Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

Ne szépítsük: ez most nulla

SZTORI
SZTORINagy JánosMakrogazdasági elemző2024. február 14.   09:20

Közzétette a KSH ma reggel a tavalyi negyedik negyedéves GDP-re vonatkozó gyorsbecslését. A gazdaság éves szinten stagnált. Negyedéves alapon szintén nem változott a bruttó hazai termék volumene. A várt érték még az elemzői konszenzusnál (0,6...

Közzétette a KSH ma reggel a tavalyi negyedik negyedéves GDP-re vonatkozó gyorsbecslését. A gazdaság éves szinten stagnált. Negyedéves alapon szintén nem változott a bruttó hazai termék volumene. A várt érték még az elemzői konszenzusnál (0,6 százalék) is pesszimistábbnak számító Erste forecastnál (0,3 százalék) is gyengébb lett. 2023 egészében ennek eredményeként 0,8 százalékkal esett vissza a gazdasági teljesítmény.

A részletek egyelőre nem ismertek, a hivatal rövid kommentárja szerint: a gazdasági teljesítmény leginkább a mezőgazdaság, a humán-egészségügy, valamint az infokommunikációs ágazatokban emelkedett. Az ipar, az építőipar és egyes piaci szolgáltatások, elsősorban a kereskedelem visszaesése rontotta a teljesítményt. A kibocsátásra negatívan hatott, hogy a tavalyi év utolsó negyedévében kettővel kevesebb munkanap volt, mint az azt megelőző év azonos időszakában: a naptárhatással kiigazított éves index 0,4 százalékos bővülésről tanúskodik.

A 2023 harmadik negyedévében megkezdődött kilábalás megakadt a tavalyi év utolsó három hónapjában. Az idei első negyedévben az autóiparban történt leállás és a mérsékelt felvevőpiaci kereslet hátráltathatja a teljesítményt. Előretekintve a továbbra is kétszámjegyű bérkiáramlás párosulva a normalizálódó inflációs környezettel a fogyasztás beindulását eredményezheti. A kamatkörnyezet fokozatos mérséklődése a beruházási hajlandóság lassú visszaépülését vetíti előre. E tekintetben fontos szerep hárulhat a beérkező sorsú uniós forrásokra. Mindemellett a meglehetősen visszafogott globális gazdaság hátráltatja a jelentős hazai kapacitásbővítések exportlehetőségeinek kiaknázását. A mostani, vártnál gyengébb adat fényében hamarosan lefelé korrigáljuk az idei évre vonatkozó, eddigi 3,2 százalékos előrejelzésünket.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben