Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Ismét szárnyalás előtt a lítium piaca?

KOMMENTÁR
KOMMENTÁRPletser TamásOlaj- és gázipari elemző2024. január 5.   10:23

A lítium-karbonát kereskedése az elmúlt években igencsak változékony volt. A Li-ion akkumulátorok legfontosabb alapanyaga hullámvasútszerű mozgást mutatott be. A jegyzésárak 2020 előtt jellemzően 35-40 ezer jüan/tonna (kb.5000 dollár/tonna) szinten mozogtak, majd 2021 második...

A lítium-karbonát kereskedése az elmúlt években igencsak változékony volt. A Li-ion akkumulátorok legfontosabb alapanyaga hullámvasútszerű mozgást mutatott be. A jegyzésárak 2020 előtt jellemzően 35-40 ezer jüan/tonna (kb.5000 dollár/tonna) szinten mozogtak, majd 2021 második félévétől kezdve dinamikusan emelkedtek. 2022 novemberében 600 ezer jüan/tonna szinten (84.015 dollár/tonna) tetőzött a kurzus az irányadó sanghaji piacon. Ezt követően azonban éles zuhanás következett be, majd idén év végére 96.500 jüan/tonna (13.550 dollár/tonna) szintre esett vissza a sanghaji piacon az ár. A nagy fellendülést és hype-ot tehát kiábrándulás követte, ettől azonban alapjaiban alig változott a rövid és hosszútávú kereslet/kínálati kép – a lítium továbbra is ígéretes marad, mivel nélkülözhetetlennek tűnik.

A lítium-karbonát határidős jegyzésára Londonban (USD/tonna)

Forrás: Bloomberg

Megjegyzés: mivel a világ lítium feldolgozó kapacitásának 83%-a Kínában van, ezért a kínai árak irányadóak a világon. A lítium hivatalos tőzsdei árjegyzése 2017-től létezik az ázsiai országban. Európában, a Londoni Fémtőzsdén csak 2021 nyarától forognak a határidős jegyzések.

A keresleti előrejelzések mindenesetre optimisták. A Nemzetközi Energiaügynökség szerint a lítium iránti kereslet negyvenszeresére (!) nőhet 2020 és 2040 között, főleg az akkumulátor iparban betöltött szerep miatt. Ezt a dinamikus robbanást csak lassan tudja követni a kínálat, mivel egy lítium bánya nyitása 5-10 éves feladat a nehézkes engedélyezési eljárások és a hatalmas környezeti lábnyom miatt. A lítium iránti keresletet valószínűleg csak lassítani tudják az új akkumulátor megoldások, mint pl. a nátrium alapú megoldások. Ezek ugyan lényegesen olcsóbbak, mint a lítium-ion, viszont feleakkora energiasűrűséget lehet elérni, ezért használatuk az elektromos autózásban nem feltétlenül fog elterjedni. A szilárd Li-ion-os megoldások tovább növelik a lítium alapú energiatárolók megbízhatóságát és energiatárolási képességét.

Az alacsony árak miatt 2025 végére 40-60 ezer tonnás lítium hiányt becsülnek az elemzők a világpiacon, ha a kínai tervek valóra válnak az idei 14 millió feletti elektromos autó termeléssel. Az eladási számok alapján egyelőre úgy tűnik, hogy az észak-amerikai és az európai vevők nem tolonganak az elektromos autók iránt, ezzel szemben Kínában sikertörténetnek tűnik az mobilitás ezen új formája, főleg a jelentős állami támogatások miatt. Ez pedig stabilan emelheti az alapanyag árakat ismét. Talán itt az ideje ismét Albemarle részvényeket venni? (az Albemarle az amerikai tőzsdén forgó, észak-amerikai vegyipari cég, melynek tevékenységének 70%-a a lítium bányászathoz és feldolgozáshoz kötődik.)

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben