Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PODCAST

Kamatcsökkentési dilemmában a FED és az MNB

PODCAST
PODCAST2024. március 20.   13:15

Az amerikai jegybank szerepét betöltő FED még nem csökkentene a kamatokon, a Magyar Nemzeti Bank pedig már nem akkora mértékben, mint korábban. Az amerikai központi bank mai döntése ráadásul hosszabb távon meghatározhatja a magyar jegybank monetáris enyhítési mozgásterét is. Mindkét jegybankban közös, hogy tartanak az újjáéledő inflációs nyomástól. Az év pénzpiaci meglepetése lenne, ha most márciusban kamatcsökkentésbe kezdene a FED, a Magyar Nemzeti Bank jövő heti kamatvágásának viszont csak a mértéke kérdéses.

Ma zárul a Fed kétnapos kamatdöntő ülése. Bár a piaci szereplők biztosak abban, hogy az irányadó kamat a jelenlegi 5,25 – 5,5 százalékos szinten marad, mégis tartogathat izgalmakat az esemény, főleg a döntést követően Jerome Powell jegybankelnök sajtótájékoztató.

„Magyar idő szerint 7 órakor teszik közzé a kamatdöntést, majd fél 8-kor kezdődik a jegybankelnök sajtótájékoztatója. Gyakorlatilag 100 százalékra árazzák a piaci szereplők, hogy most nem lesz kamatcsökkentés, iránymutatás viszont az év további részére valószínű. Nem is olyan régen, tavaly december végén még 5-6 db 25 bázispontos kamatvágást jósolt az idei évre a piac” - jellemezte a helyzetet Péntek Ádám, az Erste részvényelemzője.

Júniusban várható először, hogy felvetődik a kamatcsökkentés lehetősége az Egyesült Államokban, de az utóbbi időszak erősödő inflációja és a gazdasági növekedés mértéke nem teszi egyértelművé a monetáris enyhítés lehetőségét. „Ez akár arra is sarkallhatja a FED-et, hogy nem feltétlenül lépi meg júniusban az első idei kamatcsökkentést, hanem úgy látja, hogy ráér ezt ősszel megtenni. A tartósan magasabban maradt kamatok biztos, hogy érzékenyebben érintenék a tőzsdéket” – értékelt Péntek Ádám, az Erste részvényelemzője.

Az S&P 500 és a Nasdaq is rekordot döntött az elmúlt időszakban, a szakértő szerint a kamat tartása, elindíthat egy korrekciót a New York-i tőzsdéken.

„Iránymutatást adhat azzal kapcsolatban, hogy a jegybank hogyan látja az inflációt és a GDP-t. A várakozásokat biztos, hogy emeli a FED, most már abszolút nincs recessziós várakozás, sőt, annyira erős az amerikai gazdaság, hogy a magas kamatok sem hűtik eléggé a piacot. Mindenesetre a dollár erejét tovább növelheti, ha előbb kezdenek kamatot csökkenteni az euróövezetben, mint az Egyesült Államokban” – foglalta össze mondandóját Péntek Ádám. 

Az MNB-t a gyengébb forint aggaszthatja

Nyeste Orsolya, az Erste vezető makrogazdasági elemzője szerint a mostani 9 százalékos magyar jegybanki alapkamat még mindig magasnak számít. A forint gyengülése viszont a további kamatvágásokban óvatosságra intheti a Magyar Nemzeti Bankot.

„Van tér a monetáris enyhítési ciklus folytatására, az enyhítés mértékét illetően, hogy mit lép jövő kedden a Monetáris Tanács, elég nagy a bizonytalanság. Vajon maradhat-e a 100 bázispontos kamatvágás még, most márciusban, vagy megfontolják-e esetleg a 75 bázispontos, vagy esetleg a csak 50 bázispontos kamatcsökkentést” – nyilatkozta a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában Nyeste Orsolya, az Erste vezető makrogazdasági elemzője.

A szakértő szerint, kétségtelen, hogy nagyot fékezett az infláció, de a magyar gazdaság élénkülésének egyelőre még nem nagyon látszanak a jelei. „A kilábalás sokkal visszafogottabb lesz, mint ahogy akár csak 3-4 hónappal ezelőtt gondoltuk. Ez a helyzet tehát kamatcsökkentésért kiált, de a forint árfolyam stabilitása szempontjából fontos a megfelelő mértékű kamatkülönbözet fenntartása. A forint árfolyamingadozása érdemben befolyásolja az infláció alakulását, emiatt is figyel rá az MNB, az év második felében pedig egy teljesen új szakasz jöhet a monetáris enyhítésben” – összegzett Nyeste Orsolya, az Erste vezető makrogazdasági elemzője.

Szóba került még az, hogy:

  • Van-e Donald Trump kockázat az amerikai pénzpiacban?
  • Okozhat-e másodkörös inflációt a vörös-tengeri hajózási útvonal tartós bénultsága?
  • Inkább a forintot védheti vagy inkább a növekedést segítheti a Magyar Nemzeti Bank?

Először Péntek Ádámot, az Erste részvényelemzőjét, majd Nyeste Orsolyát, az Erste vezető makrogazdasági elemzőjét kérdeztük.

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben