Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PODCAST

Van élet az orosz földgáz után

PODCAST
PODCAST2024. január 24.   17:44

Egyre kisebb gondot okoz Nyugat-Európa számára az orosz földgázról való leválás. Az árakat, és az ellátásbiztonságot illetően sem kell pánikolnia a kontinens ezen felének. A kedvező folyamatok ráadásul hosszú távon is velünk maradhatnak.

Kezd visszatérni a földgáz ára a háború előtti szintekhez, az irányadónak számító holland gáztőzsdén. „Ha a 2010 és 2019 közötti gázárak maximumát és minimumát nézzük, akkor jelenleg olyan árak alakultak ki a TTF-piacon, ami a békeidőben megszokott sáv tetejének felel meg” – mondta az Erste olaj- és gázipari elemzője a Tren FM Reggeli Monitor című műsorában.

Ez persze még mindig egy magasabb árszintet jelent, mint amihez az orosz-ukrán háború előtt hozzászokhattunk, de a 2022-eshez, vagy a tavalyi év első feléhez képest mégiscsak jóval kedvezőbb helyzetnek számít. Ráadásul a mostani árak tartósak lehetnek, ugyanis Európa bőven tudja pótolni a kieső orosz gázmennyiséget. A kínálati robbanás leginkább 2026-27-ben várható, de már idén és jövőre is jelentős LNG-szállítmányok állnak rendelkezésre – tette hozzá Pletser Tamás.

Legnagyobb mennyiségben az Egyesült Államokból érkezik cseppfolyósított földgáz Európába, de a Közel-Keletről is jelentős szállítmányokat fogad Európa. Sőt, Oroszország irányából is érkezik LNG. „Nagyjából az európai felhasználás 10 százalékát az orosz cseppfolyósított földgáz adja” – mondta Pletser Tamás. Az orosz Novatek ugyanis, a földrajzi elhelyezkedése miatt, főleg Európába irányítja az általa megtermelt energiahordozót.

Óvatosság és bátorság: mindkettő mellett szólnak érvek

Sokáig borítékolták az elemzők, hogy a Magyar Nemzeti Bank idei első kamatdöntő ülésén is marad a korábban megszokott 75 bázispontos kamatcsökkentési ütemnél. A múlt héten azonban, egy Bécsben rendezett konferencián Virág Barnabás MNB-alelnök utalt arra, hogy a 100 bázispontos kamatvágás sem elképzelhetetlen januárban. Ezzel ugyebár egyszámjegyűvé zsugorodna a még mindig nagyon magas, 10,75 százalékon álló magyarországi alapkamat.

A gazdasági alapfolyamatok, a dezinflációs ütem alapvetően teret adhatna a 100 bázispontos csökkentésnek. A forint viszont az elmúlt napokban gyengült, ezáltal bizonytalanabbá vált a helyzet – magyarázta az Erste vezető makrogazdasági elemzője. Nyeste Orsolya szerint az év első felében lehet lehetőség a nagyobb kamatcsökkentésre. A második negyedévtől ugyanis az infláció ismét emelkedhet, ami inkább az óvatosabb monetáris politikai megközelítést hozhatja előtérbe.

A beszélgetésben szó volt még arról is, hogy:

  • kedvezőbb áron kapja-e a földgázt Magyarország az orosz gázszerződés miatt, mint Nyugat-Európa?
  • mit várhatunk az Európai Központi Bank csütörtöki kamatdöntő ülésétől?
  • kamatot csökkenthet-e a FED január végén?

A beszélgetés első felében Nyeste Orsolyát, az Erste vezető makrogazdasági elemzőjét, majd Pletser Tamást, az Erste olaj- és gázipari elemzőjét kérdezte Németh László. 

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben