Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

Vágási verseny

SZTORI
SZTORINagy JánosMakrogazdasági elemző2024. január 8.   16:27

Amíg a 2022–2023-as évek a kamatemelési ciklusokról szóltak monetáris téren, addig jelenleg minden jel arra mutat, hogy a 2024-es év számottevő része a kamatvágásokról fog szólni. A nyár végétől kezdődően a hívószó hónapokig a „higher...

Amíg a 2022–2023-as évek a kamatemelési ciklusokról szóltak monetáris téren, addig jelenleg minden jel arra mutat, hogy a 2024-es év számottevő része a kamatvágásokról fog szólni. A nyár végétől kezdődően a hívószó hónapokig a „higher for longer” volt a pénz- és tőkepiacokon, de a legfrissebb kép már némileg mást mutat.

Az inflációs kép globálisan is érdemben javult: bár nem a tízes években megszokott alacsony mértékre, de kezelhető szinte mérséklődött. Ezzel párhuzamosan a konjunktúrakép nem túl derűs. Az Egyesült Államok gazdasága a várakozásokat meghaladó módon teljesített 2023-ban, főként a harmadik negyedév sikerült igazán erősre. Ugyanakkor az utolsó három hónapban már igencsak látszódnak a markáns lassulás jelei: a mérvadó nowcastok szerint jelentősen, a korábbi növekedési ütem kevesebb mint felére esett vissza a bővülés dinamikája. Az óceán másik partján az eurózóna 2022-ről hozott lendülete a tavalyi évben teljesen elfogyott, a technikai recesszió szélén táncol az övezet, és az idei reál-GDP-változás az elemzők szerint a nulla és 1 százalékos tartományba eshet.

E körülmények teszik asztalra a kamatcsökkentések ügyét. Az amerikai központi bank nyíltan nyilatkozott erről a decemberi ülésen: a 75 pontos kumulált vágást jelzett a Fed dot plotja. A másik oldalon az EKB egy nappal később azt mondta, hogy nem kerültek még szóba kamatcsökkentési kilátások, és azóta is szigorú üzenetekkel húzzák alá Lagarde elnök asszony szavait. Ezzel együtt a piaci várakozások mindkét nagy jegybank esetében nagyjából 150 pontos csökkentést vetítenek előre a 2024-es évre.

A Fed mint a legnagyobb súlyú monetáris hatóság rendszerint agresszívan és proaktívan alakítja a kamatpolitikát.

Emellett a tengerentúlon kettős mandátummal rendelkezik a központi bank: az árstabilitás mellett hasonló súllyal esik a latba a foglalkoztatottság maximalizálása.

Mivel a dezinfláció a várt ütemben zajlott az elmúlt időszakban, és a munkaerőpiac is lazult az utóbbi hónapokban, a figyelem egyértelműbben irányulhat majd a tavasszal-nyáron a vágások irányába. Ezzel szemben az EKB ténylegesen az inflációs célra lő, és csak ezt követően veszi figyelembe a konjunktúra támogatását. A fogyasztói árindex átlagosan kedvezően alakul az eurózónában, ezzel együtt a szórás azért számottevő a tagországok között, és ez masszív eltérés az Egyesült Államokkal szemben: Belgiumban és Hollandiában már deflációt mértek novemberben, viszont a kelet-közép-európai régió országainak értékei még több esetben 5 százalék felettiek.

Az EKB az indoklást illetően elsősorban a bérinfláció perzisztenciáját emelte ki, ami tartósan magasan ragadó drágulással fenyeget, viszont ha az eurózónabeli adatokra pillantunk, akkor azt látjuk, hogy a szolgáltatások esetében is jelentősen érzékelteti hatását a kereslet hiánya. A kedvezőtlen konjunktúrahelyzet és -kilátások a restriktív kamatkörnyezet mellett szintén a dezinflációs folyamatot erősítik, mivel nem látszik egyelőre, hogy honnan érheti impulzus a kontinens gazdaságát. Egyre látványosabb a kínai kereslet elfordulása főként a német piactól, ami egyre borúsabb képet rajzol elénk a legfontosabb európai gazdaságról.

Egy szó, mint száz, bár az EKB decemberben lesöpörte az asztalról a kamatvágásokról szóló kérdéseket, a mostani folyamatok abba az irányba mutatnak, hogy hamarosan lépéskényszerbe kerülhet.

Mindemellett meghatározó lesz a tavaly felépült pozitív reálkamat helyzete. Noha közgazdasági értelemben az előretekintő hordoz magában többet, a jövő évi inflációs képet körülölelő bizonytalanságok és kockázatok miatt jellemzően a visszatekintő reálkamat szokott a jegybanki kommunikáció és a piac fókuszába kerülni. Jerome Powell kommentje alapján könnyen elképzelhető, hogy gyökeresen változik a jelenlegi pozitív reálkamat-környezet, és szignifikáns csökkenésnek indulhat. Ezzel szemben Christine Lagarde a status quo mellett érvelt. A globális gazdaság mérsékelt dinamikája jelenleg abba az irányba mutat, hogy nehéz lesz komoly reálgazdasági ár megfizetése nélkül fenntartani a pozitív reálkamat-környezetet. Különösen fontos lesz ez a kérdés a magyar jegybanknak, hiszen mostanában a reálkamat az MNB kommunikációjának központi eleme.

 

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
Hol késik a Fed kamatvágás?
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben