Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PODCAST

Egyre inkább csak álomnak tűnik az idei 4 százalékos GDP-növekedés

PODCAST
PODCAST2024. február 15.   10:42

Megtorpant a magyar gazdaság kilábalása tavaly év végén. A negyedik negyedévben stagnált a GDP a júliustól szeptemberig tartó időszakhoz képest. Ennek betudhatóan az idei évi növekedési előrejelzéseket is módosítani kell, méghozzá negatív irányba.

A tavalyi az elmúlt huszonhét év egyik leggyengébb teljesítményét hozta a magyar gazdaságban: 2023-ban, 2022-höz képest, a nyers adatok szerint 0,9 százalékkal, kiigazítva pedig 0,8 százalékkal zsugorodott a GDP. Még inkább okot adhat az aggodalomra, hogy a harmadik negyedévben elindult szerény növekedési lendület is megtorpant az év végén: stagnált a gazdaság a júliustól szeptemberig tartó időszakhoz képest.

A fékeződés hátterében nagyrészt a külső piacok gyenge teljesítménye emelhető ki – mondta az Erste makrogazdasági elemzője. A szerény euróövezeti, és főleg német gazdasági aktivitás miatt a jelentős részben exportra termelő hazai ipar a vártnál is gyengébben teljesített. Mivel nincs igazán kereslet a külpiacokon, elképzelhető, hogy „rövidtávon a már megépült, vagy épülő félben lévő ipari kapacitások sem igazán lesznek kihasználva” – tette hozzá Nagy János. Erre utal az is, hogy az akkumulátorgyártás, ami pedig egyre több üzemmel képviselteti magát Magyarországon, alulteljesített decemberben.

A gyenge külpiaci aktivitás és az ezáltal bezuhanó magyar export mellett további bizonytalanságot jelent az idei évre vonatkozóan a mezőgazdaság teljesítménye. Tavaly kiemelkedően teljesített a szektor 2022-höz képest, de a magas bázishoz viszonyítva az idei hozzájárulás már kérdésesebbnek tűnik. „Mindezek függvényében az eddigi, 3,2 százalékos idei GDP-előrejelzésünket vélhetően lefelé kell módosítanunk, a tavalyi évről ugyanis jóval enyhébb lesz az áthúzódó hatás, mint amire korábban számítottunk”- magyarázta Nagy János. 

Amiben lehet reménykedni, az a lakossági fogyasztás beindulása: januárban-februárban már ténylegesen megérkeztek a megemelt fizetések, ami valódi reálbér növekedést jelenthet. Főleg ha hozzátesszük, hogy az infláció a 4-6 százalék közötti sávban mozoghat. A másik pozitív faktort a Magyar Nemzeti Bank kamatcsökkentései jelenthetik, ami a beruházási aktivitást élesztheti fel. Az is igaz ugyanakkor, hogy a monetáris transzmisszió miatt az alacsonyabb, egyszámjegyű kamatok valójában csak a jövő évben fejthetik ki a pozitív hatásukat – tette hozzá az Erste makrogazdasági elemzője.

Már kezdik elhinni a befektetők a FED szavait

Az idei év a kamatcsökkentésekről (is) szólhat az Egyesült Államokban, azonban a monetáris lazítás kezdő dátumával kapcsolatban inkább csak találgatnak a befektetők. Az atlantai FED-elnök a hét elején arra utalt egy megszólalásában, hogy a nyár előtt biztosan nem várható kamatcsökkentés, amit viszont a piacok nem hittek el: a nyilatkozat után a befektetők többsége, 52 százaléka továbbra is áprilisra várta a ciklus megkezdését.

Kijózanítóan hatott viszont a keddi amerikai inflációs adat. A fogyasztói árindex a vártnál kisebb mértékben csökkent, 3,1 százalékra. Ennél is aggasztóbb, hogy a maginfláció már négy hónapja be van ragadva a 3,9-4 százalék körüli sávba, és a szolgáltatások inflációja sem mozdul.

„Pedig erre van leginkább ráhatása az amerikai jegybanknak, a magasabb kamatokkal ugyanis szűkíthetik a keresletet, ami nem engedi meg a vállalatoknak, hogy árakat emeljenek” – magyarázta az Erste vezető elemzője. Miró József szerint, mivel ennek a folyamatnak egyelőre semmilyen jele sincsen, a befektetőknek is most már el kell hinniük, hogy az első amerikai kamatcsökkentés vélhetően csak júliusban következhet be.

A teljes beszélgetésben szóba került az is, hogy:

  • fojtogatja-e már az amerikai vállalatokat a magas kamatszint?
  • jelent-e rendszerszintű kockázatokat a New York Community Bank nehéz helyzete?
  • folytatódhat-e idén az amerikai részvénypiaci ralli?

A műsor első felében Miró Józsefet, az Erste vezető elemzőjét, majd Nagy János, az Erste makrogazdasági elemzőjét Imre Lőrinc kérdezte.

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben