Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

Óvatosság mindenek előtt

SZTORI
SZTORINyeste OrsolyaVezető makrogazdasági elemző2024. március 26.   17:10

Nem voltak egyöntetűek az elemzői várakozások a mai kamatdöntő ülés előtt sem. A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye végül 75 bázispontos további kamatcsökkentés lett: a jegybanki alapkamat új szintje holnaptól 8,25 százalék. Mint a...

Nem voltak egyöntetűek az elemzői várakozások a mai kamatdöntő ülés előtt sem. A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye végül 75 bázispontos további kamatcsökkentés lett: a jegybanki alapkamat új szintje holnaptól 8,25 százalék. Mint a döntést követő sajtótájékoztatón megtudhattuk, három opciót tárgyalt a tanács: az 50, a 75 és a 100 bázispontos kamatvágás lehetőségét.  

A Monetáris Tanács megítélése szerint a továbbra is erőteljes és általános dezinfláció lehetővé tette az alapkamat csökkentésének folytatását, ugyanakkor a növekvő pénzpiaci kockázatkerülés a februári mértéknél lassabb ütemet indokolt. A mostani márciusi döntéssel pedig lezárult a monetáris politika gyors (75-100 bázispontos) lépésekkel operáló szakasza. A második negyedévtől új szakasz kezdődik, azaz valószínűsíthető, hogy a kisebb lépésekre tér át a jegybank. Továbbra is reálisnak látják, hogy a félév végére a jegybanki alapkamat szintje a 6,5-7 százalékos sávba mérséklődik, ami stabil, pozitív reálkamatot jelent. A második félévre vonatkozóan a jegybank alelnöke sajtótájékoztatóján a bizonytalanságot hangsúlyozta, és jelezte, hogy a monetáris politika óvatos és adatvezérelt megközelítése továbbra is fennmarad.

Közzétette a jegybank a márciusi Inflációs Jelentés fontosabb előrejelzéseit. 2024-re 3,5-5 százalékos éves átlagos inflációt vár a jegybanki stáb, míg a GDP 2-3 százalékkal bővülhet. A decemberben közzétett várakozásokhoz képest mindkét előrejelzését lefelé korrigálta a jegybank. A 2025-ös és a 2026-os előrejelzések nem változtak.

Az előretekintő iránymutatás a jegybanki közlemény végén szintén a fokozott óvatosságot hangsúlyozta.  „A globális dezinflációt övező kockázatok, a nemzetközi befektetői hangulat változékonysága és a hazai infláció év közepén várt átmeneti emelkedése a következő hónapokban óvatos monetáris politikát indokol. A Tanács folyamatosan értékeli a beérkező makrogazdasági adatokat, az inflációs kilátásokat, valamint a kockázati környezet alakulását. A következő hónapokban ezen információk alapján adatvezérelten dönt az alapkamat további csökkentéséről és annak optimális üteméről.”  

Összességében a jegybank mai üzenetei a várttal összhangban alakultak. A világ vezető jegybankjainak kamatpályájával kapcsolatos bizonytalanságok, az infláció év közepére várt újbóli emelkedése, illetve a pénzpiaci stabilitás fenntartásának szükségessége továbbra is óvatos monetáris politikát kívánnak. Kamatelőrejelzéseink a mai döntés után nem változtak: a félév végére várhatóan lesz lehetőség eljutni a jegybank által is említett 6,5-7 százalékos sávba. A második félévben pedig csak korlátozott lehetőséget látunk a monetáris enyhítések folytatására; alapelőrejelzésünkben nem is várunk június után további kamatcsökkentést. A monetáris enyhítések folyamata 2025-ben indulhat újra.  

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben