Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

Felemásan zárt a tavalyi év

SZTORI
SZTORINagy JánosMakrogazdasági elemző2024. február 6.   09:40

Ma reggel ipari termelési és kiskereskedelmi forgalmi adatokat tett közzé a Központi Statisztikai Hivatal a tavalyi utolsó hónapra vonatkozóan. A fogyasztási indikátor naptárhatástól megtisztított mutatója ismét javult: mindössze 0,2 százalékkal esett az éves...

Ma reggel ipari termelési és kiskereskedelmi forgalmi adatokat tett közzé a Központi Statisztikai Hivatal a tavalyi utolsó hónapra vonatkozóan. A fogyasztási indikátor naptárhatástól megtisztított mutatója ismét javult: mindössze 0,2 százalékkal esett az éves index decemberben, havi alapon 1,4 százalékkal emelkedett a volumen. Az élelmiszer jellegű üzletek eladásai 1,3, az üzemanyag-forgalom 3,8 százalékkal nőtt, ugyanakkor a tartós cikkeké 3,0 százalékkal csökkent. Ez utóbbi a konjunktúra ciklikus állapotát leginkább jelző szegmens. Tavaly az év egészében a forgalom volumene 7,9%-kal kisebb volt, mint 2022-ben.

A kilábalás januártól folytatódhat. Egyrészt az üzemanyag-árstop kivezetése okozta rendkívül magas tavalyi bázis januártól teljes mértékben kiesik. Másrészt a reálbérek újbóli, tényleges emelkedése főként, szintén januártól esedékes, így valójában onnantól éreztetheti hatását a volumenek változása.

Az ipari termelési adatok tekintetében a termelés volumene éves szinten 8,7 százalékkal csökkent a munkanaphatással igazított adatok szerint. Az érték elmaradt a -7,8 százalékos elemzői konszenzustól. Havi szinten az általános európai trendekkel párhuzamosan 0,3 százalékkal mérséklődött az ipari kibocsátás a szezonálisan és munkanaptényezővel igazított adat szerint. Az év vége jellemzően nem a termelés felfutásának időszaka, így a novemberi zuhanás utáni visszapattanás még várat magára. A termelés 2023-ban 5,5%-kal kisebb volt, mint az azt megelőző évben.

A decemberi ipari termelési adat részleteit jövő héten ismerteti a KSH. A hivatal kommentárja szerint: „2023. decemberben a feldolgozóipari alágak döntő többségében visszaesett a termelés volumene. Mindössze három alágban nőtt a kibocsátás, a legnagyobb mértékben a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban”. Kedvezőtlenül hat a hazai kibocsátásra az általánosan továbbra is gyengélkedő európai konjunktúra is. A tavalyi év számottevő részében jól teljesítő autó- és akkumulátorgyártás is mélyen a kapacitásai alatt termelhetett.

A termelési kilátások rövidtávon továbbra is meglehetősen ködösek: a konjunktúraindexek egyelőre Európa-szerte csak minimális életjeleket mutatnak. Ahogy itthon is, a kontinens szerte is a pozitív reálbérek jelenthetik majd a növekedés húzóerejét az idei évben, ezzel együtt más mozgatórugó egyelőre nem körvonalazódik, ami behatárolja a feldolgozóipar perspektíváit is. Középtávon a termelésbe lépő jelentős kapacitásbővítések – főként a járműiparban, valamint szintén az akkumulátorgyártás terén – a kibocsátás érdemi fellendülését eredményezhetik. A kedvező hatások kiaknázása azonban változatlanul leginkább a globális konjunktúra helyreállásának függvénye lesz.

George segít a befektetéseidben!

Legyen egészséges a portfóliód és nyerj iPhone-t vagy 1 millió forintot!
PODCAST

Karnyújtásnyira az 1000 milliárdos OTP-nyereség, folytatódhat a blue chipek komoly eredménytermelő képessége

Bár a tavalyi évet visszaeséssel zárta a magyar gazdaság, ez messze nem volt olyan mértékű, hogy érdemben befolyásolja a magyar tőzsdei nagycégek...

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben