Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Felrobbant!

KOMMENTÁR
KOMMENTÁRMiró JózsefVezető elemző2024. március 22.   11:30

A kerekedés első napján felrobbant a Reddit árfolyama. Közel 50 százalékot emelkedett tegnap a 34 dolláros kibocsátási árhoz képest. Így most 8 milliárd dollárra taksálják a cég értékét, amely tavaly 804 millió dollár...

A kerekedés első napján felrobbant a Reddit árfolyama. Közel 50 százalékot emelkedett tegnap a 34 dolláros kibocsátási árhoz képest. Így most 8 milliárd dollárra taksálják a cég értékét, amely tavaly 804 millió dollár árbevételt produkált, s a várakozások szerint idén meglehet az 1,15 milliárd is. Ezzel az árazás azonnal megérkezett a közösségi média cégek értékeltségéhez, amelyek tipikusan az árbevétel 6-9 szeresén forognak. Pedig a cég növekedése nem is olyan hatalmas, idén mintegy 40, jövőre pedig 35 százalék körüli lehet a növekedés, s mindeközben idén fordulhat át veszteségesből nyereségesbe 24 millió dollárral. Ez mintegy 300-as P/E rátát jelet, miközben a versenytársak valahol 20 és 35 közötti szorzószámmal forognak. Igen ám, de 2025-ben már 128 millió dollár az eredményre az előrejelzés, ami már „csak” 62-es P/E rátát jelent. Szóval itt is – micsoda meglepetés – egy durva növekedési sztorit láthatunk.

Mindeközben a vezérigazgató új üzleti lehetőségekről beszél, amelyek nem lettek figyelembe véve az IPO kapcsán. Ilyen például a hatalmas adatbázisuk, ami lehetőséget nyújt a nagy nyelvi modellek tréningezésére. Le is szerződtek a Google-lel meg más kisebb cégekkel ennek a lehetőségnek a kiaknázásra. Ebből az elkövetkező három évben mintegy 200 millió, azaz évente átlagosan 66 millió dollár bevételük keletkezhet. S akkor még ott van a hirdetési platform szerep, ahol szerinte sokan fogják a használt dolgaikat árusítani. Ez lehet akár egy megunt óra, de lehet szolgáltatás is. Ugyanakkor a „user economy” standardizált formáját egyelőre még nem dolgozták ki.

Azért az emelkedésben az is lényeges, hogy a részvények 82 százaléka egyelőre zárolva van. Azokkal csak a júniusban megjelenő negyedéves jelentés után három nappal lehet majd kereskedni.

S ha már zárolás, nyilván a piacon jelenlevő pénzmennyiség, mint keresleti erő is sokat számít. Az pedig annak ellenére is magas, hogy a Fed elnök arról beszélt, hogy a monetáris tanácsban hamarosan elkezdenek a mennyiségi szigorítás visszavételéről beszélgetni. (sic)

A Fed mérlege a GDP arányában

Forrás: Bloomberg, Erste

Az EKB mérlege a GDP arányában

Forrás: Bloomberg, Erste

Mint látható, a mérlegek a legutóbbi, járvány alatti expanzió óta nagymértékben csökkentek, de azért még mindig magasan állnak a korábbi szintekhez képest. Vagyis továbbra is erős a pénzzel való ellátottság.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben