Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Kijöttek az értékesítési adatok

KOMMENTÁR
KOMMENTÁRMiró JózsefVezető elemző2024. február 20.   11:44

Az európai gépjárműgyártók egyesülete közzétette a januári gépjármű értékesítési adatokat. Ez alapján újra növekedtek az értékesítési darabszámok (12,1 százalék év per év), s az elektromos gépkocsik...

Az európai gépjárműgyártók egyesülete közzétette a januári gépjármű értékesítési adatokat. Ez alapján újra növekedtek az értékesítési darabszámok (12,1 százalék év per év), s az elektromos gépkocsik eladásai is növekedtek (28,9 százalék év per év), de azért lehet látni egy beragadást. Míg a járvány előtt tipikusan millió fölött volt a havonta értékesített gépkocsik száma, az elmúlt 1-2 évben ez inkább 800 ezer körül alakult. Az is szép, hogy az elektromos gépkocsik értékesítése közel 30 százalékkal bővült, de ez a nagyon alacsony tavaly januári adatnak köszönhető. A most eladott 92.741 elektromos autó mélyen a decemberi 160 ezer darab alatt van. Lehet, hogy ez szezonális hatás, de egyelőre rövid az adatsor, hogy ezt ténylegesen meg lehessen mondani.

Forrás: ACEA, Erste

Jó pár országban, például Ausztriában (-6,9) és Magyarországon (-3,3) is csökkent az értékesítés, míg a németeknél (+19,1) a korábbi visszaesést követően újra emelkedést láthattunk, akárcsak a franciáknál (+9,2) és az olaszoknál (+10,6). Valljuk meg, ezek a nagy országok a meghatározók. Az Egyesült Királyságban 8,2 százalék volt az emelkedés, de ők már nem számítanak bele az uniós statisztikába.

A nagyobbak közül a legnagyobb mértékben a BMW (+28,2; 55.797 db) tudta növelni eladásait. A Tesla 69,5 százalékot ugrott (14.466 db), s a Volvo (+34,9; 21.153 db) és a Suzuki (+26,7; 13.744 db) is jelentősen növelte eladásait. A Volkswagen csoport 11,5 százalékkal adott el több autót, míg a Mercedes 7,5 százalékkal kevesebbet. A Stellantis 15 százalékkal növekedett, míg a Renault csoport 2,9 százalékkal csökkent.

Elvileg örülnünk kellene az újra növekvő számoknak, de úgy tűnik, hogy a trendben nincs változás. Egyelőre halvány jele sem látszik annak, hogy az értékesítési számok visszatérnének a járvány előtti szintre. Sőt, inkább a cirka 30 százalékkal alacsonyabb érték látszik stabilizálódni. Igaz, a gépkocsik ára mintegy duplájára emelkedett az elmúlt éveben. Viszont az is látszik — ha nyitott szemmel járunk a világban —, hogy a gyártók és a kereskedők árengedményekkel próbálják stabilizálni az értékesítési számaikat. Egyelőre sikerrel.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben