Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Most akkor drágák az ingatlanok?

KOMMENTÁR
KOMMENTÁRMiró JózsefVezető elemző2024. február 29.   11:16

A mostani írásban nem is annyira a drága vagy olcsó kérdést kívánom körbejárni, hanem inkább a megfizethetőséget, s azt is inkább történelmi összehasonlításban. Ehhez a KSH átlagos nettó jövedelem adatát és az MNB ingatlan...

A mostani írásban nem is annyira a drága vagy olcsó kérdést kívánom körbejárni, hanem inkább a megfizethetőséget, s azt is inkább történelmi összehasonlításban. Ehhez a KSH átlagos nettó jövedelem adatát és az MNB ingatlan árindexét hívtam segítségül.

Lakásárindex és nettó bérek nominál változása 2005 második negyedévétől (=1) és a „lakásvásárlási erő”

Forrás: KSH, MNB, Erste

A fenti ábrán az átlagos nettó havi bérek és az ingatlanárak változását láthatjuk negyedéves bontásban. Mint jól látszik, 2009-től alapvetően 2021 végéig könnyebb volt lakást vásárolni az átlagos bérből, mint 2008 előtt. 2021 végére majdnem összezáródott a két görbe, de az elmúlt két év során a stagnáló lakásárak és az infláció által fűtött bérnövekedésnek köszönhetően újra szétnyílt az olló. Az átlagos bérből történő lakásvásárlás könnyűségének (vagy nehézségének) érzékeltetésére kreáltam egy (nem szokványos) egyszerű mutatót, ami a (normalizált) nettó bér és a (normalizált) lakásárindex hányadosaként áll elő. Ez 2005 második negyedévében mind a két esteben 1-re van normálva. Minél magasabb ez az érték, annál „olcsóbb”, annál könnyebb lakást vásárolni. Mint láthatjuk, 2014-re már az átlagból 1,6 egységnyi lakást lehetett vásárolni, ami 2022-re gyakorlatilag a 2005-ös szintre süllyedt vissza. Viszont mostanra nagyjából a 2017-es szintre tértünk vissza. Persze ez nem egy szokványos mutató.

Térjünk át egy szokványosabb mérőszámra, arra, hogy hány év alatt juthat egy átlagos bért hazavivő ember egy átlagos lakáshoz. Az átlagos lakás legyen 60 négyzetméteres. Emlékeim szerint 2005-ben nagyjából kéthavi fizetésből lehetett egy négyzetméter lakáshoz jutni. Mivel alapvetően a változásra vagyunk kíváncsiak, ezért a hozzávetőleges számok teljesen megfelelők (amik amúgy nagyon közel lehetnek az igazsághoz, mivel most így az országos átlag négyzetméterár nagyjából 650.000 forintnak adódik az MNB lakásárindexe alapján).

Hány évet kell dolgozni egy lakásért?

Forrás: KSH, MNB, Erste

Kétféle számítást végeztem. Hitel nélkülit és hitellel. A hitel esetében az ingatlan árának 50 százalékára 20 éves futamidővel és 10 éves kamatperiódusú hitellel számoltam, az MNB kamatstatisztikái alapján. Így az adódott, hogy az elmúlt cirka két évben a 2017-es évben látott szintekre csökkent a kamat nélküli vásárlási ár, míg a teljes törlesztést is figyelembe véve hitel esetén 2020 körüli szinteken állunk, 11-12 évnyi átlagfizetés szükséglettel egy ingatlan vásárlásához.

Hangsúlyozom, hogy ez csak egy becslés. Nyilván más a helyzet Budán, mint Pesten vagy vidéken, s igaz ez a panelra, a szigeteletlen házra, s lehetne folytatni a sort. Mindenesetre ez a becslés jól mutatja, hogy bár a nehezén már túl lehet az ingatlanpiac, a helyzet valószínűleg még nem ideális. Úgy tűnik, hogy idén kicsit élénkülhetnek a lakásvásárlások, s így a tavalyi gyenge év után tényleg bekövetkezhet néhányszor tíz százalék körüli bővülés az új lakáshitel kihelyezésekben, mint ahogy számos elemző várja, s amivel az OTP is kalkulál az idei évre.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben