Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

Merülőben az elektromos forradalom

SZTORI
SZTORINagy AndrásRészvényelemző2024. február 1.   13:39

A lítium akkumulátor technológiában érdekelt cégek piaca korántsem alakul úgy, ahogy arra korábban számítottak. Bár az utakon egyre többször találkozhatunk hangtalanul suhanó, zöld rendszámos, azaz teljesen elektromos, esetleg hibrid autókkal, a piacuk...

A lítium akkumulátor technológiában érdekelt cégek piaca korántsem alakul úgy, ahogy arra korábban számítottak.

Bár az utakon egyre többször találkozhatunk hangtalanul suhanó, zöld rendszámos, azaz teljesen elektromos, esetleg hibrid autókkal, a piacuk mégsem úgy alakul ahogy arra korábban számítani lehetett, amire a tőkepiacokon számos jel utal.

Feleződött az árazás

Az egyik ilyen a Solactive Global Lithium Index elhúzódó gyenge teljesítménye. Ezt az indexet lítium akkumulátor technológiában érdekelt cégek alkotják, melyek egyaránt lehetnek bányatársaságok, mint például az Albemarle vagy akkumulátor gyártók, mint amilyen a Panasonic, Samsung SDI, de feltűnnek a legnagyobb elektromos autógyártók is az indextagok közül, mint a Tesla, vagy a BYD. Az index a 2021 decemberi csúcshoz képest már több, mint az értékének a felét elvesztette, ami arra utal, hogy a társaságok fundamentumainak megítélésében romlás következett be, elsősorban a növekedési várakozások visszaesésen keresztül.

A Solactive Global Lithium Index 5 éves árfolyam grafikonja

Forrás: Bloomberg

De már nemcsak a tőkepiacon láthatóak figyelmeztető jelek, de az újautó eladások terén is vannak változások. Decemberben 17%-kal csökkent Európában az újautó értékesítés ahogy egyre több országban csökkentik vagy egyenesen kivezették a támogatásokat. Németországban például 47,6%-kal esett vissza az elektromos autók eladása a támogatások kivezetésével.

A nagy kérdés, hogy csak átmeneti megingást, vagy tartósabb trendforduló jelét jelenti ez.

Mindeközben az elektromos autógyártók piacán nő a verseny, főként a kínai konkurencia van erőteljesen feljövőben, ami rombolja a marzsokat. A negyedik negyedévben a Tesla és az előzetes kommunikáció szerint a rivális BYD eredménye is elmaradt a várttól. Sőt a visszafogottsággal nem éppen vádolható Elon Musk is a korábbiaknál borúlátóbb a szektor kilátásait illetően, valószínűleg tartja, hogy nem fogja tudni teljesíteni a Tesla az elemzők által idénre várt 21%-os növekedést és a 2,19 millió autó eladását.

Átalakulás alatt az elektromos autópiac

Más autógyártókat is változtatásra, a stratégiájuk újragondolására késztet a kialakult környezet. A Renault bejelentette, hogy egyelőre mégsem viszi önállóan tőzsdére elektromosautó-üzletágát, az Ampere EV-t, a környezet romlása miatt. A Volkswagen akkumulátor üzletágának, a PowerCo-nak a leválasztásával kapcsolatban pedig bár ellentmondásos hírek érkeznek, de valószínűleg ezek a tervek is átmenetileg felfüggesztésre kerültek.

Összességében kijelenthető, hogy máris átalakulás alatt áll az elektromos autópiac. Az eladások konszolidálódhatnak, miközben a gyártók tekintetében a verseny élénkülése tapasztalható. A fogyasztóknak mindez javuló helyzetet teremtve, míg a befektetőknek érdemesebb az eddigieknél is óvatosabban közelíteniük az igencsak volatilis szektorhoz.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
PODCAST

Karnyújtásnyira az 1000 milliárdos OTP-nyereség, folytatódhat a blue chipek komoly eredménytermelő képessége

Bár a tavalyi évet visszaeséssel zárta a magyar gazdaság, ez messze nem volt olyan mértékű, hogy érdemben befolyásolja a magyar tőzsdei nagycégek...

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben