nyeste Orsolya szerint ez teljesen reális forgatókönyvnek tűnik, és azt jelentheti, hogy 50 bázispontos lépésekkel haladhat tovább a jegybank a második negyedévben. Ezt követően viszont az inflációs folyamatok még nagyobb szigort eredményezhetnek a monetáris politikában. „A fogyasztói árindex a második félévben emelkedést mutathat, elsősorban bázishatások miatt. Az infláció decemberben érheti el a csúcspontját, 5,5 százalék fölé is ugorhat” – magyarázta az elemző.  Emiatt valószínűsíthető, hogy június után idén már nem is lesz több kamatcsökkentés.

A dezinflációs folyamatok 2025-ben erősödhetnek fel ismét, ami teret adhat jövőre egy újabb kamatcsökkentési periódus megkezdésének. Nyeste Orsolya szerint ettől függetlenül a jegybank figyelni fog arra, hogy megmaradjon a pozitív reálkamat Magyarországon. Vagyis a várhatóan 3 százalékon stabilizálódó infláció felett alakulhat az alapkamat mértéke jövőre is.

A külpiacok gyengélkednek, de itthon sem minden stimmel

A Magyar Nemzeti Bank rontotta az idei évre várható GDP-előrejelzését. A jegybank már csak 2,5-3 százalék körüli növekedéssel számol. „Ez elsősorban arra vezethető vissza, hogy a globális felpattanás a korábban vártnál lassabban indul be. Az euróövezeti gazdaság idén csak nagyon minimálisan erősödhet, a fő exportpiacaink tovább gyengélkednek” – tette hozzá Nyeste Orsolya.

Az Erste vezető makrogazdasági elemzője szerint ugyanakkor a belső folyamatok sem éppen kedvezőek. A lakossági fogyasztás ugyanis szintén nem igazán akar meglódulni, hiába a reálbérek emelkedése. „Itt a bizalom helyreállítására lenne szükség, a lakosság ugyanis még mindig tart attól, hogy ismét megemelkedhet az infláció. A jegybank ezért jól gondolkozik akkor, amikor az infláció tartós leszorításához köti a belső kereslet helyreállását” – magyarázta Nyeste Orsolya.

Az elemző arról is beszélt, hogy a fiskális politika, a kormányzat az elmúlt időszakban hátráltatta a monetáris transzmisszió eredményességét azáltal, hogy bizonyos területeken a piacinál alacsonyabb effektív kamatokat hozott létre. Áprilistól viszont ez a monetáris politika elleni hatás enyhülhet, hiszen kivezetik a betéti kamatstopot.

Nyeste Orsolya a forint jövőjéről is kifejtette véleményét. Az elemző szerint rövidtávon biztosan jót tesz, megtámasztja a forintot a korábbiakhoz képest szigorúbb monetáris politika. A 400 forintos euróval kapcsolatos félelmek azonban nem múltak el. „Meg kell említeni a fennálló geopolitikai feszültségeket, de fontos külső hatás az is, hogy a világ nagy jegybankjai milyen kamatcsökkentési politikát követnek majd. Fontos belső tényező a költségvetés helyzete, ami fiskális kiigazításért kiált, és a forint gyengülése irányába hat. Emellett meg kell említeni, hogy egyre több aggodalom jelenik meg a külkereskedelmi többletünk fenntarthatóságával kapcsolatban is.”

A beszélgetés második felében Pletser Tamás, az Erste olaj- és gázipari elemzője volt a vendégünk. Vele szóba került az, hogy:

  • Ukrajna milyen károkat okoz Oroszországnak a helyi finomítók ellen elkövetett dróntámadásaival?
  • Miért kell megtiltani az orosz finomított kőolajtermékek exportját?
  • Milyen kilátások láthatók a világpiaci kőolajárakat, és a finomított termékek, benzin és gázolaj árakat illetően, a nyári utazási szezonra fordulva?

A műsor első felében Nyeste Orsolyát, az Erste vezető makrogazdasági elemzőjét, majd Pletser Tamást, az Erste olaj- és gázipari elemzőjét kérdeztük. A műsorvezető Imre Lőrinc.

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben